Δοκιμές σταθερότητας για τις ασφαλιστικές εταιρείες το 2010

Σε stress test θα υποβληθούν το 2010, οι 30 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντοχή τους στην οικονομική κρίση. O αρμόδιος για την εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη Γερμανία και προεδρεύων στην Ε.Ε. για την Επιτροπή Εθνικών Ρυθμιστικών αρχών ασφάλισης κ. Thomas Steffen, υπογράμμισε ότι «πρέπει να εξεταστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης», ενώ εξήγησε ότι, το stress test το 2010, θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα του 2009. 

Ορισμένες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη υποβληθεί σε δοκιμές σταθερότητας (stress test) σε εθνικό επίπεδο, αλλά όπως σημείωσε ο κ. Steffen, αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να εκτιμηθεί πόσο μπορεί να επηρεάσει η κρίση την ασφαλιστική βιομηχανία στην Ευρώπη. Στη διαδικασία του stress test θα υποχρεωθούν μεγάλοι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι, όπως η Allianz (ALVG.DE) στη Γερμανία , η AXA (AXAF.PA) στη Γαλλία και η Generali (GASI.MI) στην Ιταλία.

 
 
Στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών εξελίξεων βρίσκεται και η νέα αρχιτεκτονική ελέγχου του χρηματοοικονομικού συστήματος. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σύσταση μιας «ευρωπαϊκής επιτροπής συστημικού κινδύνου» που θα ασκεί την εποπτεία της σε μακροοικονομικό επίπεδο και θα προειδοποιεί τις εθνικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνει την ύπαρξη και ανάπτυξη κινδύνων που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μέλη αυτής της επιτροπής θα είναι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των «27» κοινοτικών χωρών και ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ την προεδρία της θα ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης τη σύσταση και λειτουργία από το 2010 ενός «ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας». Πρόκειται στην ουσία για τη δημιουργία ενός δικτύου που θα στηρίζεται σε τρεις νέες πανευρωπαϊκές Αρχές που θα λειτουργούν σε μικροοικονομικό επίπεδο, η κάθε μία εκ των οποίων θα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών αγορών συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών οίκων αξιολόγησης που δραστηριοποιούνται σε μερικές κοινοτικές χώρες, σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες εθνικές Αρχές εποπτείας.
Οι τρεις πανευρωπαϊκές Αρχές θα αντικαταστήσουν τις σημερινές συμβουλευτικές επιτροπές και θα μπορούν να παίξουν το ρόλο των διαμεσολαβητών σε περίπτωση διαφωνιών μεταξύ εθνικών εποπτικών Αρχών, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις υποχρεωτικής εφαρμογής απ’ όλους.
Οι προτάσεις αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μελετηθούν στην προσεχή σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin, προκειμένου να υποβληθούν για τελική έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου, με στόχο να μετατραπούν σε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις (οδηγίες) το προσεχές φθινόπωρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (CEA), εξέφρασε την ικανοποίησή για τις αποφάσεις της Επιτροπής και σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια, Michaela Koller, σημειώνει ότι η CEA πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας η θεσμοθέτηση τριών επιπέδων ελέγχων, ένα για κάθε αγορά (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς εξασφαλίζονται τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των επιμέρους αγορών. Τέλος κάνει έκκληση για μεγαλύτερη εκπροσώπηση του ασφαλιστικού τομέα στο νέο εποπτικό όργανο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του συστημικού κινδύνου (ESRC).
 
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί με απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso η σύσταση ειδικής ομάδας, έργο της οποίας ήταν η διαμόρφωση προτάσεων για το θέμα της οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπισή της. Η έκθεση της ομάδας αυτής, υπό την προεδρία του κ. De Larosiere, παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Φεβρουαρίου 2009. 

Το βασικότερο θέμα υπό εξέταση από την ομάδα DeLarosiere ήταν η αναδιοργάνωση της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη και η εξεύρεση τρόπων ενδυνάμωσης της συνεργασίας των εποπτών προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση σε ανάλογες περιπτώσεις οικονομικής κρίσης αλλά και να εξευρεθούν μέθοδοι συνεργασίας που θα εξασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα. 

Η έκθεση αναλύει και παρουσιάζει προτάσεις για τη ρύθμιση των χρηματαγορών και σε ότι αφορά στην ασφαλιστική αγορά, τονίζει ότι η οικονομική κρίση ξεκίνησε μεν από τον τραπεζικό χώρο αλλά είχε σοβαρές επιπτώσεις και στον ασφαλιστικό χώρο ο οποίος δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την όλη κατάσταση. 

Η έκθεση προτείνει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη της κρίσης στον ασφαλιστικό χώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προληπτικά για την αντιμετώπιση της κρίσης και στον Ευρωπαϊκό Ασφαλιστικό χώρο.

Η έκθεση DeLarosiere αναφέρεται και στο σχέδιο Οδηγίας Solvency II, το οποίο το χαρακτηρίζει ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ως μια σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης της εποπτείας στον ασφαλιστικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες εταιρίες αλλά και προκειμένου να οργανωθεί ορθολογικά ο τρόπος διοίκησης των ασφαλιστικών εταιριών. Στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη ταχείας εφαρμογής του Solvency II και η ψήφιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2009.
Σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική δομή της εποπτείας η έκθεση τονίζει τους περιορισμούς και τα προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος και εισηγείται την δημιουργία μιας νέας διαδικασίας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού εποπτικού συστήματος σε δύο στάδια. 
Στο πρώτο στάδιο που θα διαρκέσει από το 2009 – 2010 θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος έτσι ώστε οι επιτροπές που λειτουργούν στο 3ο επίπεδο (CEIOPS & EIOPS) να αναβαθμιστούν σε ευρωπαϊκές αρχές οι οποίες θα καθορίζουν τα εποπτικά πλαίσια και θα ορίζουν τις εποπτικές διαδικασίες με τις οποίες θα λειτουργούν οι τοπικές εποπτικές αρχές .
 
Σε ένα δεύτερο στάδιο το οποίο θα διαρκέσει από το 2011 – 2012, η έκθεση εισηγείται την καθιέρωση ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (European System of Financial Supervisors – ESFS) με τρεις συνιστώσες : την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αρχή (European Insurance Authority) και την Ευρωπαϊκή Χρηματιστηριακή Αρχή (European Securities Authority).
 Ενώ λοιπόν η έκθεση DeLarosière προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού εποπτικού συστήματος σε δύο στάδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το συνδυασμό των δύο αυτών σταδίων επιταχύνοντας έτσι την προτεινόμενη διαδικασία DeLarosière.