Πάμε για ενότητα;

Μετά από χρόνια γκρίνιας και εσωτερικής αντιπαλότητας η ασφαλιστική αγορά πέρασε -και θεσμικά- σε ασταθή ισορροπία,  όταν,  αιφνιδίως οι επιχειρηματίες που ήταν στον «τοίχο» για τις πρακτικές τους, διαχωρίστηκαν έντονα, αποφασίζοντας να αυτονομηθούν και παίρνοντας στα χέρια τους την δική τους κατηγορία προβλημάτων.
Αν και περίμενε κανείς ότι η κίνηση αυτή θα ανακούφιζε όσους για έτη πολλά «πονούσαν» για την παθογένεια της αγοράς, συνέβη το αντίθετο.
Ο τρόμος της διάσπασης αποδείχθηκε ισχυρότερος από το πολυπόθητο ξεκαθάρισμα της κατάστασης και την αποκατάσταση του «υγιούς» ανταγωνισμού. Οι ασφαλιστικές εταιρείες –οι μεγάλες στην πλειονότητά τους- που επί σειρά ετών διαμαρτύρονταν για τα όσα συμβαίνουν,  και για κάποιους συναδέλφους  που με τις επιχειρηματικές επιλογές τους χαλάνε την πιάτσα, τα ξέχασαν όλα μονομιάς ή πιο κομψά αναθεώρησαν την άκαμπτη στάση τους. Ο κίνδυνος να γείρει το «οικοδόμημα» μεγάλος και οι συνέπειες ολέθριες. Τότε όλοι κατανόησαν -και σήμερα το δείχνουν εμπράκτως- ότι η ενότητα και οι λύσεις εξυπηρετούν καλύτερα από τον αφανισμό και τον εξοβελισμό.
Και η αγορά μπαίνει σε νέα λογική. Μια λογική που ίσως να αποδειχθεί επωφελής για όλους. Ο χρόνος θα δείξει…
Οι κινήσεις που ακολούθησαν της κίνησης αυτονόμησης, οι συζητήσεις, το γιατί συνέβη αυτό, μέχρι και η νέα σύνθεση του προεδρείου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών ήταν και είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την ενότητα.
Κάτι άλλαξε λοιπόν και η «μεγάλη» αγορά διαπίστωσε ότι η έννοια της ενότητας και ο ρόλος της «μικρής» αγοράς, αποκτά βαρύνουσα  σημασία όταν υπάρχουν σε εξέλιξη μείζονα θέματα όπως αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης που δεν κάνει διακρίσεις, απειλεί τους πάντες,  τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, τους ανθρώπους και την δομή της αγοράς.
Έτσι, και η Αρχή Εποπτείας (ΕΠΕΙΑ) και ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Πέτσας συζήτησε χτες με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου για τον κλάδο και τις «ήπιες» κινήσεις που θα ακολουθηθούν για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις  την δύσκολη στιγμή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.  Μια ευκαιρία για όλους.
Αλλά και ο  κ. Δούκας Παλαιολόγος ως νέος πρόεδρος της Ένωσης, «προφητεύοντας» το μέλλον, και σε μια προσπάθεια του να το καθορίσει, συναντήθηκε με τον Παύλο Ψωμιάδη.
Τα θέματα πολλά και κοινά:  η ενότητα του κλάδου, η εκπροσώπηση των εταιρειών, τα ανοικτά προβλήματα… και υπήρξε κοινός τόπος για τον διάλογό τους.
Σημαντικό είναι ότι η συζήτηση των δύο ανδρών εστίασε στον κλάδο αυτοκινήτου.  Τα ασφάλιστρα, η τιμολόγηση τους, η στάση των ασφαλιστικών εταιρειών.
Τόσο η Εθνική, όσο και η Ασπίς με τα εκατομμύρια ασφαλισμένα οχήματα είναι τα «βαρόμετρα».
Και χρειάζεται να προβλέπουν τον ίδιο καιρό… Για να μην προκαλούν σύγχυση!