Αλαλούμ με τη διαχείριση της ηπατίτιδας στα Κέντρα Φιλοξενίας

Ανησυχητικά κενά στην παροχή υγειονομικής φροντίδας στους πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας αναδεικνύουν τα κρούσματα ηπατίτιδας Α που καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση σε Κέντρα Φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, καθώς και ο τρόπος διαχείρισής τους.

Όπως αποκαλύπτει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), αφενός γίνεται ελλιπής καταγραφή των κρουσμάτων από τις ΜΚΟ και ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, αφετέρου το Υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει το ίδιο στοκ εμβολίων, «εγκαταλείποντας» την προστασία της υγείας των προσφύγων και τη Δημόσια Υγεία στις ΜΚΟ.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση αποτυπώνεται σε έγγραφο (επισυνάπτεται) που απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ.

Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η Διεύθυνση Δημοσίαs Υγείας Λέσβου ζήτησε από το υπουργείο Υγείας εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Κατόπιν αυτού η Προϊστάμενη της Δ/νσης επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό.

»Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη Δημόσια υγεία και την πρόληψη αυτών».

Επίσης, σε ανάλογη περίπτωση που αφορούσε κρούσμα ηπατίτιδας σε χώρο φιλοξενίας στην Αργολίδα (13χρονο παιδί) ο ασθενής είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων, χωρίς καμία ενημέρωση των υγειονομικών αρχών και προτού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδικότερα, σε έγγραφο (επισυνάπτεται) της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Κατά την επίσκεψή μας στο χώρο για τη διερεύνηση του κρούσματος ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής και η οικογένειά του, 8 άτομα συνολικά έχουν ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα και διανέμουν σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία μας, η συλλογή πληροφοριών για άτομα υψηλού κινδύνου στο περιβάλλον του ασθενούς με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων».

Για εγκληματική αμέλεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων-μεταναστών, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

«Η Δημόσια υγεία αλλά και η υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Όπως αποκαλύπτεται δεν υπάρχουν ούτε καν εμβόλια για την πρόληψη σοβαρών λοιμώδη νοσημάτων, τα οποία ήταν αναμενόμενο να παρουσιαστούν και γι’ αυτό έπρεπε να είχε διασφαλιστεί η επάρκειά τους. Το υπουργείο Υγείας είναι ο μεγάλος απών και η Δημόσια υγεία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως στις ΜΚΟ» αναφέρει σχετικά.

Με αφορμή τα νέα αυτά στοιχεία που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, ο κος Πατούλης ζητάει εκ νέου από τους κ.κ. Ξανθό, Πολάκη και Μπασκόζο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι εκθέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και παράλληλα πλήττουν τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

ipatitida-a-argolida

ipatitida-a-elleipsie-emvoliwn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*