ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:H αναγκαία πολυτέλεια για τις εταιρείες και τις ασφαλιστικές

Η ασφάλιση Διοικητικού Συμβουλίου είναι πλέον μία ιδιαίτερα καθιερωμένη ασφάλιση στις ΗΠΑ, εξαπλώθηκε και στην Δυτική Ευρώπη αλλά και στους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς της Ασίας. Καλύπτει αστικές ευθύνες από αποφάσεις του Δ.Σ. έναντι της εταιρείας, μετόχων και τρίτων.
Στην Ελλάδα, η ασφαλιστική κάλυψη των Διοικητικών Συμβουλίων εφαρμόζεται στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά, στις τράπεζες και γενικότερα σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό όπως οι Δημόσιοι Οργανισμοί. Σύμφωνα με στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες, ο αριθμός των εταιρειών που έχουν ασφάλιση Διοικητικού Συμβουλίου μόλις ξεπερνά τις 120.
 Ποιοι και πόσο ασφαλίζονται
Η ασφάλιση του Δ.Σ. μπορεί να καλύψει κάθε μέλος του Συμβουλίου έναντι αγωγών για κακοδιαχείριση, έναντι αστικών ευθυνών έναντι παραλείψεων, έναντι ποινικών ευθυνών ιδίων ή τρίτων. Κατά την περίοδο της κρίσης πολλοί βασικοί μέτοχοι ή απλοί μέτοχοι στρέφονται εναντίων μελών του Δ.Σ. ή ολόκληρου του Δ.Σ. συνολικά θεωρώντας ότι για την κακή πορεία της επιχείρησης οφείλονται αποφάσεις ή η απρονοησία του Δ.Σ. για τις αρνητικές πιθανότητες της κρίσης. Αγωγές σε Δ.Σ. ασκήθηκαν μαζικά σε εταιρείες κολοσσούς στην Αμερική και την Ευρώπη από την αρχή της κρίσης μέχρι πρόσφατα. Στην Ελλάδα, υπάρχουν τουλάχιστον 20 πολυεθνικές που έχουν ασφαλίσει τα μέλη του Δ.Σ. σε ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες ή σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν ασφαλίσει τους μητρικούς ομίλους.
Το κόστος ασφάλισης του Δ.Σ. εξαρτάται από τις καλύψεις που προσφέρουν στα μέλη του.
Το χαμηλότερο πακέτο (καλύπτει μόνο αστικές ευθύνες για παραλείψεις ή αμέλειες αποφάσεων) ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ετησίως και μπορεί να καλύψει από 500.000 ευρώ ανά μέλος Δ.Σ., δηλαδή αν το Δ.Σ. έχει 10 μέλη μπορεί να καλύψει συνολικό ποσό μέχρι 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα στελέχη των Διοικητικών Συμβουλίων μπορούν να αναζητήσουν και μεμονωμένες καλύψεις σε περίπτωση που οι ευθύνες κατευθυνθούν κατά του συγκεκριμένου ατόμου.
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν προσωποπαγείς ευθύνες του μέλους Δ.Σ. (αν για παράδειγμα είναι και βασικός μέτοχος) τότε συμφέρει να ασφαλιστεί και προσωπικά εντάσσοντας στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και πρόσωπα της οικογενειάς του προκειμένου να μην στραφούν εναντίον τους οι ενάγοντες.
 Τα κριτήρια ασφάλισης
Όπως προαναφέραμε τα ασφάλιστρα δεν διαμορφώνονται ενιαία για όλες τις εταιρείες αλλά κατά περίπτωση. Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι οι καλύψεις αυτές αποτελούν τη ‘βιτρίνα’ του ασφαλιστικού κλάδου, αφού ασφαλίζονται οι opinion leaders της επιχειρηματικής αγοράς εξασφαλίζοντας ευρύτερη αναγνωρισιμότητα στην εταιρεία και κυρίως πρόσβασή της στο πολυάριθμο προσωπικό της.
Το πρώτο κριτήριο που θα καθορίσει την τιμολόγηση του ασφαλίστρου είναι ο πραγματοποιημένος τζίρος είτε την προηγούμενη χρονιά είτε ο μέσος τζίρος των τελευταίων 3 ετών. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Εάν, για παράδειγμα, δραστηριοποιείται σε κλάδους φαρμακευτικούς ή χημικούς θα έχει αυξημένα ασφάλιστρα σε σχέση με το αν δραστηριοποιείται σε κλάδους ‘ηπιότερων’ επιπτώσεων στον άνθρωπο ή στη φύση. Όσο αυξάνει ο κίνδυνος από την δραστηριότητα της επιχείρησης τόσο αυξάνει το επασφάλιστρο κινδύνου.