EIOPA: Θετικά τα αποτελέσματα των stress tests

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ η European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA). Στην έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής τονίζεται ότι από το στρεσάρισμα των εταιρειών οι επιπτώσεις ήταν λιγότερες αυτών που καταγράφηκαν από τα ανάλογα τεστ αντοχής του 2014.

Οι απώλειες που είχαν στα πλεονάσματα του ενεργητικού τόσο στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όσο και αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ήταν περιορισμένες. Ειδικότερα,  στο ακραίο σενάριο ή αλλιώς στο διπλό χτύπημα του κλάδου η ασφαλιστική αγορά κατάφερε όχι απλά να διατηρήσει πλεονάσματα, αλλά να “διασώσει” το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Οι ευρωπαϊκές τα 7/10 αυτών και οι ελληνικές τα 6/10 αυτών, ενώ στο απλό σενάριο τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η EIOPA, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έλαβαν μέρος στα stress tests 236 ασφαλιστικές εταιρείες, προερχόμενες από 30 χώρες, οι οποίες αντιπροσώπευσαν το 77% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων (εξαιρουμένων των τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις).

Αντίστοιχα από την Ελλάδα συμμετείχαν 8 ασφαλιστικές εταιρίες και ειδικότερα οι Εurolife, Groupama, NN, Allianz, Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Alphalife, Metlife, καλύπτοντας το 88% των τεχνικών προβλέψεων ζωής, εξαιρουμένων επίσης των τεχνικών προβλέψεων υγείας και συνδεδεμένων με επενδύσεις.

Τα stress tests διενεργήθηκαν ανά εταιρεία βάσει στοιχείων 1ης Ιανουαρίου 2016 και καθόριζαν δύο σενάρια: Το σενάριο του διπλού χτυπήματος (Double-hit), που προέβλεπε στρεσάρισμα στα στοιχεία των εταιρειών από χαμηλά επιτόκια και ακραίες καταστάσεις στις αγορές και το σενάριο των χαμηλών επιτοκίων(Low-for-Long).

 Αναλυτικότερα, τα συμπεράσματα των stress tests στα οποία υπέβαλλε η EIOPA τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ως εξής:

 Ευρωπαϊκή αγορά

 Πρώτο σενάριο

Υπήρξε επίπτωση στον ισολογισμό της τάξης των 160 δισ. ευρώ, ή 28,9% στο πλεόνασμα του ενεργητικού, καθότι καταγράφηκε μείωση του συνολικού ενεργητικού κατά 610 δισ. ευρώ ή ποσοστό 9,7%, ενώ το παθητικό υποχώρησε κατά 450 δισ. ευρώ (7,8%).

 Δεύτερο σενάριο

 Η επίδραση υπολογίσθηκε στα 100 δισ. ευρώ, με απώλειες στο πλεόνασμα του ενεργητικού κατά 18%.

 Ελληνική αγορά

 Πρώτο σενάριο

 Υπήρξε επίπτωση στο συνολικό ισολογισμό του κλάδου της τάξης των 510 εκατ. ευρώ, με επίδραση κατά 34,4% στο πλεόνασμα του ενεργητικού, καθότι μεταγράφηκε μείωση του συνολικού ενεργητικού κατά 820 εκατ. ευρώ ή 7,8% και 310 εκατ. ευρώ του παθητικού ή 3,4%.

 Δεύτερο σενάριο

 Η συνολικές συνέπειες για τις  ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έφθασαν τα 270 εκατ. ευρώ ή 18,2% του πλεονάσματος του ενεργητικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*