Θεσσαλονίκη: “Κραυγή αγωνίας” από χρόνιους πάσχοντες

Το Virus παρουσιάζει σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θαλασσαιμικοί. Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η τρομακτική έλλειψη γιατρών στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο πολυεπίπεδα την υγεία των χρονίως πασχόντων.
«Ζούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» λέει ο Βασίλης Δήμος, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας (ΕΣΜ).
Ο ίδιος εξηγεί ότι στο Ιπποκράτειο οι μεταγγίσεις στη Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας από το 2010 και μετά, ουσιαστικά γίνονται χωρίς την παρουσία γιατρού! Η μοναδική που έχει μείνει είναι τοποθετημένη και στη Β΄ Παθολογική Κλινική όπου δέχεται επισκέψεις ασθενών, ενώ παράλληλα κάνει μαθήματα και στο πανεπιστήμιο όπου είναι επίκουρη καθηγήτρια.
«Με υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει, περνά το πρωί από τις 8 μέχρι τις 9.30 να κάνει έναν έλεγχο και μετά αφού φεύγει για τις άλλες υποχρεώσεις της, επιστρέφει στη Μονάδα το μεσημέρι» σημειώνει ο κ. Δήμος.
Στο Ιπποκράτειο μεταγγίζονται καθημερινά 20-25 ασθενείς. Στην ίδια Μονάδα είναι και 30 παιδιά έως 16 χρονών, τα οποία αναγκάζονται κάθε 10 ημέρες να λείπουν από το σχολείο, επειδή δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια.
«Πέρα από την απώλεια των μαθημάτων, υπάρχει και το θέμα του στίγματος που βιώνουν αυτά τα παιδιά» τονίζει ο κ. Δήμος, εστιάζοντας σε ένα θέμα που αν και σοβαρό συχνά διαφεύγει της προσοχής.
Ανάλογα είναι τα προβλήματα και σε άλλα νοσοκομεία.
Για παράδειγμα στον Άγιο Παύλο η μοναδική παθολόγος που βρίσκεται στη Μονάδα, είναι επιφορτισμένη και με εξωτερικά ιατρεία 3 φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να φεύγει μετά τις 9.30, χώρια τις γενικές εφημερίες στις οποίες εκ των πραγμάτων είναι άφαντη από τη Μονάδα. Η συγκεκριμένη Μονάδα έχει σε θεραπεία αποσιδήρωσης 5-6 ασθενείς την ημέρα.
Στη δε Αλεξανδρούπολη, αν και η Μονάδα ανήκει διοικητικά στην Αιματολογική Κλινική, οι θαλασσαιμικοί έχουν να δουν γιατρό από πέρυσι το καλοκαίρι (!) όπου έληξε η θητεία των επικουρικών.
«Οι ασθενείς έχουν φτάσει στο σημείο κάθε φορά που πηγαίνουν για μετάγγιση να αφήνουν το βιβλιάριο στη νοσηλεύτρια, η οποία προσπαθεί μέχρι το επόμενο ραντεβού τους να βρει γιατρό για να τους γράψει τα φάρμακα και τις εξετάσεις. Όλα στον αυτόματο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δήμος.
Τι σημαίνει η απουσία γιατρού; «Είμαστε χρόνιοι ασθενείς. Θέλουμε το γιατρό για τη συμβουλευτική σχετικά με τις επιπλοκές, τον θέλουμε για την καθοδήγηση και την προσαρμογή της θεραπείας αποσιδήρωσης ανάλογα με τις τιμές, τον θέλουμε για τον προγραμματισμό των εξετάσεων, ακόμα και για ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό δεν υπάρχει όταν δεν είναι μέσα ένας γιατρός» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΜ.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr