back to top
31.4 C
Athens
Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026

Έρχονται αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων

Αλλαγές στους νοσοκομειακούς οργανισμούς του ΕΣΥ φέρνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα.

Αν και η Αριστοτέλους κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, το μόνο σίγουρο είναι πως οι αλλαγές στις οργανωτικές δομές δεν θα απέχουν ιδιαίτερα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις του 2012. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Ανδρέας Ξανθός με εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

- Advertisement -

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι δομές που συγχωνεύτηκαν δεν μπορούν να αποσυγχωνευθούν, πλην λίγων εξαιρέσεων όπου διαπιστώνεται σοβαρά προβλήματα. Σε αυτές ανήκουν, για παράδειγμα, η περίπτωση του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στις εξαιρέσεις ανήκει, επίσης, η περίπτωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που έχει απορροφήσει το Νοσοκομείο Διδυμότειχου. Στο μεταξύ, ο κ. Ξανθός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναλειτουργήσουν δομές που καταργήθηκαν.

Κατά την άποψη των νοσοκομειακών γιατρών, οι νέοι οργανισμοί πρέπει απαραιτήτως να προβλέπουν ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών κλινικών, για να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των γιατρών ΕΣΥ που εργάζονται σε αυτές τις κλινικές.

- Advertisement -

«Στοιχειωδώς απαραίτητα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν η αυτοτελής διοικητική συγκρότηση και η ισότιμη διοικητική εκπροσώπηση των γιατρών ΕΣΥ σε αυτές τις κλινικές, καθώς και η δυνατότητα εθελούσιας ένταξής τους χωρίς προαπαιτούμενα σε υπάρχουσες κλινικές του ΕΣΥ. Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα αποτελεί επίσης η άμεση καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (πανεπιστημιακούς – στρατιωτικούς – γιατρούς από το πρώην ΙΚΑ)» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ. Υπενθυμίζεται πως αναλυτικές προτάσεις για το θέμα έχει καταθέσει ήδη από το Φεβρουάριο του 2017 (πρόταση Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ για τους Γιατρούς του ΕΣΥ στις Πανεπιστημιακές Κλινικές).

Στο μεταξύ, από τις ανακοινώσεις που δόθηκαν λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση, φαίνεται πως ξανατίθεται υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη των τριών εναπομείναντων ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καταγγελίες για επισφαλείς διακομιδές στο ΓΝ Άρτας από τους γιατρούς Νοσοκομείων Ηπείρου

Μια κατάσταση που φέρεται να έχει παγιωθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη Δ. Αττική: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, η μονάδα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική φροντίδα και ενημέρωση

Μ. Θεμιστοκλέους στο 12th MedTech Conference: Μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων στα 532 εκατ. ευρώ

Το #mtco26 ανέδειξε με σαφήνεια ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε περίοδο βαθιών μετασχηματισμών

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου προς τον Υπουργό Υγείας για την ενίσχυση της Υγείας στα νησιά

«Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανισότητας στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας»

Καταγγελίες για επισφαλείς διακομιδές στο ΓΝ Άρτας από τους γιατρούς Νοσοκομείων Ηπείρου

Μια κατάσταση που φέρεται να έχει παγιωθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενημερώνει τους πυρόπληκτους της Δ. Αττικής για τα μέτρα στήριξης

Πολύτιμη ενημέρωση για τη διαδικασία αποζημίωσης, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη, από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους

Επίδειξη ισχύος από την Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας €4,87 δισ.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz, με την ανακοίνωση ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου προς τον Υπουργό Υγείας για την ενίσχυση της Υγείας στα νησιά

«Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανισότητας στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας»

Το ΕΕΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων των Δήμων Μάνδρας και Χαϊδαρίου

Παράδοση μεγάλης ποσότητας εμφιαλωμένου νερού – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η πρόληψη πρέπει να μεταφράζεται έγκαιρα σε έργα και δράσεις

Σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αν τρακάρεις… εν πλω;

Το Pricefox, κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, εξηγεί αναλυτικά τι ισχύει

ΕΕΑΝΔΕ: Ενημέρωση για ερωτηματολόγιο της ΤτΕ

Υποχρεωτική η συμπλήρωση ερωτηματολογίου σχετικά τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων για όσους το λάβουν

Καταγγελίες για επισφαλείς διακομιδές στο ΓΝ Άρτας από τους γιατρούς Νοσοκομείων Ηπείρου

Μια κατάσταση που φέρεται να έχει παγιωθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού