back to top
28.1 C
Athens
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026

Allianz: Οι ασφαλιστικές απειλούνται από τις πόλεις «γίγαντες»

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

H αύξηση των μεγα-πόλεων (megacities)  θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων καναλιών διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων και νέων ομάδων αγοραστών, δημιουργώντας παράλληλα νέες προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες εξαιτίας της συσσώρευσης των κινδύνων, υποστηρίζει σε έρευνά της η  Allianz Global Corporate & Specialty.

- Advertisement -

Η Allianz ορίζει ως mega-cities τις αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ατόμων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία: Το 1950 υπήρχαν μόλις δύο μεγα-πόλεις, το Τόκιο και η Νέα Υόρκη. Το 2015, “εντοπίστηκαν” 39 μεγα-πόλεις, σύμφωνα με την έρευνα της Allianz “Megacities—Pushing the Boundaries of our Industry”

Οι μεγα-πόλεις θα μπορούσαν να “γεννήσουν” νέους ανταγωνιστές για τους παραδοσιακούς ασφαλιστικούς ομίλους. Οπου υπάρχει συγκέντρωση επιχειρήσεων και ιδιωτών πελατών, κανάλια διανομής προϊόντων και γκρουπ πελατών θα δημιουργηθούν εκουσίως από έναν ασφαλιστικό όμιλο ή έναν διαμεσολαβούντα ή θα σχηματιστούν από μόνα τους λόγω της εγγύτητας, υποστηρίζεται στην έκθεση.

- Advertisement -

Στην ψηφιακή εποχή, οι Google, Amazon και Uber διεκδικούν ρόλο καναλιού διανομής ασφαλιστικών προϊόντων ή ακόμα και παρόχου ασφαλιστικών υπηρεσιών, κάτι που -εξαιτίας των τεράστιων βάσεων δεδομένων τους και της αναγνωρισιμότητα  τους σε ευρεία καταναλωτικά κοινά- θα μπορούσε να απειλήσει και να διαταράξει τους παραδοσιακούς “παίκτες” της αγοράς και τα επιχειρησιακά τους μοντέλα.

Οι μεγα-πόλεις αναμένεται επίσης να αυξήσουν την έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε σεισμούς, κυκλώνες, πλημμύρες, πανδημίες, τρομοκρατικές επιθέσεις και κυβερνο-απειλές, αναγκάζοντας τους ομίλους να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους.

Οσον αφορά τον κλάδο περιουσίας, οι μεγα-πόλεις συσσωρεύουν αξία σε περιορισμένες εκτάσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη και μεγαλύτερη επέκταση των καταστροφών εξαιτίας της εγγύτητας μεταξύ των φυσικών δομών και των λειτουργιών. Οι αιτήσεις για αποζημιώσιες από την εκδήλωση πανδημιών και τρομοκρατικών επιθέσεων μάλλον θα αυξηθούν λόγω της αύξησης των μεγα-πόλεων. Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με την εκδήλωση μιας μόνο μεταδοτικής ασθένειας θα πολλαπλασιαστεί, ενώ οι πυκνοκατοικημένες περιοχές θα αναδειχθούν σε πρωταρχικό στόχο των “συμβατικών” τρομοκρατών. Την ίδια στιγμή, η αυξημένη ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη στις μεγα-πόλεις θα πηγαίνει χέρι-χέρι με την όξυνση του ανταγωνισμού στην ασφαλιστική αγορά, με αποτέλεσμα ορισμένοι όμιλοι να δυσκολευθούν ενδεχομένως να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, καταλήγει η έρευνα της Allianz.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Allianz: Από τα αυτοκίνητα του ’73 στα έξυπνα αυτοκίνητα του σήμερα… H ανάγκη για προστασία, όμως, παραμένει σταθερή

Την εξέλιξη αυτή αναδεικνύει η ασφαλιστική μέσα από μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της αυτοκίνησης μέχρι σήμερα

Το «IW» στο Αμβούργο, καταγράφει τη μετάβαση της Globus Versicherungs στον όμιλο Allianz

Η θέση της Allianz ήταν σχεδόν επάλληλα με τις μεγαλύτερες αποθήκες του κόσμου στην πόλη της Χανσεατικής Ένωσης –της ελεύθερης ζώνης εμπορίου– στο Αμβούργο

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Η AI έχει έναν κρίσιμο κίνδυνο που δεν φαίνεται στην οθόνη: την εύθραυστη εφοδιαστική της αλυσίδα

Η ανάλυση της Atradius έρχεται να υπενθυμίσει κάτι που η ασφαλιστική αγορά το γνωρίζει καλά

Με νέα κίνηση στρατηγικής στη Ρουμανία η Anytime ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

Anytime Ρουμανίας και BRD Groupe Société Générale φέρνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου απευθείας στο YOU BRD app

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Καλοκαίρι και μάτια: Η υπεριώδης ακτινοβολία απαιτεί προστασία

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center επαναφέρει το ζήτημα της προστασίας της όρασης, μέσα από ενημερωτικό άρθρο του Γεώργιου Τριχώνα

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Cromar: Η διεθνής ασφαλιστική τεχνογνωσία στην υπηρεσία της ελληνικής αγοράς

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη δραστηριότητά της εταιρείας εντός κι εκτός συνόρων

Επαγγελματική ασφάλιση: Αξιοπιστία, ευελιξία και προοπτική για τη νέα γενιά

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Glassdrive: Νέα εικόνα για το δίκτυο εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα

Στο επίκεντρο της νέας επικοινωνιακής πρωτοβουλίας βρίσκονται 4 σημεία εξυπηρέτησης, σε Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο και Γάζι Ηρακλείου