ΕΒΖ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διαχειριστικός έλεγχος

Διπλάσια κεφάλαια σε σχέση με την ήδη σημαντική ενίσχυση των 30 εκατ. ευρώ, που έλαβε από τα χρήματα της εκκαθάρισης της ΑΤΕ Bank θα χρειαζόταν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει τα υψηλά χρέη της και να σηκώσει κεφάλι, όπως έγινε σαφές στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, όπου εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 36,4 εκατ. ευρώ.

Στη γενική συνέλευση ανακοινώθηκε ακόμη ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που διενεργείται το τελευταίο διάστημα από γνωστή εταιρεία (σ.σ. Lazard), προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις παλαιών διοικήσεων της ΕΒΖ, πρώην αλλά και νυν στελεχών, που ενδεχομένως ζημίωσαν την επιχείρηση. Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο τυχόν τριγωνικών συναλλαγών αλλά και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Το πόρισμα θα παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, Γεώργιος Κυπαρισσίδης – Κοκκινίδης. Στον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, η οποία το τελευταίο πεντάμηνο κατόρθωσε να καταβάλλει στην Τράπεζα Πειραιώς περίπου 18 εκατ. ευρώ για δάνεια που είχαν ληφθεί, περιλαμβάνονται ακόμη οι εξής τρεις προτεραιότητες: διεκδίκηση οφειλών τρίτων προς την ΕΒΖ (υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ), ανάπτυξη συνεργασιών, που όμως δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει (πχ, για την επεξεργασία ζάχαρης με όμιλο της Βραζιλίας και για την παραγωγή στεβιοζάχαρης στο πλαίσιο συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρεία) και αξιοποίηση των ανενεργών ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕΒΖ.