Εισαγγελική παρέμβαση για την ιατροδικαστική διερεύνηση της αιτίας θανάτου

Προβληματισμός επικρατεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ανεξαιρέτως όλοι όσοι ζητήσουν ιατροδικαστική νεκροτομή και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, για ασθενή που πέθανε χωρίς η αιτία θανάτου να είναι σαφής.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ), εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια η ΕΛΑΣ και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ζητούν αυτεπάγγελτη διαδικασία ανοίγματος δικογραφίας σε κάθε περίπτωση που οι θεράποντες γιατροί δεν υπογράφουν πιστοποιητικό θανάτου νοσηλευόμενου ασθενούς, προτού υπάρξει ιατροδικαστική διερεύνηση.

«Έτσι ποινικοποιείται με γενικό και οριζόντιο τρόπο ένα καθαρά ιατρικό – επιστημονικό ζήτημα σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις. Γενικεύεται αυθαίρετα και οριζόντια μια διαδικασία που παλιότερα γινόταν μόνο για περιπτώσεις θανατηφόρων τραυματισμών, δηλητηριάσεων κλπ. και είχε την έννοια της προκαταρκτικής διερεύνησης πιθανής εγκληματικής ενέργειας» αναφέρει σχετικά η ΟΕΝΓΕ.

Όπως υποστηρίζει, επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις που οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές παροτρύνουν συγγενείς θανόντων να κάνουν μήνυση στους θεράποντες γιατρούς για να ανοιχτεί μια δικογραφία για τυπικούς λόγους, προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί η νεκροτομή και ακολούθως η ταφή.  Σε άλλες περιπτώσεις, συμπληρώνει, η διαδικασία ανοίγματος της δικογραφίας οδηγεί σε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη των θεραπόντων γιατρών, χωρίς καν να έχει προηγηθεί κάποια μηνυτήρια αναφορά από τους οικείους του ασθενούς.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ιατροδικαστική νεκροτομική διερεύνηση της αιτίας θανάτου είναι καθαρά ιατρικό επιστημονικό θέμα» καταλήγει η Ομοσπονδία, που ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να λυθεί άμεσα το ζήτημα.