ΓΕΔΙΦΑ: Άνοιξε η διαδικασία στον ΕΟΦ

Πρόσκληση προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, που ενδιαφέρονται να εντάξουν σκευάσματα τους στην κατηγορία των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) να αποστείλουν το σχετικό αίτημα απηύθυνε ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προέδρου του ΕΟΦ Κ. Αντωνίου, οι ενδιαφερόμενοι ΚΑΚ καλούνται να καταθέσουν στον ΕΟΦ, εφόσον το επιθυμούν, σχετική αίτηση τροποποίησης για τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων ο τρόπος διάθεσης, σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους, έχει ορισθεί ως «Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» και εμπίπτουν στους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για τα φάρμακα που εντάσσονται της κατηγορίας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα οποία, βάσει της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης (εδώ), μπορούν να καταταγούν περαιτέρω στην υποκατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ.

Η λίστα εκτιμάται ότι θα περιέχει 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον. Ούτε οι προδιαγραφές πρόκειται να μεταβληθούν, όπως υποστήριξε ο Υπουργός, αφού έχουν προκαθοριστεί από την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ (εδώ).