back to top
29.7 C
Athens
Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026

Σοκ! 7 στις 10 μόνιμες προσλήψεις αφορούν ήδη υπηρετούν προσωπικό

Το ανέκδοτο με τους εγκλείστους που διαμαρτύρονται στο δεσμοφύλακα για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές, κι εκείνος τους προτρέπει να αλλάξουν βρακί ο ένας με τον άλλο, θυμίζει η τακτική του Υπουργείου Υγείας με τις προσλήψεις στο σύστημα.

πινακεςΌπως αποδεικνύεται από στοιχεία (πίνακες) που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Virus (εδώ), η μεγάλη πλειοψηφία των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς 4Κ και 5Κ αφορά προσωπικό που όχι απλώς εργάζεται ήδη στο σύστημα, αλλά είναι και μόνιμο!

- Advertisement -

«Από τους εκδοθέντες προσωρινούς πίνακες διαπιστώνεται ότι το 70% των επιτυχόντων υπηρετούν ήδη στα νοσοκομεία ως μόνιμοι υπάλληλοι. Συμμετείχαν στην προκήρυξη για να προσληφθούν σε νοσοκομεία επιλογής τους, με δεδομένο ότι οι μετατάξεις-αποσπάσεις καθυστερούν και συνεχίζουν να μη συνδέονται με την κατανομή θέσεων προκηρυχθεισών στα νοσοκομεία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες προσλήψεις στο σύστημα στην πραγματικότητα δεν θα ξεπεράσουν τις 350 για τις 950 θέσεις των δύο προκηρύξεων. «Ούτε σταγόνα στον ωκεανό. Εφέτος αναμένονται άλλες 2.000 συνταξιοδοτήσεις, εξαιτίας των νέων δυσμενών αλλαγών στην ασφάλιση» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ.

- Advertisement -

Τα στοιχεία εξηγούν πλήρως την κατά 38 εκατομμύρια μικρότερη δαπάνη μισθοδοσίας που προβλέπει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2016 έναντι του περσινού έτους, στον οποίο έχει ήδη προβλεφθεί η μισθοδοσία του 70% των επιτυχόντων και παράλληλα αποτυπώνονται οι 2.000 συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι του 2015 χωρίς καν την αντικατάστασή τους.

«Είχαμε αναδείξει τις χιλιάδες των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για την κάλυψη των 950 θέσεων στα νοσοκομεία στις προκηρύξεις 4-5Κ, για την οποία πλήρωσε ο καθένας υποψήφιος παράβολο 10 ευρώ. Απεδείχθη ότι ήταν φρούδες ελπίδες για τους υποψηφίους ανέργους επαγγελματίες υγείας, αφού τελικά γίνεται ανακύκλωση του υφιστάμενου προσωπικού των νοσοκομείων» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, αλλά για κάτι το οποίο συνέβη σκόπιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εν λόγω προκηρύξεις αυξήθηκαν τα μόρια προϋπηρεσίας στα 7 έτη (588 μόρια), από 5 (420) που ήταν στην προηγούμενη προκήρυξη (7Κ/2009), αποκλείοντας εκ των προτέρων τους ανέργους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να έχουν 7ετή εμπειρία εφόσον οι προσλήψεις είχαν «παγώσει» για 6 χρόνια. Επιπλέον, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν παραιτήσεις, αλλά αποδοχή των θέσεων από τους επιτυχόντες του προσωρινού καταλόγου και ήδη εργαζόμενους, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει αναπλήρωση από τον υφιστάμενο κατάλογο του ΑΣΕΠ.

«Η κυβέρνηση βαπτίζει προσλήψεις τις συχνές εξαγγελίες προσλήψεων οι οποίες είναι κενές περιεχομένου. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 4.500 προσλήψεις εντός του έτους 2015; Απολογισμός καμία. Τις κατά καιρούς δηλώσεις των υπουργών Υγείας για πολυάριθμες προσλήψεις. Απολογισμός καμία. Το πολύ να γίνουν εφέτος κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού – ΚΕΕΛΠΝΟ (χωρίς ΑΣΕΠ), μετρημένες στα δάκτυλα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 6 χρόνια αποχώρησαν 17.000 μόνιμοι υπάλληλοι και ως γνωστόν δεν προσλήφθηκε κανείς. Παράλληλα, λόγω συνταξιοδοτήσεων οι υπηρετούντες στο σύστημα, από 65.000 που ήταν πριν τα μνημόνια, σήμερα δεν ξεπερνούν τους 48.000, με αποτέλεσμα 1 στις 3 οργανικές θέσεις να είναι κενή και να αναλογεί 1 νοσηλεύτρια στη βάρδια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η ήδη τραγική κατάσταση θα επιδεινωθεί με την έκδοση των νέων οργανισμών, οι οποίοι εκτιμά πως θα καταργήσουν νέες κλινικές και κρεβάτια νοσοκομείων, συρρικνώνοντας περαιτέρω τα μικρά και μεσαία διασυνδεόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μ. Θεμιστοκλέους στο 12th MedTech Conference: Μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων στα 532 εκατ. ευρώ

Το #mtco26 ανέδειξε με σαφήνεια ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε περίοδο βαθιών μετασχηματισμών

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Το Ωνάσειο Νοσοκομείο θέτει σε λειτουργία την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα

Η νέα υπηρεσία καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στο σύστημα υγείας και θέτει βάσεις για οργανωμένο δίκτυο παραπομπής μεταξύ νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ενισχύει την ψηφιακή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της με τον AI βοηθό «Λύσις»

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ συνεχίζει να επενδύει στην ψηφιακή εξέλιξη των υπηρεσιών της, προσφέροντας στους ασφαλισμένους της μια νέα δυνατότητα

Howden Agents: Στρατηγική Συνεργασία με το ασφαλιστικό γραφείο «ΠΑΡΟΝ»

Η Howden Agents, διευρύνει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης εργασιών της μέσω του δικτύου πωλήσεων του ασφαλιστικού γραφείου ΠΑΡΟΝ

Π. Χρηστίδης: «Ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον πρώτο – μπορεί μόνο να τον συμπληρώσει»

Ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό μηχανισμό ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Panormos Cluster: Η σωστή προετοιμασία πριν τις καλοκαιρινές αποδράσεις ξεκινά από την ασφάλεια του αυτοκινήτου

Με την καλοκαιρινή περίοδο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις μετακινήσεις προς προορισμούς διακοπών να αυξάνονται, το Panormos Cluster υπενθυμίζει

Λάθη ΕΛΣΤΑΤ για ΕΔΑ, μία ασφαλιστική δεν έδωσε στοιχεία

Με λάθη στα ποσοστά μεταβολών στα μακροχρόνια και ετήσια συμβόλαια ασφάλισης υγείας δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου 2025 ο Ενιαίος Δείκτης Κόστους Υπολογισμού Υγείας

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ενισχύει την ψηφιακή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της με τον AI βοηθό «Λύσις»

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ συνεχίζει να επενδύει στην ψηφιακή εξέλιξη των υπηρεσιών της, προσφέροντας στους ασφαλισμένους της μια νέα δυνατότητα

Carglass Greece: Νέα διεύθυνση για το κατάστημα της Πάτρας – Συνεχίζει με αναβαθμισμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης

Σε νέα διεύθυνση λειτουργεί πλέον το κατάστημα της Carglass Greece στην Πάτρα, με στόχο να προσφέρει ακόμη πιο άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση

Ν. Βαγιάννης: Θέλουμε η ECG να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία που κάνει το επόμενο βήμα εκτός συνόρων

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Export Credit Greece ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, θέτοντας στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό