meeting, ασφαλιστική, στατιστική

Μείωση των πτωχεύσεων στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης

Παρότι η οικονομία της Ευρώπης επανήλθε πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, το περασμένο διάστημα μόνο ήρεμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Μαρτίου, το δημοψήφισμα του Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το Brexit αλλά και η τεράστια εισροή προσφύγων πολέμου έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τόσο τη Βόρεια όσο και τη Νότια Ευρώπη.

Αυτό το περιβάλλον ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά σε γενικές γραμμές η οικονομία της Ευρώπης την περσινή χρονιά εμφάνισε σταθερή ανοδική τάση, επιτρέποντας έτσι στις χώρες με οικονομικές δυσκολίες να ανασάνουν.

Η ICAP Group, μέλος της FEBIS (Federation of Business Information Services), παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα στην ελληνική αγορά στοιχεία πτωχεύσεων εταιρειών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά, καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία άλλων χωρών, τα συγκέντρωσαν, ανέλυσαν και μελέτησαν για κάθε χώρα οι εταιρείες μέλη της FEBIS, όπως η ICAP Group για την Ελλάδα, ενώ η τελική επιμέλεια έγινε από την CREDITREFORM (Γερμανία). Όλα τα στοιχεία περιλαμβάνονται στη ετήσια μελέτη «Corporate insolvencies in Europe 2015/16».

Η Φανή Δρακοπούλου, διευθύντρια Business Information & Credit Ratings της ICAP Group A.E., αναφερόμενη στην πορεία των ευρωπαϊκών και αντίστοιχα των ελληνικών επιχειρήσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Ευρώπη, κυρίως η Δυτική, όπως διαπιστώνουμε και από την εξέλιξη του αριθμού των πτωχεύσεων συνεχίζει να βελτιώνει τους οικονομικούς της ρυθμούς και έχει εισέρθει σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης, παρ’ όλες τις αναταράξεις που προκαλούνται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το επερχόμενο BREXIT.

Στην Ελλάδα, αν και υπήρξε μικρή πρόοδος στην ελληνική οικονομία μέχρι τις αρχές του 2015 που έφερε θετικές προσδοκίες, στη συνέχεια ανατράπηκαν οι προβλέψεις, καθώς οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, οι φορολογικές πιέσεις, η χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση, τα capital controls, καθώς και η μείωση των καθαρών εξαγωγών ανέτρεψαν τη θετική εξέλιξη της οικονομίας, με αποτέλεσμα την εκ νέου μικρή υποχώρηση του ΑΕΠ το β΄ 6μηνο του 2016.

Επίσης, αν και σημειώθηκε σημαντική πτώση στο αριθμό των επίσημων πτωχεύσεων (-42,7%), ωστόσο η συγκεκριμένη μείωση δεν οφείλεται σε τυχόν βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά κυρίως στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών τους, λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών, της γραφειοκρατίας και του σημαντικού κόστους που ενέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα.  Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγηθεί σε παύση εργασιών χωρίς όμως να κηρύξουν πτώχευση.

Στις παραπάνω επιχειρήσεις να προσθέσουμε και ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που επιλέγουν τη διαδικασία εξυγίανσης έτσι ώστε να εξαντλήσουν τις λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους πριν καταλήξουν στην πτώχευση. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστες εξ αυτών περνούν σε στάδιο επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, κυρίως λόγω της έλλειψης χρημάτων και του ενδιαφέροντος από την πλευρά των επενδυτών.

Σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο έχουν μειωθεί οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων κατά 10,41% το τελευταίο εννεάμηνο του 2016, όπου βάσει των στοιχείων του ΓΕΜΗ έκλεισαν 24.330 επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 21.657. Αύξηση παρατηρήθηκε μόνο στις «επιχειρήσεις του 1 ευρώ» και στις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις (ΙΚΕ), ενώ όλες οι υπόλοιπες νομικές μορφές παρουσίασαν μειώσεις.

Βάσει των προβλέψεων, αναμένεται να συνεχιστούν οι δυσκολίες για τις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, όπου η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη. Οι δείκτες προσπαθούν να επιστρέψουν σε επίπεδα κανονικότητας όμως οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες  που προαναφέρθηκαν εμποδίζουν αυτή την ανάκαμψη. Η Ελλάδα αναμένεται επομένως και το 2016 να έχει ύφεση, καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις χαμηλότερες χρηματιστηριακές επιδόσεις σε σύγκριση με τις PIIGS χώρες.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη «Corporate insolvencies in Europe 2015/16» στο αρχείο ICAP_PR_GREEK INSOLVENCIES_Nov2016.