Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Υπό τη σκιά του Ν. Τραμπ τα προσδοκώμενα κέρδη της Munich Re

της Έλενας Ερμείδου και Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Υψηλότερα κέρδη για την χρήση του 2016 σε σχέση με την αρχική της πρόβλεψη για 2,3 δισ. ευρώ αναμένει η Munich Re ο κορυφαίος αντασφαλιστικός όμιλος του κόσμου ωστόσο προειδοποίησε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές της επιδόσεις.

Η Munich Re ανακοίνωσε την Τετάρτη ενοποιημένα κέρδη 2,1 δισ. ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι 2, 4 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2015.  Τα κέρδη του Ομίλου  για το γ’ τρίμηνο ανήλθαν στα 684 εκατ. ευρώ  από 525 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

«Δεν μας αρέσει η αβεβαιότητα…Είναι κάτι που ο κόσμος δεν χρειάζεται  και σήμερα  μας προβληματίζει πολύ», δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που ακολούθησε τις ανακοινώσεις ο οικονομικός διευθυντής της Munich Re Γεργκ Σνάιντερ, αναφερόμενος στην νίκη Τραμπ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ ίσως καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου (που αναμενόταν τον Δεκέμβριο υπό κανονικές συνθήκες…), κάτι που δεν είναι θετικό για τον όμιλο. Η αγορά των ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη διεθνώς για τη Munich Re, με ασφάλιστρα που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ και πρωτοπόρος για τις νέες τάσεις της τεχνολογίας.

Κατά τα άλλα, το λειτουργικό αποτέλεσμα της Munich Re σημείωσε σε ετήσια βάση σημαντική βελτίωση στα 1,014 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο 2016 Παρά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 32 δισ. ευρώ, με την ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) να διαμορφώνεται στο 8,8%. Την ίδια περίοδο, τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα σημείωσαν πτώση 1,1% στα  12,34 δισ. ευρώ.

Στον κλάδο τον αντασφαλειών, το λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 870 εκατ. ευρώ, με τις απαιτήσεις να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα λόγω απουσίας ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων το λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 558 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης ζημιών και εξόδων στο εννεάμηνο ανήλθε στο 93,7% έναντι 93,4% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015. Οι συνολικές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 277 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του έτους και στα 920 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Οι ζημιές από φυσικές καταστροφές διαμορφώθηκαν στα 145 εκατ. ευρώ και οι ανθρωπογενείς στα 132 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος ότι ζημίες ύψους 52 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη  βάση εμφάνισε η ασφαλιστική θυγατρική της Munich Re ERGO το γ’ τρίμηνο του έτους. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, η ERGO έγραψε ζημίες 111 εκατ. ευρώ (έναντι 417 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν), συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών ανασυγκρότησης ύψους  400 εκατ. ευρώ μεικτά. Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα στο κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων διαμορφώθηκε στο 96,1% για το γ’τρίμηνο. Τα συνολικά έσοδα από ασφάλιστρα μειώθηκαν  κατά 4,2% στα  4,08 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Στο κλάδο Υγείας και Ζωής στην Γερμανία τα μεικτά ασφάλιστρα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα στα 2,302 δις. ευρώ, ενώ στον κλάδο Περιουσίας – Ατυχημάτων διαμορφώθηκαν στα 700 εκατ. ευρώ. Στην ERGO International τα μεικτά ασφάλιστρα σημείωσαν πτώση 13,2% στα 846 εκατ. ευρώ  λόγω της πώλησης ERGO Ιταλίας και του χαμηλότερου όγκου ασφαλίστρων ζωής στην θυγατρική της Πολωνίας.

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσε το λειτουργικό αποτέλεσμα στην Munich Health σημείωσε κατακόρυφη αύξηση στα 64 εκατ ευρώ (41 εκατ) το τρίτο τρίμηνο και το ενοποιημένο αποτέλεσμα στα  €44 εκ  (45 εκατ). Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η Munich Health συνεισέφερε στο λειτουργικό αποτέλεσμα κατά  76 εκατ ευρώ   (84 εκατ).
Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα στο 96,4% (98,5%) για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και  99,3% (99,6%) για το εννεάμηνο.