Brexit

«Plan B» ταχέως ζητά ο El-Erian από τους Βρετανούς

Αντιμέτωπους  με συνθήκες αβεβαιότητας, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και με το κίνδυνο της ύφεσης έφερε τους Βρετανούς το αποτέλεσμα της κάλπης της 23ης Ιουνίου 2016 δηλώνει ο Επικεφαλής επί των Οικονομικών της Allianz Mohamed El-Erian, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ευρώπη με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 1,3 τρισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, ο El-Erian που υπήρξε και διευθύνων της Pimco από το 2007 – 2014 υπογράμμισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τους πολιτικές συμφωνίες που θα επιτευχθούν ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μίλά σε συνέντευξη του στο Reuters  για κατάστρωση ενός Plan B το οποίο οι Βρετανοί θα πρέπει να προετοιμάσουν συντόμως για να προλάβουν τα χειρότερα.

Αναφερόμενος στην στερλίνα , διευκρίνισε ότι η πορεία της θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα δοθεί τέλος στις συνθήκες αβεβαιότητες που επικρατούν από την ημέρα που ελήφθη η απόφαση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αν, το Plan B καθυστερήσει, ή δεν ενσωματωθούν στο νέο σύμφωνο αρκετοί κανόνες για την διακίνηση του ελεύθερου εμπορίου, τότε υπάρχει κίνδυνος, ο ίδιος υποστηρίζει, να διατηρηθεί στα επιθυμητά επίπεδα η ισοτιμία δολάριο – στερλίνα.

Πάντως αίσθηση κάνει το γεγονός ότι ο El-Erian δηλώνει πώς κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η Βρετάνια θα εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ελενα Ερμείδου