στηθοσκόπιο, ΕΟΠΥΥ, ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Μετά τις αντιδράσεις, νέες οδηγίες για τους συμβεβλημένους γιατρούς

Τόπο φαίνεται πως έπιασαν, εν μέρει, οι διαμαρτυρίες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, αναφορικά με τις επισκέψεις των ασφαλισμένων.

Αν και μεσολάβησαν οι θερινές διακοπές, οι επιστολές και τα δελτία τύπου των ιατρικών ενώσεων έδιναν κι έπαιρναν όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας πως οι νέες οδηγίες τόσο για το ωράριο εξυπηρέτησης όσο και για τον αριθμό των ραντεβού σε ημερήσια βάση, είναι ανεφάρμοστες για μια σειρά από λόγους. Εξάλλου, υποστηρίζουν, πως οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους των συμβάσεων μεταξύ γιατρών και ΕΟΠΥΥ, προϋποθέτει τη συναίνεση και των δύο μερών. Βεβαίως, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του Οργανισμού ήταν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού υπήρχαν καταγγελίες ασφαλισμένων ότι δεν εξυπηρετούνταν για συγκεκριμένους λόγους από το ισχύον σύστημα.

Η αδυναμία ικανοποίησης τόσο των ασφαλισμένων όσο και των γιατρών, υποδεικνύει πάντως ένα πράγμα: πως απαιτείται η σύναψη νέων σύγχρονων συμβάσεων, μετά από διαπραγμάτευση και ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ΠΦΥ ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής παρέμβασης. Κι εφόσον το τελευταίο, παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου, έχει πολλές ασάφειες (καλά-καλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, ώστε να γνωρίζει κανείς πόσοι γιατροί και ποιον ειδικοτήτων θα τις στελεχώσουν), πιθανώς οι οδηγίες που εξέδωσε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ήταν ένα βήμα στο κενό…

Ίσως γι’ αυτό να παρατείνεται εκ νέου η έναρξη των νέων κανόνων εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους γιατρούς. Έτσι, η ανακοίνωση Μπερσίμη ορίζει ως ημερομηνία ισχύος του νέου συστήματος για τις επισκέψεις την 1η Οκτωβρίου. Παράλληλα, όμως, αλλάζει για μία ακόμη φορά τα δεδομένα για το ωράριο και τον αριθμό των ραντεβού, εξαιρουμένων των επειγόντων περιστατικών. Ειδικότερα καθορίζεται:

  • μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφ/νων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, οι είκοσι (20) επισκέψεις
  • ενδεικτικός μέσος χρόνος επίσκεψης ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ, τα δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας.

Από τα προαναφερόμενα καθίσταται σαφές πως οι αυστηρές οδηγίες που είχαν δοθεί αρχικά (εδώ) αντικαθίσταται από ένα ιδιαίτερα ευέλικτο πλαίσιο στο οποίο γίνεται αναφορά σε μέσους χρόνους και μέσους όρους. Παράλληλα, και προς αποφυγήν εξάντλησης των δωρεάν ραντεβού από τις αρχές του μήνα (κάτι για το οποίο διαμαρτύρονταν πολλοί ασφαλισμένοι), ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει την εξής πρόνοια: ορίζει ως μέγιστο εβδομαδιαίο αριθμό επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς τις εκατό (100) επισκέψεις.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καλεί, τέλος, όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς να δηλώσουν στο e-ΔΑΠΥ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφ/νοι του ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχη προηγούμενη έκκληση, πάντως, δεν είχε γίνει με θέρμη δεκτή από τις ιατρικές ενώσεις του κλάδου, με το επιχείρημα ότι ο συμβεβλημένος γιατρός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος με συγκεκριμένο ωράριο και κατά συνέπεια διατηρεί το δικαίωμα να λειτουργεί κατά το δοκούν το ιατρείο του για την εξυπηρέτηση όλων των ραντεβού, ιδιωτικών και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*