Κυβερνητικές δηλώσεις για τα επαγγελματικά ταμεία

Τη συζήτηση στην ασφαλιστική αγορά για τη συμμετοχή της στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας ανακίνησαν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου. Η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, στο πλαίσιο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ των Δελφών, περί αυτο-εξαίρεσης επαγγελματικών ομάδων από ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης φαίνεται ότι ανοίγει ένα «παραθυράκι» διαλόγου  κυβέρνησης και ασφαλιστικής αγοράς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Όπως, ωστόσο,  σημειώνουν ανώτατα στελέχη του κλάδου, αν όντως η κυβέρνηση επιθυμεί την ουσιαστική ενεργοποίηση των επαγγελματικών ταμείων, και κατά συνέπεια τη  στήριξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, δεν αρκεί μόνο η θεσμοθέτηση της αυτό-εξαίρεσης ομάδων ασφαλισμένων από το ενιαίο σύστημα ασφάλισης, αλλά και η χορήγηση φορολογικών ή άλλων κινήτρων ώστε οι εργαζόμενοι να ωφεληθούν από τη μεταφορά τους σε ένα Επαγγελματικό Ταμείο.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι η δήλωση Κατρούγκαλου έρχεται μετά την πάροδο 13 μηνών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι το άνοιγμα που επιχειρείται –αν όντως επιχειρείται- γίνεται με καθυστέρηση, αλλά και 14 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση των επαγγελματικών ταμείων στη χώρα.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζουν, από το 2002 έως σήμερα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν μόλις 9 Ταμεία, που αριθμούν κάποιες λίγες χιλιάδες ασφαλισμένους, όταν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες η πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκονται υπό τη σκέπη Επαγγελματικών Ταμείων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*