back to top
31.7 C
Athens
Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Εμφύλιος πόλεμος γιατρών

Ανακοινώσεις και «βέλη» ανταλλάσσουν τα τελευταία 24ωρα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που διέπει τα συλλογικά όργανα των ιατρών. Η κόντρα μάλιστα φαίνεται να κλιμακώνεται…

Μετά την ανακοίνωση του ΙΣΑ, με την οποία απορρίπτεται το σχέδιο νόμου και με την οποία ο Σύλλογος καλεί τον ΠΙΣ να δημοσιοποιήσει τη σύνθεση της Επιτροπής που εκπόνησε το νομοσχέδιο, καθώς επίσης και τη σύνθεση και τα πρακτικά των δύο Γενικών Συνελεύσεων στις οποίες η πρόταση εγκρίθηκε, ο ΠΙΣ εξέδωσε απάντηση.

- Advertisement -

Όπως εξηγεί ο Πανελλήνιος, επρόκειτο για πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του, στην οποία όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν τις θέσεις τους και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

«Άρα λοιπόν οι φόβοι, οι αγωνίες, αλλά και οι νέες προτάσεις, πέραν των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων (όπως είναι η Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ.), δεν πρέπει να προβάλλονται δημιουργώντας προβλήματα στην ενότητα και την ομοθυμία του ιατρικού κόσμου», σημειώνεται.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ αναφέρει πως «στην Επιτροπή η οποία επεξεργάστηκε και πρότεινε τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας συμμετείχε και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας δια του Προέδρου/Αναπληρωτή του και του Νομικού του Συμβούλου καθώς και οι Πρόεδροι μεγαλύτερων και μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Ακόμη και εάν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, οφείλει να την εκφράζει στα αρμόδια όργανα και βεβαίως να σέβεται τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων οι οποίες είναι συλλογικές».

Περαιτέρω, η πρόταση του ΠΙΣ κατατέθηκε στα μέσα του 2014 επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ενώ στο Ινστιτούτο Μελετών του ΠΙΣ, που ενεπλάκη στη σύνταξη της πρότασης «μετέχει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, ως Πρόεδρος του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού, θεωρώντας μάλιστα – όπως έχει εκφράσει και δημόσια – σημαντικό τον ρόλο του Ινστιτούτου».

«Τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να έχουν πολλούς ιατρούς και ως εκ τούτου ισχυρή φωνή και δυνατότητες λειτουργίας, πλην όμως δεν πρέπει να αποδυναμώνονται οι μικρότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία της περιοχής τους, καθώς και την ιατρική λειτουργία η οποία  ασκείται με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας με ελάχιστα μέσα και προσωπικό», συμπληρώνει ο ΠΙΣ.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος σηκώνει περισσότερο το γάντι, τονίζοντας ότι «η προβολή κωλυμάτων στην ψήφισή της έχει άλλους στόχους και εξυπηρετεί  επιλογές και στρατηγικές, που ουδεμία  σχέση έχουν ιδιαίτερα με τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου μας».

Η ανταπάντηση του ΙΣΑ

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ώρες από την ανακοίνωση του ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας εξέδωσε νέα ανακοίνωση, εξαπολύωντας ευθεία βέλη εναντιον του Πανελληνίου Συλλόγου.

“Παρά το γεγονός ότι αναμέναμε απάντηση στην κριτική που ασκήσαμε από το υπουργείο Υγείας είδαμε με έκπληξη και απογοήτευση την ηγεσία του ΠΙΣ –δεμένη χειροπόδαρα στο άρμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου – να σπεύδει να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά απροκάλυπτα την κυβερνητική πολιτική, εις βάρος του ιατρικού σώματος”, αναφέρει με νόημα ο ΙΣΑ.

Ο Σύλλογος της Αθήνας εντείνει μάλιστα τις επιθέσεις, τονίζοντας πως “οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έχουν κατά επανάληψη εκφράσει αντιρρήσεις στον συγκεντρωτισμό του ΠΙΣ, ο οποίος μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι γίνεται εκ του πονηρού εξυπηρετώντας προσωπικές επιδιώξεις, εις βάρος των συμφερόντων του ιατρικού σώματος”.

Μάλιστα, κάνει λόγο για καταστατική εκτροπή, στην περίπτωση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ και αυτό γιατί ο ΠΙΣ αποτελεί δευτεροβάθμιο όργανο, με μέλη Συλλόγους.

“Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ΠΙΣ δεν κατόρθωσε εδώ και έξι και πλέον έτη να υλοποιήσει νομοθετική ρύθμιση που τον κατέστησε αρμόδιο για την έκδοση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των ιατρών. Είναι σαφές ότι μόνος στόχος είναι η αποδυνάμωση και η απαξίωση των Ιατρικών Συλλόγων. Η διατήρηση της ρύθμισης του Βασιλικού Διατάγματος που προβλέπει την επικοινωνία των Ιατρικών Συλλόγων με τους φορείς μέσω του ΠΙΣ, αποτελεί μια ανενεργή, αναχρονιστική, παράλογη και αντιδημοκρατική προσέγγιση, η οποία ουδέποτε στην πράξη υιοθετήθηκε, με εξαίρεση την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στην πραγματικότητα δημιουργεί εμπόδια στην άμεση εξυπηρέτηση των ιατρών”, αναφέρει ο ΙΣΑ.

Παράλληλα, εκτιμά ότι πρόκειται για πρόσχημα για τη φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων και την περαιτέρω απαξίωσή τους από την πολιτική ηγεσία. Μάλιστα, ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι οι εκπρόσωποί του απεχώρησαν από την Επιτροπή που επεξεργάστηκε τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας καθώς δεν έγινε δεκτή η παρουσία του νομικού εκπροσώπου του Συλλόγου, ενώ “ο ΠΙΣ συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα του ΙΣΑ, για δημοσιοποίηση των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης.”

“Ακόμη διερωτόμαστε σε τι αποσκοπεί η αντισυνταγματική ξαφνική παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων ενώ μάλιστα έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές”, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει πως “ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη για να παραμείνει ηχηρή η φωνή των ιατρών και δεν θα επιτρέψει να αλωθεί το ιατρικό συνδικαλιστικό κίνημα από προσωπικές φιλοδοξίες που υπηρετούν μια σοβιετικού τύπου κυβερνητική πολιτική, επικίνδυνη για τον ιατρικό κόσμο και τη Δημόσια υγεία”. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγές σε 7+1 άξονες φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Μεταξύ των στόχων του ΥΠΕΚΑ είναι ο εκσυγχρονισμός του σχετικού πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση της εργασιακής ασφάλειας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό – Ποιες αλλαγές έχει

Το τελικό Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού- Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας» κατατέθηκε στη Βουλή

“Αρνητικές διατάξεις για τη λειτουργία των ΤΕΑ”

Τo νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, εάν εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη υφιστάμενη δομή του, θα οδηγήσει ουσιαστικά σε αποδρομή τον θεσμό

Καταστροφές: Έφτασαν τα 77 δισ. το πρώτο 3μηνο

Αναμένονται αποφάσεις στις 22 Μαίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας για τις νέες ασφαλιστικές διατάξεις

Για τις ασφαλιστικές και άλλες διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου

Ιταλία: Πονοκέφαλος τα πατίνια (και) για τις ασφαλιστικές

Η νέα, αυστηρότερη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια φέρνει αλλαγές στον δρόμο, πιθανότατα και στην ασφαλιστική τιμολογιακή πολιτική

Insurance Europe: Ναι στην αναθεώρηση του προτύπου γνωστοποίησης εκπομπών

Η πρόωρη υποχρεωτική γνωστοποίηση εκπομπών που συνδέονται με την ασφάλιση ενέχει κίνδυνο ακατάλληλων δεδομένων, σύμφωνα με την ένωση

Ευρώπη Ασφαλιστική: Αύξηση παραγωγής και κερδοφορίας το α’ εξάμηνο

Ένα δυνατό πρώτο εξάμηνο κατέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρώπη Ασφαλιστική μετά την ολοκλήρωση του deal με τον όμιλο Intracom

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένα «Big Beautiful» νομοσχέδιο, πολλά εμπόδια σε υγεία-ασφάλιση

Οι πιθανές συνέπειες του νομοσχεδίου Τραμπ για τους έως τώρα δικαιούχους, τους παρόχους υγείας και τις ασφαλιστικές

Τι δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας για τις νέες ασφαλιστικές διατάξεις

Για τις ασφαλιστικές και άλλες διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου

Zητείται έμπειρο στέλεχος ασφαλίσεων αστικής ευθύνης & γενικών ατυχημάτων

Η Ασφαλιστική Εταιρεία «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ» (Όμιλος Intracom), μια ταχέως αναπτυσσόμενη και δυναμική εταιρεία στον ασφαλιστικό κλάδο

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Deloitte, ACCA και Πανεπιστημίου Πατρών

H τριμερής συνεργασία Deloitte, ACCA και Πανεπιστημίου Πατρών προσφέρει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές πολύτιμη εμπειρία και κορυφαία πιστοποίηση

Ιταλία: Πονοκέφαλος τα πατίνια (και) για τις ασφαλιστικές

Η νέα, αυστηρότερη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια φέρνει αλλαγές στον δρόμο, πιθανότατα και στην ασφαλιστική τιμολογιακή πολιτική