Καταργείται η τήρηση βιβλίων για ασφαλιστές, συντονίστές

Στην επίλυση των χρόνιων φορολογικών προβλημάτων τους οδεύει η ασφαλιστική αγορά μετά την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίου με το οποίο ο κλάδος των ασφαλιστών και των συντονιστών απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης  βιβλίων όσων δεν δηλώνουν επαγγελματική στέγη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον συνάντηση των στελεχών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών (ΠΣΣΑΣ) με τον υπουργό οικονομίας κ. Παπαθανασίου για να οριστεί ο φορολογικός συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται οι ασφαλιστές και οι συντονιστές. 

Το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο κλάδος των ασφαλιστών τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι τα πραγματοποιoύμενα έξοδα για την άσκηση της δραστηριότητας , στην πλειονότητά τους αμφισβητούνται από τον έλεγχο και σχεδόν πάντα απορρίπτονταν. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν τα έξοδα ως επαγγελματικής φύσεως με συντελεστή καθαρού κέρδους τον 8014 που αναφέρεται σε ‘ παραγωγό ή μεσίτη ασφαλειών γενικά (χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση) και ανέρχεται σε 60%.

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλιστές που συνεργάζονταν με ασφαλιστικές εταιρείες δεν ανέφεραν επαγγελματική στέγη και στις Δ.Ο.Υ. κατά την έναρξη του επαγγέλματός τους δήλωναν ως έδρα την κατοικία τους. Η κατάσταση ρυθμίζονταν με την παλαιότερη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίνονταν η δυνατότητα στους ασφαλιστές να μην εκδίδουν στοιχεία για την αμοιβή τους αλλά να εκδίδουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εκκαθαρίσεις για τις προμήθειες που καταβάλλουν και το αντίγραφο αυτό να αποστέλλεται στον προιστάμενο Δ.Ο.Υ.  

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων προτείνει μεταξύ άλλων την αναδρομική ισχύ για να αποφευχθούν προβλήματα κατά τους μελλοντικούς ελέγχους από τις φορολογικές αρχές. Ωστόσο όσοι ασφαλιστές διατηρούν δική τους επαγγελματική στέγη (γραφείο) θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα βιβλία αυτά. 

Η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε κατά την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η βουλή και σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, στην κατάθεση συνετέλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παπαθανασίου είναι γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και ότι ο Γεν. Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων κ. Αθ. Σκορδάς ήταν πρώην πρόεδρος του ΠΣΑΣ.