Δ. Krumbholz / Ergo: Σε ανασύνταξη τα επιχειρηματικά μοντέλα, ρόλο κλειδί οι start ups

Το «βήμα» στους διευθυντές του κλάδου υγείας (μέρος β’)

Διαβάστε το μέρος α΄: Τι έχουν κάνει οι ασφαλιστικές για την Υγεία – Εξελίξεις και τάσεις της αγοράς

Ρεπορτάζ: Έλενα Ερμείδου, Βάιος Κρόκος

H ψηφιακή υγεία θα μειώσει το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών και θα βελτιώσει προσφερόμενες (ιατρικές) υπηρεσίες. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών όπως οι συσκευές που μπορούν να φορεθούν (wearables) και οι διασυνδεδεµένες συσκευές, θα βοηθήσουν τις ασφαλιστικές εταιρίες να δημιουργήσουν νέα μοντέλα που θα καθορίζουν ποιους τύπους προϊόντων και υπηρεσιών θέλουν και χρειάζονται οι ασφαλισμένοι τους.

Ρόλο καθοριστικό στην διαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος έχουν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες εστιάζουν είτε σε εξειδικευμένο ιατρικό λογισμικό ή ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσελκύουν το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και από την άλλη πλευρά, αρκετές ασφαλιστικές βρίσκονται σε αναζήτηση συνεργασιών με αυτές, προκείμενου να διαμορφώσουν τα νέα τους επιχειρηματικά μοντέλα.

Στο πλαίσιο όλων των αλλαγών που συντελούνται στην υγεία ένα εκπαιδευτικό πλάνο που θα συνδυάζει τεχνικές γνώσεις υψηλής εξειδίκευσης στον κλάδο, με το σύστημα αξιών που συνοδεύει το επάγγελμα του ασφαλιστή και την ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις, τις διαδικασίες, τις τάσεις στην ασφαλιστική αγορά θα έπρεπε να σχεδιάζεται και υλοποιείται σε ετήσια βάση από κάθε ασφαλιστική.

– Ως διευθυντής του κλάδου υγείας, εξαιτίας της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και των δημογραφικών έχετε βρεθεί αντιμέτωπος στο πως θα επιλύσετε ένα σημαντικό πρόβλημα: τον «αποκλεισμό» πολλών πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και απέναντι σε ένα σύστημα δημόσια υγείας που διαρκώς φθίνει. Τι έχετε κάνει, εσείς για αυτό;

Η Εταιρία μας, εντοπίζοντας τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για ποιοτική υγεία καθώς και την όλο και πιο δύσκολη πρόσβαση σε αυτήν, δημιούργησε το οικονομικό πρόγραμμα “HEALTH CARE 4U“. Πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα υγείας, με €300.000 όριο ανά περιστατικό, με επιλογή δύο απαλλαγών €500 και €1.500. Επιλέχτηκε ένα δίκτυο εξαιρετικών κλινικών, στο οποίο οι ασφαλισμένοι μας έχουν πρόσβαση σε λιγότερο από δύο ώρες σε όλη την επικράτεια. Ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα σημεία καλύπτονται μέσω της επείγουσας αερομεταφοράς, η οποία προσφέρεται δωρεάν με απευθείας κάλυψη σε όλους τους πελάτες υγείας της Εταιρίας μας.

– Είναι αναγκαίο το κράτος πρόνοιας ή όχι. Τι ρόλο καλούνται να αναλάβουν οι ασφαλιστικές στο τομέα αυτό;

Σήμερα, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η συνεχής υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αναμφισβήτητα είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός υγιούς Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και στον τομέα των Συντάξεων και στον τομέα της Υγείας, στο οποίο η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος πρόνοιας, μπορούν όμως να έχουν συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας την αναγκαία – και με τάση να αυξάνεται – συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα.

Η σύμπραξη λοιπόν ιδιωτικής ασφάλισης και κοινωνικού κράτους είναι η κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε όλοι, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις και προστασία καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών.
Η ΑΤΕ Ασφαλιστική από την πλευρά της, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις που γέννησε η οικονομική κρίση, με την προώθηση στην αγορά καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων ασφάλισης υγείας που συνδυάζουν τις πληρέστερες καλύψεις με το πλέον προσιτό ασφάλιστρο.

-Ψηφιακή υγεία, νέες τεχνολογίες: Ποια είναι τα κύρια οφέλη για τους ασφαλισμένους και τις ασφαλιστικές.

Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη αλλάζει την ασφαλιστική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα και δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, πάντα με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία βελτιώνει τους χρόνους αλλά και τους τρόπους εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Η ψηφιακή υγεία θα μειώσει το κόστος σε πολλά επίπεδα και ταυτόχρονα οι προσφερόμενες (ιατρικές) υπηρεσίες θα βελτιωθούν και οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν υπηρεσίες ακόμα υψηλότερης ποιότητας. Όπως άλλωστε έχει παρατηρηθεί, ειδικά με την τηλεϊατρική μειώνονται οι επισκέψεις στα ιατρεία και νοσοκομεία ενώ παράλληλα βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών αγωγών. Παράλληλα, εφαρμογές νέων τεχνολογιών, όπως οι συσκευές που μπορούν να φορεθούν (wearables) και οι διασυνδεδεµένες συσκευές, μπορούν να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές εταιρίες να δημιουργήσουν νέα μοντέλα που θα καθορίζουν ποιους τύπους προϊόντων και υπηρεσιών θέλουν και χρειάζονται οι ασφαλισμένοι τους, να αναπτύξουν εξατομικευμένα προϊόντα µε προσωπική τιμολόγηση για αυτούς και στη συνέχεια να τους τα παρέχουν ακόμα και σε πραγματικό χρόνο.

-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υιοθέτηση της ψηφιακής υγείας μειώνει το ιατρικό λάθος;

Αόρατη πληγή για το Σύστημα Υγείας αποτελούν τα ιατρικά λάθη. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε υποδομές αλλά και το κενό στη διαχείριση των νοσοκομείων οδηγούν καμιά φορά τους γιατρούς σε λάθος διαγνώσεις και πράξεις.
Η χρήση και αξιοποίηση υπηρεσιών και λύσεων ψηφιακής υγείας δύναται να μειώσει το ιατρικό λάθος, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά την ανθρώπινη κρίση. Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν χωρά λάθη, για αυτό τον λόγο και στο παρελθόν, οι πρόοδοι στην ιατρική τεχνολογία περιλάμβαναν και τον ανθρώπινο παράγοντα στην προσπάθεια εξάλειψης λαθών.

– Ποιος ο ρόλος των νεοφυών επιχειρήσεων στο κομμάτι της υγείας

Τα τελευταία έτη, υπάρχει άνθηση των νεοφυών (startup) επιχειρήσεων που παρουσιάζουν ταχεία ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας αδιαμφισβήτητα έδωσε μεγάλη ώθηση στην αύξηση αυτών των νέων επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικών. Ένας κλάδος που συγκεντρώνει νεοφυείς επιχειρήσεις όπως και επενδυτές που είναι πρόθυμοι να δώσουν υψηλές χρηματοδοτήσεις σε αυτές είναι ο ευρύτερος κλάδος της υγείας και της περίθαλψης. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να εστιάζουν είτε σε εξειδικευμένο ιατρικό λογισμικό ή ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες προσφέροντας καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες σε ιατρούς και ασθενείς, με στόχο να διευκολύνουν το έργο των παρόχων υγείας ή τους ασθενείς στην αντιμετώπιση και διαχείριση της ασθένειάς τους, ενώ παράλληλα μπορούν να συμβάλλουν και στην πρόληψη ή έγκαιρη διάγνωση ασθενειών.
Στον δικό μας κλάδο είναι αρκετές οι εταιρίες που αναζητούν συνεργασίες με τέτοιου είδους νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν τις καινοτόμες και πρωτοπόρες γνώσεις και ιδέες τους, ώστε να σχεδιάσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τεχνικές λύσεις που θα αποτελούν απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας.

– Πώς διαμορφώνεται το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, πότε μπορεί να αυξηθεί και πότε να μειωθεί.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το κόστος ενός ασφαλιστικού προγράμματος.
Η χρήση συσκευών περίθαλψης ή παρακολούθησης της υγείας αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον αρκετά, ώστε μετά από ένα ποσοστό διείσδυσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν τα ασφάλιστρα σε όσους κάνουν χρήση εφαρμογών νέων τεχνολογιών.

– Πόσο σημαντική είναι πρόληψη και τι σχεδιάζετε για αυτό;

Η Πρόληψη σώζει ζωές. Η συστηματική συνεργασία με εξειδικευμένους γιατρούς και ο ολοκληρωμένος και αξιόπιστος διαγνωστικός έλεγχος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τον έλεγχο της υγείας μας και τη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης. Σύμφωνα εξάλλου και με τα διεθνή ιατρικά δεδομένα, η πρόληψη μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία πολλών παθήσεων. Για τον λόγο αυτό η Εταιρία μας έχοντας διαγνώσει τα οφέλη της εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει ετήσιο προληπτικό έλεγχο δωρεάν σε όλα τα διαθέσιμα προγράμματα υγείας της. Παράλληλα, παρέχει και πρωτοβάθμια, εξωνοσοκομειακή φροντίδα για εξειδικευμένους προληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερα προνομιακό τιμολόγιο.

– Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ώστε να πωληθούν τα νέα προϊόντα στην υγείας. θα μπορούσατε να πείτε, επίσης ότι είναι ένας τομέας που δίδει την δυνατότητα διεύρυνση του μεριδίου της πίτας της αγοράς;

Είναι επιτακτική η ανάγκη εκπαίδευσης για την προώθηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας, όχι μόνο γιατί τα τελευταία διαφέρουν σημαντικά από τα προγράμματα ασφάλισης περιουσίας αλλά και διότι αυξάνεται ο αριθμός ανθρώπων με πρόσβαση σε καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση. Έτσι, ένα εκπαιδευτικό πλάνο που θα συνδυάζει τεχνικές γνώσεις υψηλής εξειδίκευσης στον κλάδο, με το σύστημα αξιών που συνοδεύει το επάγγελμα του ασφαλιστή και την ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις διαδικασίες, τις εξελίξεις ακόμα και τις τάσεις στην ασφαλιστική αγορά θα έπρεπε να σχεδιάζεται και υλοποιείται σε ετήσια βάση από κάθε ασφαλιστική εταιρία. Άλλωστε, ειδικά στον συγκεκριμένο κλάδο αναμένουμε στο προσεχές μέλλον σημαντική αύξηση του σχετικού μεριδίου της αγοράς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*