back to top
34.8 C
Athens
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026

Έρχονται αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων

Αλλαγές στους νοσοκομειακούς οργανισμούς του ΕΣΥ φέρνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα.

Αν και η Αριστοτέλους κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, το μόνο σίγουρο είναι πως οι αλλαγές στις οργανωτικές δομές δεν θα απέχουν ιδιαίτερα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις του 2012. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Ανδρέας Ξανθός με εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

- Advertisement -

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι δομές που συγχωνεύτηκαν δεν μπορούν να αποσυγχωνευθούν, πλην λίγων εξαιρέσεων όπου διαπιστώνεται σοβαρά προβλήματα. Σε αυτές ανήκουν, για παράδειγμα, η περίπτωση του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στις εξαιρέσεις ανήκει, επίσης, η περίπτωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που έχει απορροφήσει το Νοσοκομείο Διδυμότειχου. Στο μεταξύ, ο κ. Ξανθός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναλειτουργήσουν δομές που καταργήθηκαν.

Κατά την άποψη των νοσοκομειακών γιατρών, οι νέοι οργανισμοί πρέπει απαραιτήτως να προβλέπουν ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών κλινικών, για να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των γιατρών ΕΣΥ που εργάζονται σε αυτές τις κλινικές.

- Advertisement -

«Στοιχειωδώς απαραίτητα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν η αυτοτελής διοικητική συγκρότηση και η ισότιμη διοικητική εκπροσώπηση των γιατρών ΕΣΥ σε αυτές τις κλινικές, καθώς και η δυνατότητα εθελούσιας ένταξής τους χωρίς προαπαιτούμενα σε υπάρχουσες κλινικές του ΕΣΥ. Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα αποτελεί επίσης η άμεση καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (πανεπιστημιακούς – στρατιωτικούς – γιατρούς από το πρώην ΙΚΑ)» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ. Υπενθυμίζεται πως αναλυτικές προτάσεις για το θέμα έχει καταθέσει ήδη από το Φεβρουάριο του 2017 (πρόταση Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ για τους Γιατρούς του ΕΣΥ στις Πανεπιστημιακές Κλινικές).

Στο μεταξύ, από τις ανακοινώσεις που δόθηκαν λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση, φαίνεται πως ξανατίθεται υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη των τριών εναπομείναντων ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος

Σε μια συγκυρία όπου η ένταξη της εταιρείας στον Όμιλο της CrediaBank ανοίγει νέο κεφάλαιο, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2026 του ΕΙΑΣ

Σεμινάρια, ολοκληρωμένα προγράμματα αλλά και διαλέξεις σε συνεργασία με το CII και την ΕΑΕΕ

Όταν η Τροχαία αποκτά «ψηφιακά μάτια», αλλάζει και το τοπίο της ασφάλισης αυτοκινήτου

Κάμερες, drones, τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μπαίνουν πλέον στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική