Εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος γενικών γιατρών

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται 6 γενικοί γιατροί στην Κοζάνη, οι οποίοι ενώ είχαν κληθεί να εφημερεύσουν στα Επείγοντα νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής, αρνήθηκαν να μετακινηθούν επικαλούμενοι τη νομοθεσία (επισυνάπτεται). Η μετακίνηση θα γίνονταν προς τα νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο, τα οποία έχουν απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα να έχει κινδυνέψει να ανασταλεί η εφημερία τους ουκ ολίγες φορές (εδώ).

20150507 Κλήση σε ανακριση Δυτ.ΜακεδονίαΌπως εξηγεί στο Virus ο πρόεδρος του Συλλόγου Γενικών Γιατρών Δ. Μακεδονίας, Μανώλης Χατζημανώλης, από τον Ιούλιο του 2015 έχουν επιδοθεί πολλαπλά εξώδικα από τους εν λόγω γιατρούς για το θέμα. Γι’ αυτό κι αποτελεί «κερασάκι στην τούρτα» η κλήση του ιδίου σε ανάκριση από την Πταισματοδίκη Κοζάνης, στο πλαίσιο προανακριτικής εξέτασης του Εισαγγελέα για τη διαπίστωση ποινικών ευθυνών που τυχόν προκύπτουν από την άρνηση των συναδέλφων του (δεξιά).

Για την ιστορία του θέματος να πούμε πως 100 γενικοί ιατροί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθεί η Υπουργική Απόφαση Ξανθού που προβλέπει τη μετακίνηση γενικών γιατρών από το ΠΕΔΥ στα ΤΕΠ των νοσοκομείων (εδώ).

«Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και τα νοσοκομεία» σχολιάζει ο κ. Χατζημανώλης, ο οποίος αναφέρει πως η Διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας έφτασε στο σημείο να μετακινήσει τον περασμένο Μάρτη εφημερεύοντες γιατρούς της ίδιας ημέρας από τα Κέντρα Υγείας Αμυνταίου και Σερβίων προς τα νοσοκομεία της περιοχής (επισυνάπτεται)! Ο ίδιος τονίζει, παράλληλα, ότι η αντιποίηση ειδικότητα είναι ποινικά κολάσιμη, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). Υπό αυτή την έννοια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γενικών Γιατρών Δ. Μακεδονίας, εκτιμά ότι η κλήση για ανάκριση είναι ένα θετικό βήμα, πιστεύοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα επιβεβαιώσουν αυτή τη θέση, δικαιώνοντας ουσιαστικά την άρνηση των συναδέλφων του.

Τη στήριξή του στους 6 γιατρούς από την Κοζάνη που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, εκφράζει στο μεταξύ ο Σύλλογος Γενικών Γιατρών Κέρκυρας.

«Έχουμε πραγματικά κουραστεί να το διατυπώνουμε ξανά και ξανά: η Γενική/Οικογενειακή ιατρική είναι εξωνοσοκομειακή ειδικότητα και τα όποια κενά στα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλυφθούν από εξωνοσοκομειακούς γιατρούς. Αν λείπει ο παθολόγος χρειάζεται παθολόγος, αν λείπει ο χειρουργός χρειάζεται χειρουργός και όχι γενικός ιατρός. Αυτά είναι πράγματα αυτονόητα που θα έπρεπε, τουλάχιστον όσοι ασκούν διοίκηση, να τα κατανοούν» αναφέρει μεταξύ άλλων. Καλεί, παράλληλα, τον Εισαγγελέα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση αναζητώντας τυχόν ευθύνες της διοίκησης των δύο νοσοκομείων.

Δήλωση άρνησης μετακίνησης 10-02-2016

eggrafo 3h ype