Λένα Γκρίτζια/Eurolife: Οικοδομείται το νέο επιχειρηματικό μοντέλο στην Υγεία

Το «βήμα» στους διευθυντές του κλάδου υγείας (μέρος γ’)

διαβάστε το μέρος β’: Δ. Krumbholz / Ergo: Σε ανασύνταξη τα επιχειρηματικά μοντέλα, ρόλο κλειδί οι start ups

Ρεπορτάζ: Έλενα Ερμείδου, Βάιος Κρόκος

«Η χρήση αυτών των εργαλείων θα οδηγήσει παράλληλα στη δημιουργία καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων, που θα βοηθήσουν στη γρήγορη ανάληψη του κινδύνου» απαντά η κυρία Λένα Γκρίτζια, διευθύντρια Εκτίμησης Κινδύνων και Αποζημιώσεων Ζωής & Υγείας της Eurolife ERΒ Ασφαλιστικής, στην ερώτηση του iw αν οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλιστικές θα έχουν να αποκομίσουν οφέλη από την ψηφιακή υγεία και τις νέες τεχνολογίες. Το νέο μοντέλο της υγείας, βασισμένο στις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας, οδηγεί στον μετασχηματισμό του παραδοσιακού επιχειρησιακού μοντέλου του κλάδου υγείας.

Η ανάπτυξη δε της ψηφιακής τεχνολογίας θα επιφέρει μείωση του οικονομικού φορτίου της υγειονομικής περίθαλψης, αφού θα αλλάξουν τα μοντέλα περίθαλψης. Στην αλλαγή του μοντέλου της υγείας συνδράμουν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Έχουν δώσει ήδη λύσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία μέσω της βιοτεχνολογίας και, ως εκ τούτου, θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

iw? Κυρία Γκρίτζια, εξαιτίας της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και των δημογραφικών, έχετε βρεθεί αντιμέτωπη με το πώς θα επιλύσετε ένα σημαντικό πρόβλημα: τον «αποκλεισμό» πολλών πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας, ένα σύστημα που διαρκώς φθίνει. Τι έχετε κάνει εσείς για αυτό;

Λ.Γ.: Σχεδιάζουμε προϊόντα που ανταποκρίνονται στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες των καιρών, προϊόντα που λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνάρτηση με την τιμή, προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας που συνάδουν με τις ανάγκες τους αλλά και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

iw? Είναι αναγκαίο το κράτος πρόνοιας ή όχι; Τι ρόλο καλούνται να αναλάβουν οι ασφαλιστικές στον τομέα αυτό;

Λ.Γ.: Το κράτος πρόνοιας είναι απαραίτητο, όμως, ακόμα και σήμερα, που βιώνουμε την οικονομική κρίση, παραμένει ιδιαίτερα δαπανηρό, καθώς επιβαρύνεται υπερβολικά ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ οι δημόσιοι πόροι, αναγκαστικά, συρρικνώνονται. Προκειμένου ο πολίτης να έχει εύκολη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με μείωση του κόστους (σήμερα πληρώνει το ταμείο του χωρίς να απολαμβάνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες από τον δημόσιο φορέα υγείας και, παράλληλα, καταβάλλει ασφάλιστρα για ιδιωτική κάλυψη υγείας, προκειμένου να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα υγείας), είναι απαραίτητη η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Η σύμπραξη αυτή προϋποθέτει τη δημιουργία ιατρικών πρωτοκόλλων και μια σειρά άλλων ενεργειών, όπως έμφαση εκ μέρους του κράτους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην οργάνωση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στον ρόλο που της ανήκει, μείωση της φορολογίας, έμφαση στην ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών όλων των εμπλεκόμενων μερών, οι οποίες θα επιφέρουν διαφάνεια, πάταξη της διαφθοράς και της απάτης κ.λπ.

iw? Ψηφιακή υγεία, νέες τεχνολογίες: Ποια είναι τα κύρια οφέλη για τους ασφαλισμένους και τις ασφαλιστικές;

Λ.Γ.: Η ψηφιακή τεχνολογία οδηγεί, πλέον, στον μετασχηματισμό του παραδοσιακού επιχειρησιακού μοντέλου του κλάδου υγείας και τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της υγείας. Λαμβανομένου υπόψη του ότι οι άνθρωποι, πλέον, ζουν περισσότερο, αλλά πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ., η πρόσβαση σε νέα εργαλεία, όπως η τηλεϊατρική, οι φορητές συσκευές, οι έξυπνες εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο κ.λπ., θα συντελέσουν στην πρόληψη, στην παρακολούθηση ενός προβλήματος, αλλά και στην άμεση αντιμετώπιση αυτού. Η χρήση αυτών των εργαλείων θα οδηγήσει, παράλληλα, στη δημιουργία καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων, που θα βοηθήσουν στη γρήγορη ανάληψη του κινδύνου, στη διατήρηση της καλής υγείας του ασφαλισμένου, αλλά και στην άμεση εξυπηρέτησή του από την ασφαλιστική του εταιρεία όταν προκύψει ανάγκη για περίθαλψη. Πιστεύω ότι, στα επόμενα χρόνια, οι εξελίξεις στον τομέα αυτό θα είναι ραγδαίες και, εκτός από τα προαναφερθέντα οφέλη, η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας θα επιφέρει μείωση του οικονομικού φορτίου της υγειονομικής περίθαλψης, αφού θα αλλάξουν τα μοντέλα περίθαλψης.

iw? Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υιοθέτηση της ψηφιακής υγείας μειώνει το ιατρικό λάθος;

Λ.Γ.: Ναι, θα μπορούσαμε να το πούμε, καθώς ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, η υιοθέτηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, η πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλων εργαλείων θα βοηθήσουν τους ιατρούς στη βέλτιστη απόφαση για κάθε ασθενή.

iw? Ποιος ο ρόλος των νεοφυών επιχειρήσεων στο κομμάτι της υγείας;

Λ.Γ.: Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν δώσει ήδη καταπληκτικές λύσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία μέσω της βιοτεχνολογίας και, ως εκ τούτου, θα παίξουν, θεωρώ, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της υγείας. Θα δούμε καινοτόμες συσκευές και φάρμακα στην αντιμετώπιση ή στην πρόληψη ασθενειών, που θα μπορούμε να αποκτήσουμε σε ανταγωνιστικές τιμές.

iw? Πώς διαμορφώνεται το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου; Πότε μπορεί να αυξηθεί και πότε να μειωθεί;

Λ.Γ.: Η συχνότητα χρήσης των προγραμμάτων, η βαρύτητα των νοσημάτων που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών (νοσήλια, φάρμακα, ειδικά υλικά, ιατρικές αμοιβές, νέες ιατρικές μέθοδοι, χρόνια νοσήματα, περιοδική εμφάνιση νοσημάτων) διαμορφώνουν τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ενός ασφαλιστηρίου. Από τη διακύμανση των ανωτέρω παραμέτρων επηρεάζεται ανάλογα και το ασφάλιστρο.

iw? Πόσο σημαντική είναι πρόληψη και τι σχεδιάζετε για αυτό;

Λ.Γ.: «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» είπε ο Ιπποκράτης και η άποψή του αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα ανατραπεί, αφού η πρόληψη βοηθά τον άνθρωπο να αποφύγει δεινά που όχι μόνο θα τον ταλαιπωρήσουν, αλλά είναι δυνατόν να τον οδηγήσουν και σε πρόωρο θάνατο. Από την άλλη πλευρά, το «θεραπεύειν», σήμερα τουλάχιστον, έχει πολύ υψηλό κόστος, γι’ αυτό ήδη τα προϊόντα μας διαθέτουν δωρεάν ετήσιο προληπτικό έλεγχο ή εξειδικευμένους προληπτικούς ελέγχους με χαμηλό κόστος, με στόχο την πρόληψη.

iw? Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ώστε να πωληθούν τα νέα προϊόντα στην Υγεία. Θα μπορούσατε να πείτε, επίσης, ότι είναι ένας τομέας που δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης του μεριδίου της πίτας της αγοράς;

Λ.Γ.: Όλοι όσοι εμπλέκονται με τον κλάδο υγείας, λόγω της φύσης του κλάδου, που συνεχώς εξελίσσεται (ιατρικές μέθοδοι, αλλαγή στην εμφάνιση νοσημάτων ή στη βαρύτητα αυτών, τεχνολογική ανάπτυξη κ.λπ.), οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις αλλά και να εκπαιδεύονται συνεχώς. Ώς έναν βαθμό, αυτό ισχύει και για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, και στα πλαίσια των εκάστοτε εξελίξεων θα απαιτείται τόσο ενημέρωση όσο και εκπαίδευση.

Οι ασφαλίσεις υγείας ήταν, είναι και θα είναι πολύ περισσότερο στο μέλλον ένας κλάδος που δίνει τη δυνατότητα σε μια ασφαλιστική εταιρεία να αυξήσει το μερίδιό της στην ασφαλιστική αγορά, όμως, παράλληλα, είναι και ένας κλάδος που διακρίνεται από έντονη μεταβλητότητα, γι’ αυτό απαιτεί προσεκτική διαχείριση, συνεχή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και ανάλυση αυτών από την κάθε ασφαλιστική εταιρεία (Τεχνική Διεύθυνση, Διεύθυνση Ανάληψης Κινδύνων, Διεύθυνση Αποζημιώσεων, Διεύθυνση Risk).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*