blood donation pack, Εθελοντική Αιμοδοσία

Καμπανάκι για την επάρκεια αίματος της χώρας

Έλλειψη αίματος αντιμετωπίζει και φέτος το καλοκαίρι η χώρα μας, με τη «νύφη να πληρώνουν» – όπως πάντα – οι χρόνιοι πάσχοντες, που χρειάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετάγγιση.

Οι τελευταίοι, μπροστά στον κίνδυνο αναβολής της προγραμματισμένης θεραπείας που τους κρατά στη ζωή (π.χ. αποσιδήρωση), υποχρεώνονται κάθε χρόνο από τα τμήματα αιμοδοσίας απ’ όπου εξυπηρετούνται, να βρουν οι ίδιοι την τελευταία στιγμή εθελοντές αιμοδότες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η απαίτηση του Παίδων «Αγία Σοφία» για εξεύρεση 6 αιμοδοτών ανά ασθενή, κατά μ.ό., είναι χαρακτηριστική. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2017 που κοινοποιήθηκε στους ασθενείς, το πρόβλημα οφείλεται στη ελάττωση των εξωτερικών αιμοληψιών, στη μείωση των αιμάτων από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κατά 200 φιάλες το μήνα, καθώς και στη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω διακοπών.bl.

Πράγματι, λόγω διακοπών ο αριθμός των εθελοντών που δίνουν αίμα κάθε Ιούνιο μειώνεται. Το τελευταίο δεδομένο είναι γνωστό κι αναμενόμενο. Επομένως δεν αποτελεί δικαιολογία. Όσο για τον Ελβετικό ΕΣ, όταν δεν πληρώνεται προφανώς μειώνει τις ποσότητες που δίνει στη χώρα μας. Άρα, ούτε αυτός είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Η διενέργεια εξωτερικών αιμοληψιών, τέλος, αποτελεί καθαρά θέμα πρόβλεψης και σχεδιασμού με ευθύνη των ίδιων των νοσοκομείων, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και φυσικά της προϊστάμενης Αρχής, που δεν είναι άλλη από το Υπουργείο Υγείας.

«Το υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση και οφείλει να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να διασφαλίσει τις μεταγγίσεις των ασθενών» τονίζει ο κ. Πατούλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*