Γιατροί ΕΟΠΥΥ προς Μπερσίμη: Αναθεωρήστε! Θα έρθετε σε δύσκολη θέση

«Μπάχαλο» προοιωνίζεται το φθινόπωρο στον τρόπο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ μέσω των συμβεβλημένων ιατρείων.

Όπως αιφνιδιαστικά η Διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε νέες οδηγίες για τις επισκέψεις τον Ιούνιο, έτσι αιφνιδιαστικά τις απέσυρε λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή τους, αποστέλλοντας νέες (εδώ). Οι τελευταίες, αν κι εκ πρώτης όψεως αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στους γιατρούς, στην πραγματικότητα έχουν πολλά κενά και ασάφειες, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε προστριβές τους ασθενείς με τους παρόχους, όπως επίσης και τους ασθενείς με τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, στόχος των οδηγιών που εκδόθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού και στη συνέχεια τροποποιήθηκαν ήταν το επισκεπτήριο (αριθμός επισκέψεων, ωράριο) να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ασφαλισμένων, που διαμαρτύρονταν σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν εξυπηρετούνται.

«Τα τηλέφωνα του Οργανισμού θα χτυπούν από οργισμένους πολίτες» με το που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα με τον μέσο ημερήσιο αριθμό επισκέψεων ανά εβδομάδα, υποστηρίζει στον αντίποδα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, υπενθυμίζοντας ότι σχετική παρόμοια πρόβλεψη (μ.ό. ανά εβδομάδα) υπήρχε στην αρχική σύμβαση του Οργανισμούς με τους γιατρούς και τροποποιήθηκε μετά από έντονες διαμαρτυρίες των ίδιων των ασφαλισμένων.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί διαμηνύουν, παράλληλα, ότι το ωράριο λειτουργίας ενός ιδιωτικού ιατρείου είναι ενδεικτικό και κατά συνέπεια δεν εγείρει καμία αξίωση εκ μέρους οιουδήποτε περί πιστής τηρήσεως του (με την υπαλληλική έννοια), ενώ αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά. «Επειδή αναφέρεστε σε “ωράριο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ”, θα πρέπει να είστε και σαφείς τι σημαίνει αυτό και τι θα συμβαίνει σε εξέταση των ασφαλισμένων ΕΚΤΟΣ του δηλωθέντος ωραρίου» αναφέρουν σχετικά.

Κάνουν, τέλος, ειδική μνεία στον ενδεικτικό μέσο χρόνο επίσκεψης ανά ασφαλισμένο και στην προτροπή του ΕΟΠΥΥ για την εξέταση των ασθενών με βάση τους «κανόνες ορθής άσκησης ιατρικής». «Θα θέλαμε να μας διαθέσετε ένα αντίγραφο αυτών των κανόνων, το οποίο όσο κι αν αναζητήσαμε στα Πανεπιστημιακά και Μεταπτυχιακά μας συγγράμματα δεν μπορέσαμε να βρούμε» σχολιάζουν δεικτικά, επισημαίνοντας πως η Ιατρική Ηθική και Δεοντολογία δεν θέτουν περιορισμούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Με βάση τα προαναφερόμενα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καλεί με επιστολή της τον Σωτήρη Μπερσίμη να ανακαλέσει τις οδηγίες για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων για να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση.

«Η Υγεία των ασφαλισμένων είναι ήδη σε καλά χέρια, όπως αβίαστα αποδεικνύεται από την έως τώρα πρακτική, με το παρόν σύστημα των συμβεβλημένων ιατρών» τονίζει σχετικά. «Οι ιατροί είναι στο πλευρό σας όσο δεν δέχονται εμπαιγμό και συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε επιστήμονες» διαβεβαιώνει καταλήγοντας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*