Γ. Καραβίας:Ο ΣΕΜΑ κατέστη ισχυρός φορέας μίας ισχυρής ομάδας επιχειρηματιών

της Ελενας Ερμείδου

Έναν ισχυρό ανεξάρτητο φορέα, τον ΣΕΜΑ, που υποστηρίζει με σοβαρότητα, θέληση και αποφασιστικότητα τα πραγματικά συμφέροντα μιας ιδιαιτέρως ισχυρής ομάδας επιχειρηματιών στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, μετά από συστηματική δουλειά 8 συνεχών ετών, επί 4 διαδοχικές θητείες, θα παραδώσει στο διάδοχο του, σε λίγες ημέρες, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, Γιώργος Καραβίας, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανήκει στην ομάδα την ιδρυτικών μελών του Συνδέσμου, στην ομάδα των μεσιτών ασφαλίσεων που πριν από 29 χρόνια έλαβε την απόφαση την ίδρυση του.

Ο ΣΕΜΑ, σήμερα, με επιτυχία κατάφερε να ενισχύσει το κύρος του, ώστε να καταστεί ένας δυναμικός συνομιλητής όλων των φορέων της ασφαλιστικής βιομηχανίας, του επόπτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αλλά και διεθνών φορέων της αγοράς. Κατάφερε επίσης να επιτύχει, όπως επεσήμανε ο Γ. Καραβίας κάτι που ήταν περισσότερο από επιβεβλημένο, «επαναπροσδιορισμό των  αξιών και των στόχων»

Ο Γιώργος Καραβίας, στα 55 του, το 2008, ήδη καταξιωμένος επαγγελματικά μετά από μια πολυετή πορεία στον κλάδο, δεν αναλάμβανε την προεδρία του Συνδέσμου με στόχο την προσωπική προβολή και ανέλιξή του. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα, κιόλας, χρόνια αντιμετώπισε, είπε συγκεκριμένα «δυσκολίες και επιθέσεις δυσπιστίας από μέλη που είχαν την αντίληψη ότι ένας Πρόεδρος εξαργυρώνει τη συνδικαλιστική του δύναμη για ίδιο όφελος. Με απλά λόγια, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι θα χρησιμοποιούσα το ΣΕΜΑ για προσωπικό μου συμφέρον». Κάτι, τέτοιο, ευελπιστεί μετά από χρόνια αφοσίωσης προς τα συμφέροντας του Συνδέσμου, είναι πεπεισμένος ότι δεν συμβαίνει, καθώς, εξηγεί «επαγγελματικές ευκαιρίες, λόγω της θέσης μου, παρουσιάστηκαν, αλλά τις απέφυγα όλες, υπηρετώντας το κοινό και όχι το προσωπικό μου συμφέρον. Με άλλα λόγια, στήριξα τις αρχές που υπηρέτησε με πίστη η ιδρυτική ομάδα του ΣΕΜΑ».

Ο ΣΕΜΑ, ισχυρός θεσμός, πλέον, με γρήγορα αντανακλαστικά,  χτες έκλεισε τα 29 του. Είναι όπως τον χαρακτηρίζει ο Γ. Καραβίας «ζωντανός πομπός και δέκτης μηνυμάτων της αγοράς, ένας συνδιαμορφωτής του επαγγελματικού μας περιβάλλοντος». «Είναι ένας αμιγώς επαγγελματικός σύνδεσμος, αποκρούοντας με επιτυχία προσπάθειες συνδικαλιστικής εκμετάλλευσής του, όπως και κομματικοποίησής του».

Σημαντικό για τον Γ. Καραβία ότι ο ΣΕΜΑ είναι υγιέστατος οικονομικά και έχει συμβάλλει, όπως και όλα τα μέλη να εδραιωθεί μια σύγχρονη και ηθική αντίληψη για τον τρόπο δράσης του.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του, σε αυτό, το σημείο ακριβώς: «Και θεωρώ πως αυτός ο τρόπος σκέψης και στάσης, πάντα θα μας βοηθά να βγαίνουμε νικητές από ψευδή, από στημένα διλήμματα που συχνά μας υπαγορεύονται και από τρίτους. Αναφέρω ως παράδειγμα τη διαφορετική κουλτούρα που πολλοί θεωρούν ότι χωρίζει το παλαιό από το νέο. Το δίλημμα «παλαιό ή νέο» είναι ψευδές και δημαγωγικό και τελικά εκτός θέματος. Γιατί η απόλυτη υποστήριξη του «νέου» δεν εξασφαλίζει κατ΄ ανάγκη το σωστό, το ποιοτικό, το ηθικό και το αληθινά συμφέρον. Εκτιμώ ότι όλοι μας μπορούμε, ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε στην άκρη τα ψευδή διλήμματα. Η προσφορά στα κοινά δεν αποτελεί προνόμιο του παλαιού ή του νέου. Αποτελεί χρέος όλων μας. Εκτός κι αν μέσα από το διαχωρισμό παλαιού – νέου κρύβονται άλλα». Θέλει, τονίζει να πιστεύει, πως όχι.

Σε κάθε ερώτημα για τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει: Η απάντηση σε αυτό ήταν μια: « Έπρεπε να πράξω ελεύθερα, να στραφώ προς την ανάπτυξη του ανθρώπου και, εν τέλει, προς ένα περιβάλλον πολιτισμού και τέχνης στο οποίο εγώ ο ίδιος επέλεξα να ζω. Το να λειτουργείς άκρως επαγγελματικά αποτελεί στοιχείο πολιτισμού. Το να σκέπτεσαι και να αποφασίζεις ελεύθερα σε φέρνει κοντά στην τέχνη. Κι όταν καταστήσεις τον πολιτισμό κομμάτι του εαυτού σου, γίνεται πολλαπλασιαστής του καλού προς τον πελάτη, όπως και προς το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης».

Και συμπληρώνει: «Εκπέμποντας ασφάλεια, αναπτύσσεσαι ελεύθερα, δημιουργείς χωρίς φόβο, απαλλάσσεσαι από βάρη και άγχη. Η ελευθερία και η ασφάλεια πάνε μαζί. Όσο ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας, τόσο δρούμε και αναπτυσσόμαστε ελεύθερα. Την υπηρεσία αυτή προσφέρουμε στους πελάτες μας κι ο ΣΕΜΑ συμβάλλει τα μέγιστα προς την ίδια κατεύθυνση.  Συνδιαμορφώνει το περιβάλλον μας. Δίνει λύσεις σε αδιέξοδα, μας καθιστά ισχυρότερους, περισσότερο ελεύθερους».

Ευχαριστώντας τα μέλη του ΣΕΜΑ, με αίσθημα πραγματικής ευθύνης, και ανακοινώνοντας ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου, κλείνοντας την ομιλία του τόνισε:  «ότι, ΣΕΜΑ δεν είναι ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ. ΣΕΜΑ είναι ο καθένας από μας, ως μονάδα και ως μέλος μιας ομάδας που διαπνέεται από μια κοινή αντίληψη για μια σταθερή πορεία προς τον πολιτισμό, την ελευθερία, την ανάπτυξη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*