back to top
10.3 C
Athens
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025

AON Benfield: 4 δισ. δολάρια κόστισε ο βαρύς Γενάρης

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 4 δισ. δολάρια παγκοσμίως εκτιμά η Aon Benfield τις οικονομικές ζημίες που προκάλεσε η χειμωνιάτικη κακοκαιρία στο Βόρειο Ημισφαίριο τον Ιανουάριο. Από το ποσό αυτό, τουλάχιστον 2 δισ. δολ. αναλογούν στις ζημίες που προκάλεσε η χιονοθύελλα Τζόνας που έπληξε τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

- Advertisement -

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Impact Forecasting, του βραχίονα της Aon Benfield που εξειδικεύεται στις φυσικές καταστροφές, ο Jonas ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη χιονοθύελλα που χτύπησε τις ΗΠΑ τα τελευταία 60 χρόνια. Προκάλεσε μεταξύ άλλων πρωτοφανή χιονόπτωση, θυελλώδεις ανέμους, πλημμύρες στις παραλιακές περιοχές και ισχυρές καταιγίδες που είχαν ως αποτέλεσμα 58 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα να τραυματιστούν. Θεωρείται ωστόσο ότι οι ζημίες που καλύπτονται από ασφάλιση δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο προβλεπόταν αρχικά, αν και αναμένεται να κατατεθούν αιτήσεις αποζημίωσης για διαταραχές εργασιών το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Impact Forecasting εκτιμά ότι οι ασφαλισμένες ζημίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο… στρατηγός χειμώνας έφερε σημαντικές ζημίες και στην Ευρώπη αλλά και στην Ανατολική Ασία, προκαλώντας 116 θανάτους στην Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα μέσα στον Ιανουάριο. «Ο χειμώνας έκανε αισθητή την παρουσία του στο Βόρειο Ημισφαίριο στις αρχές του 2016», σχολίασε o επικεφαλής της Impact Forecasting Adam Podlaha. «Παρότι η χειμωνιάτικη κακοκαιρία ιστορικά δεν συγκαταλέγεται στις πιο επιζήμιες φυσικές καταστροφές, συγκρινόμενη π.χ. με τους τροπικούς κυκλώνες ή τις πλημμύρες, μπορεί να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία με κόστη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κίνδυνος αυτός είναι κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη ο ασφαλιστικός κλάδος, καθώς οι αιτήσεις αποζημίωσης μπορούν να συσσωρευθούν γρήγορα».

- Advertisement -

Σημειώνεται ότι η χειμωνιάτικη κακοκαιρία οδήγησε τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο να «γράψει» πολύ μεγαλύτερες ζημίες πέρυσι, εξαιτίας της δίνης πολικού ψύχους που «έβαλε στον πάγο» τις βόρειες και βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο φετινός χειμώνας αποδεικνύεται πιο ήπιος (μέχρι στιγμής), αλλά και πάλι ο οικονομικός αντίκτυπος κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι.

Στα πιο καταστροφικά γεγονότα του Ιανουαρίου συμπεριλαμβάνονται:
-Ο τυφώνας Μαρίτα, που πέρασε από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σκανδιναβία προκαλώντας ασφαλισμένες ζημίες άνω των 100 εκατ. δολαρίων.
-Μια σειρά καταιγίδων στην περιοχή του Ειρηνικού εξαιτίας του Ελ Νίνιο, που προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια στην Καλιφόρνια. Οι ζημίες ξεπερνούν τα 125 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 65 εκατ. δολάρια είναι ασφαλισμένες.
-Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Βραζιλία και τον Ισημερινό, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων και την καταστροφή 15.000 κατοικιών. Οι ζημίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια.
-Ο σεισμός 6,7 Ρίχτερ που έπληξε την βορειοανατολική Ινδία στις 3 Ιανουαρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 300. Οι ζημίες υπερβαίνουν τα 75 εκατ. δολάρια.
-Η πυρκαγιά στην περιοχή Γουαρούνα της Δυτικής Αυστραλίας, που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 42 εκατ. δολαρίων τουλάχιστον.
-Η ξηρασία στη Νότιο Αφρική, που προκάλεσε καταστροφές ύψους 250 εκατ. δολαρίων στις σοδειές.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων: +13,2% το πλήθος συμβολαίων, -17% τα ασφαλισμένα κεφάλαια το 2024

Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 462.000 ευρώ και σημειώθηκαν 626 ζημιές εντός του 2024 – Κυρίαρχα τα δίκτυα και οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας

Byron: Σύσκεψη για επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης και αποκατάστασης

«Η προτεραιότητά μας είναι η ταχεία και δίκαιη αποζημίωση των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν» δήλωσε ο Υφυπουργός Κ. Κατσαφάδος

Νέος ΚΟΚ: Η ημερίδα του ΕΕΑ ανέδειξε ως ζήτημα συλλογικό την οδική ασφάλεια

Διακεκριμένοι ομιλητές ανέλυσαν τις νέες ρυθμίσεις και τη σύνδεση των παραβάσεων με τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις και ευθύνες - Δείτε το βίντεο

Δασικές πυρκαγιές: Στα €8,85 εκατ. εκτιμώνται οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για το 2025

Ε. Μοάτσος, ΕΑΕΕ: «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του κενού προστασίας και επενδύουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ένας χρόνος ηγεσίας με έμπνευση και διεθνή αντίκτυπο: Ο απολογισμός του Θ. Κοκκάλα στην ERGO International

Ο Πρόεδρος ΔΣ περιέγραψε μια δραστήρια χρονιά υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της διασυνοριακής συνεργασίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Η έγκριση που πήρε η Atradius για το 2026

Το Συνδικάτο των Lloyd's 1864 ξεκινά την αναδοχή κινδύνων από την 1η Ιανουαρίου 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένας χρόνος ηγεσίας με έμπνευση και διεθνή αντίκτυπο: Ο απολογισμός του Θ. Κοκκάλα στην ERGO International

Ο Πρόεδρος ΔΣ περιέγραψε μια δραστήρια χρονιά υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της διασυνοριακής συνεργασίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Μήνυμα αναστοχασμού και ελπίδας από τον Πρόεδρο της ΠΟΑΔ Ηλία Τσολάκη στο κατώφλι του 2026

Ο κ. Τσολάκης υπογραμμίζει ότι η στάση ζωής είναι καθοριστική, προτρέποντας να μένουμε σε όσα μας εμπνέουν, μας κάνουν να ονειρευόμαστε και μας ανεβάζουν

ERGO Induction Program: Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση νέων συνεργατών ενισχύει το Εταιρικό Δίκτυο

Η εταιρεία επενδύει σταθερά στην υποστήριξη ενός Δικτύου που καλλιεργεί εμπιστοσύνη και προσφέρει υψηλής ποιότητας ασφαλιστικές υπηρεσίες

Οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29/12 έως 2/1

Πώς θα καταβληθούν 26.885.193,93 ευρώ σε 30.450 δικαιούχους