back to top
17.2 C
Athens
Τετάρτη 6 Μαΐου 2026

Allianz: Οι ασφαλιστικές απειλούνται από τις πόλεις «γίγαντες»

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

H αύξηση των μεγα-πόλεων (megacities)  θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων καναλιών διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων και νέων ομάδων αγοραστών, δημιουργώντας παράλληλα νέες προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες εξαιτίας της συσσώρευσης των κινδύνων, υποστηρίζει σε έρευνά της η  Allianz Global Corporate & Specialty.

- Advertisement -

Η Allianz ορίζει ως mega-cities τις αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ατόμων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία: Το 1950 υπήρχαν μόλις δύο μεγα-πόλεις, το Τόκιο και η Νέα Υόρκη. Το 2015, “εντοπίστηκαν” 39 μεγα-πόλεις, σύμφωνα με την έρευνα της Allianz “Megacities—Pushing the Boundaries of our Industry”

Οι μεγα-πόλεις θα μπορούσαν να “γεννήσουν” νέους ανταγωνιστές για τους παραδοσιακούς ασφαλιστικούς ομίλους. Οπου υπάρχει συγκέντρωση επιχειρήσεων και ιδιωτών πελατών, κανάλια διανομής προϊόντων και γκρουπ πελατών θα δημιουργηθούν εκουσίως από έναν ασφαλιστικό όμιλο ή έναν διαμεσολαβούντα ή θα σχηματιστούν από μόνα τους λόγω της εγγύτητας, υποστηρίζεται στην έκθεση.

- Advertisement -

Στην ψηφιακή εποχή, οι Google, Amazon και Uber διεκδικούν ρόλο καναλιού διανομής ασφαλιστικών προϊόντων ή ακόμα και παρόχου ασφαλιστικών υπηρεσιών, κάτι που -εξαιτίας των τεράστιων βάσεων δεδομένων τους και της αναγνωρισιμότητα  τους σε ευρεία καταναλωτικά κοινά- θα μπορούσε να απειλήσει και να διαταράξει τους παραδοσιακούς “παίκτες” της αγοράς και τα επιχειρησιακά τους μοντέλα.

Οι μεγα-πόλεις αναμένεται επίσης να αυξήσουν την έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε σεισμούς, κυκλώνες, πλημμύρες, πανδημίες, τρομοκρατικές επιθέσεις και κυβερνο-απειλές, αναγκάζοντας τους ομίλους να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους.

Οσον αφορά τον κλάδο περιουσίας, οι μεγα-πόλεις συσσωρεύουν αξία σε περιορισμένες εκτάσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη και μεγαλύτερη επέκταση των καταστροφών εξαιτίας της εγγύτητας μεταξύ των φυσικών δομών και των λειτουργιών. Οι αιτήσεις για αποζημιώσιες από την εκδήλωση πανδημιών και τρομοκρατικών επιθέσεων μάλλον θα αυξηθούν λόγω της αύξησης των μεγα-πόλεων. Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με την εκδήλωση μιας μόνο μεταδοτικής ασθένειας θα πολλαπλασιαστεί, ενώ οι πυκνοκατοικημένες περιοχές θα αναδειχθούν σε πρωταρχικό στόχο των “συμβατικών” τρομοκρατών. Την ίδια στιγμή, η αυξημένη ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη στις μεγα-πόλεις θα πηγαίνει χέρι-χέρι με την όξυνση του ανταγωνισμού στην ασφαλιστική αγορά, με αποτέλεσμα ορισμένοι όμιλοι να δυσκολευθούν ενδεχομένως να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, καταλήγει η έρευνα της Allianz.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Stress Meter 2026: Πόσο στρεσαρισμένοι είμαστε στην Ελλάδα

Τα ευρήματα έρευνας των ΕΠΑΨΥ και Uber δείχνουν ότι το άγχος για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινότητα – Ποιοι οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

«αν ήξερες!»: Τι πραγματικά προσφέρουν οι ομαδικές ασφαλίσεις

Στο νέο επεισόδιο της σειράς vidcast του «IW» καλεσμένος είναι ο Άρης Τουπής, Διευθυντής Υποκαταστήματος Allianz, Σύμβουλος Στρατηγικού Κινδύνου και Ηγεσίας

ΕΤΕ-Allianz: Ολοκληρώνεται η εξαγορά, σχέδια για αλλαγές στην οργάνωση

Κερδοφορία άνω του 1 δισ. για την τράπεζα και σχέδια για νέα προϊόντα bancassurance

Η σημασία της ασφάλισης στον χώρο των κατασκευών – Ενδεικτικό πλαίσιο κάλυψης

Τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια αναμένεται σύντομα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με την ένταξη της νέας τεχνολογίας των μπαταριών συσσώρευσης ενέργειας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Δύο νέα προϊόντα από τnν Coface στην Ελλάδα και η εισαγωγή του Business Information

Η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία, εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

ΕΕΑ για 4ημερη εργασία: «Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

Το Επιμελητήριο διακρίνει πιθανότητες υλοποίησης σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία