Eurogroup: Πρώτα ασφαλιστικό και νέα μέτρα, μετά η αξιολόγηση

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι “να εφαρμοστούν κατ ελάχιστον οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού”, αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του επικεφαλής του Eurogroup Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem για την υπουργική σύνοδο της Πέμπτης. Μία πρώτη “γεύση” για το κλίμα που θα επικρατήσει θα έχει σήμερα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στο γεύμα εργασίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα αργά το απόγευμα με τον Ολλανδό ομόλογό του, στο πλαίσιο της περιοδείας του ανά την Ευρώπη.

Ο λόγος για μία περιοδεία που κορυφώνεται αύριο με το – πλέον κρίσιμο – ραντεβού με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble, σε μία προσπάθεια προώθησης των ελληνικών θέσεων και διασφάλισης “περιθωρίου ελιγμών” στο Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη και θα δώσει την “εντολή” στους θεσμούς που προς το παρόν τουλάχιστο προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν πάντως, από τους θεσμούς αναφέρεται ότι συνεχίζεται η αποτίμηση του ασφαλιστικού, αλλά και παραμένει η απαίτηση για νέα μέτρα τουλάχιστο 1,5% του ΑΕΠ (0,5% για το 2016 και 1% για το 2017-2018) καθώς και για την θέσπιση παρεμβάσεων 1% του ΑΕΠ που εκκρεμούν (υπάρχουν ως στόχοι στον προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν νομοθετηθεί περιλαμβάνοντας πέραν του ασφαλιστικού και παρεμβάσεις στο πεδίο του φορολογικού, του δημοσίου, των αμυντικών και άλλων δαπανών. Μάλιστα το παραπάνω “κενό” εκτιμάται από τον Ευρωπαϊκό “άξονα” των θεσμών και πληροφορίες αναφέρουν ότι το GΝΤ αφήνει ανοικτό το “παράθυρο” για ακόμη πιο υψηλές απαιτήσεις πρόσθετων μέτρων, όπως έχει συμβεί άλλωστε πολλάκις στο παρελθόν. Στην επίσημη ατζέντα του επικεφαλής του Εurogroup βρίσκεται η Ελλάδα με στόχο να παρουσιαστεί από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών η πορεία των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών περιλαμβανομένου και του GΝΤ ατύπως “βρίσκονται ακόμη σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την αποστολή της πρώτης αξιολόγησης”. Μετά την ολοκλήρωσή της αναφέρεται ότι θα υπάρξει εκταμίευση των δόσεων αλλά αυτή “ως συνήθως, θα πρέπει να συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν προηγουμένως” προαναγγέλλοντας και νέες δέσμες από προαπαιτούμενα.

Επιπλέον στην ατζέντα του Eurogroup αναφέρεται ως πρώτο θέμα η Ελλάδα. “Το Eurogroup θα συζητήσει την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και το πιθανό χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος” επισημαίνεται. Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η πρόταση των ελληνικών Αρχών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. “H αξιολόγηση της πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα κατά τη διάρκεια της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα” επισήμανε.