O G. Bernardino

Παράταση χρόνου στις εθνικές εποπτικές αρχές για τη Solvency δίνει η EIOPA

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Περισσότερο χρόνο στις εθνικές εποπτικές αρχές των ασφαλιστικών εταιρειών στις χώρες της ΕΕ ώστε να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους με το πλαίσιο που καθορίζει η εφαρμογή της Solvency II θα δώσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Gabriel Bernardino.

Σύμφωνα με το  Intelligent Insurer, όπως υπογράμμισε ο κ. Bernardino, η πενταετής παράταση δίδεται λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες διαφορές στις κουλτούρες και τις πρακτικές των εποπτικών αρχών. Παρότι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ υποχρεούνται να συμμορφωθούν με το πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας Solvency ΙΙ από την 1η Ιανουαρίου 2016, εντούτοις η EIOPA έχει δώσει στις εθνικές εποπτικές αρχές σημαντικά περιθώρια ελιγμών και διακριτική ευχέρεια τόσο για το πότε, όσο και για το πώς θα εφαρμόσουν τους κανόνες.

Επιπροσθέτως, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής) δεν έχουν ακόμα μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό δίκαιο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, η χώρα μας μπήκε σε “μαύρη λίστα” απο την Κομισιόν επειδή δεν έχει ακόμα ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία τις δύο οδηγίες περί Solvency ΙΙ, την 2009/138/ΕΚ και Omnibus II – 2014/51/ΕΕ, με τις οποίες αντικαθίστανται 14 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές οδηγίες, στις οποίες βασίσθηκε η εφαρμογή του Solvency Ι.

Οι διαφορές μεταξύ των αρμοδιοτήτων και των πρακτικών κάθε εθνικής εποπτικής αρχής θα πρέπει να αξιολογηθούν στις αρχές του 2016. Οπως υπογράμμισε ο κ. Bernardino, “Η ποιότητα της εθνικής εποπτείας δεν είναι πλέον ένα εθνικό ή περιφερειακό ζήτημα, αλλά ανάγεται σε ευρωπαϊκό ζήτημα. Το πανευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας της ΕΕ θα είναι τόσο ισχυρό, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος του.”