Blackrock: Οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών δημιουργούν προβλήματα στις συντάξεις

Την επισήμανση ότι οι πρακτικές των Κεντρικών Τραπεζών για αγορές assets (ομολόγων) δημιουργούν προβλήματα στην απονομή συντάξεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες έκαναν στελέχη της Blackrock σε εκπομπή του CNBC.

Αναλυτικότερα, τις δυσκολίες των ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με τα ιδιαίτερα στρεβλωμένα επιτόκια των ομολόγων επεσήμαναν στελέχη της Blackrock και ασφαλιστικών εταιρειών, τονίζοντας την ανάγκη σταδιακά να επιτραπεί στις ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύουν και σε assets με μεγαλύτερο ρίσκο και ιδιαίτερα με μερισματικές αποδόσεις.

Το πρόβλημα των χαμηλών (ενίοτε και αρνητικών) αποδόσεων των ευρωπαϊκών και βρετανικών ομολόγων ξεκίνησε εδώ και 3 χρόνια και έχει γενικευτεί από τα μέσα 2015 εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ. Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές θα περιορίσουν τις μερισματικές τους αποδόσεις προς τους επενδυτές τους προκειμένου να εξοικονομήσουν κεφάλαια, ενώ θα υπάρξει και μεγαλύτερος περιορισμός του λειτουργικού κόστους.

Παράλληλα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις από επενδυτικά προϊόντα, καθώς τα υπάρχοντα ασφαλιστικά –εάν συνεχιστεί η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων– δεν θα καταφέρουν να δώσουν τις συντάξεις που έχουν υποσχεθεί.

Το καθεστώς Solvency II επηρεάζει ιδιαίτερα και τις επενδυτικές πολιτικές των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς υποχρεώνει τις εταιρείες να δαπανούν τεράστια κεφάλαια σε οργανωτικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, και να παρακρατούν παραγωγικά κεφάλαια σε αποθέματα.

Ν. Σακ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*