Fairfax: Οι ζημιές στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο “υπονόμευσαν” τα ασφαλιστικά κέρδη

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

 

Μεγάλη πτώση κερδών σημείωσε για το οικονομικό έτος 2015 η καναδική Fairfax Financial Holdings (μητρικός όμιλος της Eurolife), καθώς οι απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκια υπονόμευσαν έως ένα βαθμό τα κέρδη από τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα το Τορόντο ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 567,7 εκατ. δολαρίων για την περυσινή χρήση, έναντι κερδών 1,63 δισ. δολαρίων που είχε εμφανίσει το 2014. Καταλυτικός παράγοντας για την μείωση της κερδοφορίας ήταν οι ζημίες ύψους 259,2 εκατ. δολαρίων στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο (έναντι κερδών 1,74 δισ. δολ. το 2014).
Την ίδια στιγμή, τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου αυξήθηκαν κατά 16,6% στα 7,14 δισ. δολάρια, αντανακλώντας κυρίως την ενσωμάτωση της εταιρείας Brit στη Fairfax το β’ τρίμηνο του 2015.

Ο συνδυασμένος δείκτης ζημιών (combined ratio) των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε στο 89,9% σε ενοποιημένη βάση, οδηγώντας σε κέρδη 704,5 εκατ. δολαρίων το 2015,έναντι συνδυασμένου δείκτη 90,8% και κερδών 552 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα για τη χρήση του 2014.

“Τα κέρδη από ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές δραστηριότητες το περασμένο έτος ήταν τα υψηλότερα στην 30χρονη ιστορία μας, αφού ανήλθαν στο ύψος-ρεκόρ των 704.5 εκατ. δολαρίων, με τον χαμηλότερο συνδυασμένο δείκτη 89,9%”, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial, Prem Watsa.

 

“Όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εμφάνισαν συνδυασμένους δείκτες ζημιών κάτω από 100% πέρυσι, με την Zenith στο 82,5%, την Odyssey Re στο 84,7% και την Fairfax Asia στο 87,9%.Διατηρούμε αμυντικές θέσεις στα χαρτοφυλάκια μετοχών μας, καθώς παραμένουμε προβληματισμένοι για τις προοπτικές των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας στο τρέχον αποπληθωριστικό περιβάλλον. Η χρηματοοικονομική μας θέση παραμένει εξαιρετικά εύρωστη, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα και τα υψηλής εμπορευσιμότητας χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας holding προσέγγιζαν το 1,3 δισ. δολάρια στο τέλος του 2015”, κατέληξε ο κ. Watsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*