Δυναμική είσοδος της Allianz στην ασφαλιστική αγορά των Φιλιππίνων

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την είσοδό της στην ασφαλιστική αγορά των Φιλιππίνων ανακοίνωσε η Allianz μέσω της σύναψης συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την  τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας Philippine National Bank (PNB) Στο επίκεντρο του deal  βρίσκεται η εξαγορά του 51%  της PNB Life Insurance, της θυγατρικής εταιρείας ασφαλειών ζωής της PNB από τον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό, με την ασφαλιστική να λειτουργεί πλέον υπό την επωνυμία  Allianz Life Insurance PLB. H ΡΝΒ Life Insurance είναι ο 10ος μεγαλύτερος όμιλος ασφαλειών ζωής στις Φιλιππίνες, με νέα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 72 εκατ. ευρώ το 2014.

Επιπροσθέτως, Allianz και PNB υπέγραψαν συμφωνία 15ετούς συνεργασίας στο χώρο του bancassurance, που παρέχει στην Allianz αποκλειστική πρόσβαση σε πάνω από 660 καταστήματα και 4 εκατ. πελάτες. “Η ασφαλιστική αγορά των Φιλιππίνων αναπτύσσεται ταχύτατα, ωθούμενη από τις καλές προοπτικές για την οικονομία της χώρας και έναν μεγάλο, νεαρής ηλικίας πληθυσμό που ξεπερνά τα 100 εκατ. άτομα’, σχολίασε ο George Sartorel, διευθύνων σύμβουλος της Allianz για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. “Η συνεργασία με την PNB αποτελεί μοναδική ευκαιρία να εισέλθουμε στην αγορά με ένα εδραιωμένο δίκτυο διανομής”.

Η αγορά των Φιλιππίνων είναι πολλά υποσχόμενη λόγω της χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστικών δραστηριοτήτων: Τα ασφάλιστρα ανέρχονται μόλις στο 1,7% του ΑΕΠ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δυτική Ευρώπη είναι 7,4%, για τη Σιγκαπούρη 7,6% κα για το Χονγκ-Κονγκ 14,3%. Την πενταετία 2010-2015 τα ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής αυξήθηκαν κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση. Τα τελευταία χρόνια, ο τραπεζικός κλάδος αναδείχθηκε σε κυρίαρχο κανάλι για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, με τις τράπεζες να “αντιπροσωπεύουν” το 37% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων για τη χρήση του 2014.