Δίχτυ ασφαλείας οι ομαδικές ασφαλίσεις στην κρίση

 

Τα προγράμματα ομαδικών ασφαλίσεων προσπαθούν να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις στην κρίση, μειώνοντας συχνά το κόστος των συμβολαίων και τις παροχές. Με τον δημόσιο τομέα να συρρικνώνει συνεχώς τις δομές και τις υπηρεσίες που παρέχει στον πολίτη και με την πρόσβαση σε ιδιωτικά συστήματα υγείας να είναι «απαγορευτική», λόγω κόστους, για τον μέσο Έλληνα, τα ομαδικά προγράμματα αποτελούν αναμφίβολα ένα σημαντικό κίνητρο για τον εργαζόμενο.

plomaritis_3

Γιώργος Πλωμαρίτης, διευθυντής ομαδικών ασφαλίσεων και corporate business της Interamerican

Μέσω της ομαδικής ασφάλισης στελέχη και εργαζόμενοι αποκτούν καλύψεις που, κατά κύριο λόγο, αφορούν περιπτώσεις απώλειας ζωής, εξωνοσοκομειακής και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και σύνταξης. Έτσι διασφαλίζεται ότι στη δύσκολη στιγμή ο ασφαλισμένος ή η οικογένειά του θα έχουν σημαντική υποστήριξη. Οι παροχές προς τους εργαζομένους ενισχύουν ταυτόχρονα την «πιστότητα» των εργαζομένων στην επιχείρηση, ενώ υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν ότι στελέχη και υπάλληλοι θεωρούν πως στο σύνολο των παροχών των επιχειρήσεων προς αυτούς οι σημαντικότερες είναι οι καλύψεις υγείας και σύνταξης.

Σύμφωνα με τον κύριο Γιώργο Πλωμαρίτη, διευθυντή ομαδικών ασφαλίσεων και corporate business της Interamerican, η ομαδική ασφάλιση αποτελεί την πιο σημαντική και ουσιαστική παροχή μιας επιχείρησης προς τους εργαζομένους της: «Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, που το κοινωνικό κράτος υποχωρεί αισθητά επηρεάζοντας το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων μιας επιχείρησης, οι ανάγκες για ουσιαστικές και ποιοτικές καλύψεις στη ζωή, την υγεία και τη σύνταξη αυξάνονται. Τα ομαδικά προγράμματα συνήθως περιλαμβάνουν καλύψεις που αφορούν την προστασία του εργαζομένου και της οικογένειάς του από απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως απώλεια ζωής, ανικανότητες, απώλεια εισοδήματος, νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και σύνταξη.

Η ομαδική ασφάλιση αποτελεί μια «επένδυση» από τη μεριά του επιχειρηματία, η οποία του προσδίδει κύρος, τον βοηθά να προσελκύει και να διατηρεί ικανά στελέχη, αναβαθμίζοντας τη σχέση εργαζομένου-εργοδότη. Με τα ομαδικά προγράμματα η επιχείρηση διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές της και βελτιώνει την εικόνα της στην αγορά. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι δαπάνες για πρόσθετες παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης εκπίπτουν φορολογικά.

Η ομαδική ασφάλιση που παρέχει η επιχείρηση σήμερα αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία για τους ανθρώπους της, καθώς τη θεωρούν την πιο σημαντική παροχή σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η επιχείρηση αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και ότι η προσπάθειά τους και η συμμετοχή τους στα δρώμενα της εταιρείας αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται έμπρακτα. Η θετική διάθεση στον επαγγελματικό χώρο αυξάνεται όπως αυξάνεται η δέσμευση και η αφοσίωσή τους απέναντι στους στόχους της εταιρείας.

Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώσουν τις παροχές του κοινωνικού φορέα και να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Με τον τρόπο αυτό αισθάνονται ήρεμοι, ασφαλείς και συνεχίζουν να προσφέρουν στην επιχείρηση απρόσκοπτα, χωρίς αγωνία για το αύριο».

Όπως αναφέρει ο κύριος Ιωάννης Χατζηκωνσταντίνου, προϊστάμενος του τομέα αναλήψεων εργασιών της διεύθυνσης ομαδικών ασφαλίσεων ζωής της Εθνικής Ασφαλιστικής, «είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό ότι το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, οι άνθρωποί της, είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιό της. Ένας συνδυασμός αποδοχών και παροχών είναι πολύ σημαντικός για τον σημερινό εργαζόμενο. Η ομαδική ασφάλιση αποτελεί σημαντική ανταμοιβή για το προσωπικό μιας επιχείρησης και την πιο σημαντική παροχή για τον σημερινό εργαζόμενο, δίνοντας στην επιχείρηση τη δυνατότητα να προσελκύει ικανά στελέχη και να διατηρεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πίστης, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας και δημιουργώντας σταθερούς και ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην εταιρεία και στους εργαζομένους της.

Dafni Papadopoulou

Δάφνη Παπαδοπούλου, τεχνική διευθύντρια ομαδικών ασφαλίσεων ζωής της Generali

Η ομαδική ασφάλιση είναι το εργαλείο με το οποίο ο εργοδότης αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, ενώ αναμφισβήτητα αποτελεί την επιτομή των παροχών που διαθέτει η επιχείρηση για το προσωπικό της. Πολλές φορές, η ύπαρξη της ομαδικής ασφάλισης είναι προτιμότερη, τόσο από τον εργοδότη όσο και από τους εργαζομένους, σε σχέση με μια μικρή αύξηση των αποδοχών.

Ο εργαζόμενος, με τη σειρά του, διακρίνει το σύγχρονο προφίλ που αναδεικνύει η επιχείρηση μέσα από την ύπαρξη αυτής της παροχής, αποκτά πρόσβαση στην ιδιωτική περίθαλψη και κίνητρα για την αποταμίευση, ενώ περιβάλλεται με ένα αίσθημα ασφάλειας το οποίο είναι συνυφασμένο με την ίδια την εργασιακή του πορεία μέσα στην εταιρεία, όπου εκ των πραγμάτων διανύει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του.

Η κάλυψη εξόδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης είναι αναμφισβήτητα αυτό που αρχικά επιθυμούν οι επιχειρήσεις να προσφέρουν στο προσωπικό τους, ωστόσο η ασφάλιση ζωής, ανικανότητας και προστασίας από την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων λόγω ατυχήματος ή ασθένειας είναι καλύψεις που αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικές στις δύσκολες στιγμές ενός εργαζομένου και επιλέγονται από τις περισσότερες επιχειρήσεις».

Στους τρεις άξονες στους οποίους κινούνται τα οφέλη από τις ομαδικές καλύψεις αναφέρεται η κυρία Δάφνη Παπαδοπούλου, τεχνική διευθύντρια ομαδικών ασφαλίσεων ζωής της Generali. Είναι τα οφέλη για τον εργοδότη, τα οφέλη για τον εργαζόμενο και τα οικονομικά οφέλη. «Σε εποχές που οι εταιρείες αναγκάζονται να είναι εξαιρετικά λιτές, το ανθρώπινο δυναμικό καλείται να λειτουργήσει σε ένα πιο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον και να αναλαμβάνει πολλαπλά καθήκοντα. Σε τέτοιες συνθήκες εργασίας, βιώνοντας παράλληλα την αβεβαιότητα και τη συρρίκνωση των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης, οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν στην ομαδική ασφάλιση ένα ουσιαστικό κίνητρο, καθώς και το έμπρακτο ενδιαφέρον του εργοδότη τους για την ασφάλεια και την ευημερία τους. Συναίσθημα πολύ δυνατό, το οποίο αποδίδει σίγουρα τη μέγιστη παραγωγικότητα. Παράλληλα, ο ασφαλισμένος εργαζόμενος απαλλάσσεται ή ελαφρύνεται από το κόστος της ατομικής ασφάλισης, συμπληρώνοντας την ελλειματική, στις μέρες μας, κοινωνική ασφάλιση.

Επίσης, η ομαδική ασφάλιση μπορεί να προσφέρει αμοιβαίο οικονομικό όφελος στον εργαζόμενο και τον εργοδότη εξασφαλίζοντας μέσα από μια ευρεία γκάμα παροχών την πλήρη κάλυψη τη στιγμή που θα χρειαστεί, με ιδιαίτερα συμφέρον κόστος.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων εξακολουθεί να υφίσταται και όσοι επιθυμούν να επιβιώσουν του ανταγωνισμού και να οδηγηθούν στην ανάπτυξη επιδιώκουν να διατηρήσουν ή να προσεγγίσουν τα ικανότερα στελέχη. Ένα ομαδικό συμβόλαιο εξακολουθεί, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης, να αποτελεί ένα ισχυρό (ίσως ακόμη ισχυρότερο) κίνητρο επιλογής εταιρείας για ένα αξιόλογο στέλεχος».

Krumbholz (2)

Δημήτρης Krumbholz, προϊστάμενος της διεύθυνσης ασφαλίσεων ζωής της ΑΤΕ

Οι εταιρείες δημιουργούν εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης ή του φορέα του οποίου τα μέλη πρόκειται να καλύψουν. Μιλώντας για την ΑΤΕ Ασφαλιστική, ο Δημήτρης Krumbholz, προϊστάμενος της διεύθυνσης ασφαλίσεων ζωής της εταιρείας, εξηγεί πώς σχεδιάζονται προγράμματα για κάθε περίπτωση: «Η ΑΤΕ Ασφαλιστική αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας μας, με πλήθος πελατών, που ξεπερνά τις 500.000. Με επιχειρηματική φιλοσοφία που είναι εστιασμένη στον άνθρωπο και με όχημα την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, την ευελιξία και την άμεση ανταπόκριση στις τάσεις της αγοράς, συνδυάζει τις σύγχρονες αντιλήψεις με τις πολύτιμες εμπειρίες του παρελθόντος. Η ΑΤΕ Ασφαλιστική δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους ασφαλίσεων με πρωτοποριακά προγράμματα, που την καθιστούν την εταιρεία με τις περισσότερο εξειδικευμένες ασφαλιστικές καλύψεις, τόσο σε ατομικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Στον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων, η ΑΤΕ Ασφαλιστική σχεδιάζει, κυριολεκτικά πάνω «στα μέτρα» κάθε φορέα ή επιχείρησης, καλύψεις που δημιουργούν πραγματική υπεραξία στα μέλη ή τα στελέχη του, αντίστοιχα. Αξίζει να τονιστεί ότι για εμάς η σύσταση μιας επιτυχημένης ομαδικής ασφάλισης βασίζεται στους τέσσερις ακόλουθους πυλώνες:

  1. Προσεκτική και αναλυτική καταγραφή των ασφαλιστικών αναγκών των ασφαλισμένων
  2. Εστίαση στη διαφορετικότητα της ασφαλιζόμενης ομάδας
  3. Κατάλληλη επιλογή των καλύψεων, σε φιλοσοφία αμοιβαίου οφέλους
  4. Διασφάλιση της αμεσότητας στην παροχή των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους

 

Τα Προγράμματα Ομαδικής Ασφάλισης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής παρέχοντας καλύψεις υψηλής αντιλαμβανόμενης αξίας, δημιουργούν ισχυρό πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους – ασφαλισμένους.

Τα οφέλη για τους εργοδότες που παρέχουν ομαδικά προγράμματα ασφάλισης στα στελέχη τους είναι πολλαπλά. Ειδικά σε μια εποχή που δοκιμάζεται η βιωσιμότητα ακόμη και των πλέον υγιών επιχειρήσεων, η ομαδική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει θεματοφύλακα ανάπτυξης. Πέρα από τα όποια φορολογικά κίνητρα, καλύπτοντας τις ασφαλιστικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, οι ομαδικές ασφαλίσεις λειτουργούν παρακινητικά, βελτιώνουν το εργασιακό κλίμα και ενισχύουν την αφοσίωση και την παραγωγικότητα του σημαντικότερου κεφαλαίου για την ανάπτυξη και την επιτυχία μιας επιχείρησης, δηλαδή του έμψυχου δυναμικού της.

Στον αντίποδα, οι ασφαλισμένοι-εργαζόμενοι, μέσω της συμμετοχής τους σε ένα ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης, απολαμβάνουν προνόμια που προστατεύουν/διαφυλάσσουν την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους, ενισχύουν τις παροχές του κύριου ασφαλιστικού φορέα ασφάλισης και φυσικά περιορίζουν, ή ακόμη και εξαλείφουν, τον κίνδυνο ανατροπής του οικογενειακού τους προγραμματισμού από κάποιο τυχαίο δυσάρεστο γεγονός.

Αναφορικά δε με το είδος των καλύψεων που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι:

  • Απώλεια εισοδήματος
  • Προγράμματα καθορισμένων παροχών ή εισφορών
  • Πρόσκαιρη ασφάλιση θανάτου, μόνιμη ολική ανικανότητα
  • Θάνατος/μερική ανικανότητα από ατύχημα
  • Παροχές περίθαλψης (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, επίδομα μητρότητας, νοσοκομειακό-χειρουργικό επίδομα, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες από ατύχημα)

 

anny_trifon

Άννυ Τρύφων, διευθύνουσα σύμβουλος της ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ

Στα οφέλη που αποκομίζουν τόσο οι επιχειρήσεις, σε φορολογικό επίπεδο και στην εσωτερική τους λειτουργία, όσο και οι εργαζόμενοι αναφέρεται η κυρία Άννυ Τρύφων, διευθύνουσα σύμβουλος της ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ. Μιλώντας στο iw τόνισε ότι «οι ομαδικές ασφαλίσεις είναι μια σημαντική παροχή των εταιρειών προς το ανθρώπινο δυναμικό τους. Σε καιρούς έντονου ανταγωνισμού, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των εργαζομένων και δημιουργώντας τους αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες αναγνωρίζουν έμπρακτα τη συμβολή των εργαζομένων στην πορεία τους και επιστρέφουν σε αυτούς, μέσω της ομαδικής ασφάλισης, ένα πρόσθετο μέρος –πέραν των αποδοχών– αυτής της συμβολής.

Επιπλέον, σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, όπως αυτό που επικρατεί στις μέρες μας, η ομαδική ασφάλιση προσφέρει σημαντικά φορολογικά κίνητρα και οφέλη και στις ίδιες τις επιχειρήσεις που τις προσφέρουν.

Οι καλύψεις που βρίσκονται υψηλότερα στις προτιμήσεις τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων είναι αυτές της περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, της ζωής και της ανικανότητας. Όσον αφορά τις παροχές σύνταξης, υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, γιατί είναι λίγες οι εταιρείες που τις παρέχουν.

 

Τι απαντούν Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Generali, ΑTE Ασφαλιστική και ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ

 

Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται η ομαδική ασφάλιση;

Ιωάννης Χατζηκωνσταντίνου: Οι ομαδικές ασφαλίσεις απευθύνονται σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τουλάχιστον 10 εργαζομένους στο δυναμικό τους, ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης, ενώ τα προγράμματα μπορούν να προσαρμοστούν στο budget που διαθέτει η επιχείρηση γι’ αυτήν την παροχή, αλλά και ταυτόχρονα να σχεδιαστούν έτσι ώστε το κόστος τους σε βάθος χρόνου να παραμείνει ελεγχόμενο.

 

Γιώργος Πλωμαρίτης: Η ομαδική ασφάλιση απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή δραστηριότητας. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα στις πολυεθνικές, η ομαδική ασφάλιση είναι θεσμός και σχεδόν το σύνολο αυτών παρέχουν ομαδική κάλυψη στους εργαζομένους τους.

Μια ευχάριστη έκπληξη είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν στην αγορά στην οποία κινούνται και να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω της κοινωνικής τους ασφάλισης.

 

Δημήτρης Krumbholz: Ο χώρος των ομαδικών ασφαλίσεων χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό δημιουργικότητας στον τρόπο που συνδυάζονται οι προϋποθέσεις ασφάλισης με το είδος και το ύψος των παροχών. Υπό το σκεπτικό αυτό, με όχημα τη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, η ΑΤΕ Ασφαλιστική σχεδιάζει ολοκληρωμένα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης για κάθε επιχείρηση, μικρή, μεσαία ή μεγάλη, σε οποιονδήποτε τομέα κι αν δραστηριοποιείται, καθώς επίσης και για σωματεία και συλλόγους, π.χ. κυνηγετικούς, αθλητικούς και συλλόγους εργαζομένων, αρκεί να αποτελούνται από τουλάχιστον δέκα άτομα.

 

Δάφνη Παπαδοπούλου: Η ομαδική ασφάλιση είναι, θα λέγαμε, βασική προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας μιας μεγάλης επιχείρισης, αλλά δεν αποκλείει και τις μικρές επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των μικρομεσαίων (μέχρι 50 άτομα), οπότε και η αγορά οφείλει να προσαρμοστεί για να καλύψει τις δικές τους ανάγκες. Πέρα όμως από το μέγεθος, πιο σημαντική είναι η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρείας και της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναλυθούν οι ανάγκες κάθε επιχείρησης και να εξευρεθούν οι εξειδικευμένες γι’ αυτήν λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Generali πιστεύουμε πως σημασία δεν έχει μόνο πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η επιχείρηση, αλλά πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη της. Αυτήν την ανάγκη την προσδιορίζουμε και την καλύπτουμε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή και σε βάθος ανάλυση δεδομένων. Έτσι, ο σχεδιασμός του προγράμματος παροχών και καλύψεων παρακολουθεί πάντοτε τις εξελίξεις στον χώρο τόσο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης όσο και της αγοράς στην οποία επιχειρεί ο πελάτης.

 

Άννυ Τρύφων: Απευθύνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων, με δεδομένες τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνική ασφάλιση και το γεγονός ότι οι ομαδικές ασφαλίσεις έρχονται να τη συμπληρώσουν. Αυτό που διαφοροποιείται, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, τον τομέα δραστηριοποίησης, αλλά και στις ειδικότητες των εργαζομένων της, είναι, κάθε φορά, ο σχεδιασμός του προγράμματος για τη συγκεκριμένη ομάδα. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η συμβολή ενός μεσίτη ασφαλίσεων, ο οποίος θα αναλύσει τις ανάγκες και θα σχεδιάσει το κατάλληλο πρόγραμμα «στα μέτρα» της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

 

Πώς έχει κινηθεί ο κλάδος τα τελευταία χρόνια; Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα υπάρξει ανάπτυξη εργασιών και υπό ποιες προϋποθέσεις;

 

Ιωάννης Χατζηκωνσταντίνου: Η σημαντική μείωση του προσωπικού στην οποία έχουν προχωρήσει οι περισσότερες επιχειρήσεις, είτε μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου είτε μέσω απολύσεων, έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις ομαδικές ασφαλίσεις, καθώς αντίστοιχα μειώνεται και το πλήθος του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο ή πρόκειται να ασφαλιστεί. Επιπροσθέτως, ακόμη και μεταξύ των επιχειρήσεων που επέλεξαν να μη μειώσουν τις παροχές της ομαδικής ασφάλισης προς το προσωπικό τους, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική παροχή που προσφέρουν στους εργαζομένους τους, η μείωση των αποδοχών του προσωπικού που επήλθε τα τελευταία χρόνια οδήγησε και σε αντίστοιχη μείωση των ασφαλίστρων που είναι συνδεδεμένα στις περισσότερες περιπτώσεις με το ύψος των αποδοχών. Εκτιμώ όμως ότι στον κλάδο ομαδικών ασφαλίσεων ζωής και υγείας, επιτύχαμε να αντισταθούμε στην κρίση περισσότερο από τους υπόλοιπους κλάδους ασφάλισης.

Υπό την προϋπόθεση του τερματισμού της παρατεταμένης ύφεσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία έξι έτη, η ομαδική ασφάλιση του προσωπικού θα συνεχίσει να αποτελεί την επιτομή των παροχών προς τους εργαζομένους, συμβάλλοντας στη δημιουργία σταθερών δεσμών μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Ήδη, η νέα νομοθεσία που ισχύει από τις αρχές του 2014 σχετικά με τις ομαδικές ασφαλίσεις ζωής, υγείας και σύνταξης παρέχει στις επιχειρήσεις τα κίνητρα αυτά, ώστε με τη σειρά τους να συμβάλλουν στην εμπέδωση της ασφαλιστικής συνείδησης. Διαφαίνεται επίσης ότι σταδιακά ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική ασφάλιση θα γίνεται όλο και πιο έντονος, σε τέτοιο σημείο ώστε να μιλάμε –αν δεν συμβαίνει ήδη αυτό– για τον συμπληρωματικό ρόλο της κοινωνικής ασφάλισης στην ιδιωτική ασφάλιση. Είναι ευνόητο ότι οι ομαδικές ασφαλίσεις θα είναι το βασικό εργαλείο σε αυτόν τον ουσιώδη μετασχηματισμό.

 

Γιώργος Πλωμαρίτης: Όπως είναι φυσικό, η οικονομική κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα τον χώρο των επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σε μερικές περιπτώσεις μείωση των παροχών των ομαδικών συμβολαίων ή/και σε κάποιες περιπτώσεις κατάργησή τους. Το θετικό είναι ότι τα παραπάνω δεν συμβαίνουν σε μεγάλη κλίμακα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ανέπαφα τα ομαδικά συμβόλαια που παρέχουν στους εργαζομένους τους και είναι από τις τελευταίες παροχές προς τους εργαζομένους που αγγίζουν.

Όταν παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, θεωρούμε ότι θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για την αντίστοιχη ανάπτυξη των ομαδικών. Οι ανάγκες των εργαζομένων αυξάνονται καθημερινά και σε αυτό συντελεί η ταυτόχρονη μείωση των καλύψεων από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα στην υγεία και στη σύνταξη.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν την ιδιωτική ασφάλιση την πιο ενδεδειγμένη λύση. Δεδομένης όμως της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τα νοικοκυριά, η μόνη λύση για τον εργαζόμενο φαίνεται να έρχεται από τον εργοδότη του.

 

Δάφνη Παπαδοπούλου: Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια τάση ανάκαμψης του κλάδου των ομαδικών συμβολαίων μετά από μια μεγάλη πτώση της παραγωγής, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, η παραγωγή του κλάδου διαχείρισης ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων σημείωσε αύξηση κατά 5,6% το 2014, σε σύγκριση με το 2013. Πιστεύω ότι στο μέλλον η ομαδική ασφάλιση θα συνεχίσει να αποτελεί εγγύηση σταθερότητας για τον εργαζόμενο και μια προσιτή λύση για τον εργοδότη που επενδύει στους εργαζομένους της επιχείρησής του. Ειδικά αν αναλογιστούμε το μεγάλο κενό που άφησε πίσω της η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ πολλών ταμείων που είχαν υψηλή απόδοση εξόδων στους ασφαλισμένους τους, και η κατάργηση ομαδικών ασφαλιστηρίων από δημόσιους οργανισμούς ή επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, η οικονομική κατάσταση (μειώσεις μισθών κ.λπ.) στους οργανισμούς αυτούς δεν επιτρέπουν στους εργαζομένους να αγοράσουν ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια και συνεπώς είναι μονόδρομος για αυτούς η δημιουργία ενός εθελοντικού ομαδικού προγράμματος.

Παρατηρούμε, λοιπόν, πως το σημερινό περιβάλλον έχει αυξήσει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αναδεικνύοντας την ομαδική ασφάλιση σε ιδανική λύση. Επιπλέον, τα πλεονεκτήματα των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων μπορούν να αξιοποιηθούν από συλλόγους, σωματεία ή άλλους συλλογικούς φορείς που επιθυμούν να προσφέρουν στα μέλη τους τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το ύψος της σύνταξής τους από τον κοινωνικό φορέα ασφάλισης.

 

Δημήτρης Krumbholz: Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο κλάδος των ομαδικών ασφαλίσεων έχει σημαντικά περιθώρια και προοπτικές ανάπτυξης. Μάλιστα, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας θα λέγαμε ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ευκαιρία. Σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο τα νοικοκυριά στερούνται του περισσεύματος για την απόκτηση ατομικών προγραμμάτων ασφάλισης, οι επιθυμητές ασφαλιστικές καλύψεις μπορούν να αποκτηθούν μόνο κάτω από την «ομπρέλα» ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Επίσης, οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό, ή και εξολοκλήρου, με τη στροφή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στη δημιουργία ομαδικών ασφαλιστικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης και ενίσχυσης του εισοδήματος.

 

Άννυ Τρύφων: Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, η αγορά των ομαδικών ασφαλίσεων δείχνει να συρρικνώνεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:

  • Μείωση των εργαζομένων
  • Μείωση των μισθών
  • Περιορισμός των παροχών

 

Η ανάπτυξη της ασφάλισης αυτής εξαρτάται αφενός από την ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αφετέρου από την ανάγκη αναπλήρωσης μέρους της κοινωνικής ασφάλισης από την ιδιωτική και, βεβαίως, από τα φορολογικά κίνητρα που θα υπάρξουν τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.

 

Γιατί να επιλέξει κάποιος την εταιρεία σας; Ποια είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα;

 

Ιωάννης Χατζηκωνσταντίνου: Η Εθνική Ασφαλιστική, με μακρόχρονη παρουσία στον κλάδο ομαδικών ασφαλίσεων, διατηρεί σταθερή, συνεχή, αδιάλειπτη και στενή συνεργασία με τους εταιρικούς πελάτες της, έχοντας σταθεί δίπλα σε αυτούς σε όλες τις δύσκολες στιγμές των εργαζομένων τους και έχοντας χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Στο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών ομαδικών ασφαλίσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής περιλαμβάνονται αμιγώς ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, καθώς και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Διαβλέποντας από νωρίς τη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, η Εθνική Ασφαλιστική προχώρησε στη διεύρυνση των συνεργασιών της με όλα τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα και διαγνωστικά κέντρα της χώρας, διευκολύνοντας την απαραίτητη πλέον πρόσβαση στην ιδιωτική περίθαλψη, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και χωρίς έκπτωση στα επίπεδα της ανθρωποκεντρικής και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης. Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε η συγκράτηση του κόστους μέσα από τις προαναφερόμενες ειδικές συμφωνίες, οι οποίες αρκετές φορές μεταφράζονται και ως επιπλέον παροχές στους ασφαλισμένους μας και δύσκολα μπορούν να προσφερθούν στο σύνολό τους από άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Γιώργος Πλωμαρίτης: Η Interamerican, μέσω της ολιστικής προσέγγισης ενός corporate πελάτη, έχει τη δυνατότητα να προτείνει λύσεις που καλύπτουν κάθε πλευρά και τομέα λειτουργίας μιας επιχείρησης. Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, παρέχει προγράμματα που εξασφαλίζουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις ευθύνες της εταιρείας και καλύπτει κινδύνους που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της επιχείρησης προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μας με τους corporate πελάτες μας, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε επιπλέον προνόμια σε τιμές και καλύψεις στους εργαζομένους, πέραν και πλέον των ομαδικών ασφαλιστηρίων, παρέχοντας παράλληλα μοναδικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα στον χώρο των ομαδικών ασφαλίσεων, η Interamerican δραστηριοποιείται τα τελευταία 45 χρόνια, και την εμπιστεύονται πάνω από 700 εταιρικοί πελάτες. Αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη των πιο σημαντικών και αξιόλογων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των πελατών της για την αξιοπιστία και την ποιότητα του έργου της διαχρονικά.

Η μεγάλη εμπειρία της εταιρείας μας στην υλοποίηση ομαδικών προγραμμάτων, η μοναδική τεχνογνωσία στην ανάλυση αναγκών και στον σχεδιασμό λύσεων, η εφαρμογή και διαχείριση ομαδικών προγραμμάτων, καθώς και η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης επιχείρησης, την έχουν καθιερώσει ως μία από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες και στον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων.

Στον χώρο της υγείας, η Interamerican είναι η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία που έχει επενδύσει και επενδύει συνεχώς σε ιδιόκτητες υποδομές και παρέχει προϊόντα με έμφαση στην πρόληψη και τις παρεχόμενες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Τα προγράμματά μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παροχών, όπως και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια φροντίδα, και εξασφαλίζουν πολλά πλεονεκτήματα. Παράλληλα, η υπηρεσία της άμεσης ιατρικής βοήθειας συμπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα υγείας.

Στον χώρο της σύνταξης, η Interamerican πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια και επιλέγεται από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες και παγκοσμίου φήμης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Τα εξειδικευμένα στελέχη μας λειτουργούν συμβουλευτικά, σχεδιάζοντας σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας προγράμματα τα οποία ικανοποιούν κάθε απαίτησή τους, βοηθώντας τους ταυτόχρονα να ικανοποιήσουν τους στρατηγικούς στόχους που έχουν θέσει για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Η εταιρεία μας έχει εξασφαλίσει μέσα από συνεργασίες με τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους τη δυνατότητα επένδυσης σε παγκόσμιες αγορές, με απώτερο στόχο την ασφαλή και μεγαλύτερη δυνατή απόδοση για τους πελάτες μας. Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι τα παρακάτω ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα καθιστούν την εταιρεία μας την κορυφαία επιλογή στον χώρο των ομαδικών ασφαλίσεων:

  • Αξιοπιστία και φερεγγυότητα ενός πανίσχυρου πανευρωπαϊκού ασφαλιστικού ομίλου
  • Ολιστική αντιμετώπιση του πελάτη
  • Σύγχρονες τεχνολογίες και υπηρεσίες
  • Καινοτόμα προϊόντα
  • Προσήλωση και επικέντρωση στον πελάτη
  • Μελέτη και σχεδιασμός σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε πελάτη (tailor made)
  • Μοναδικές υποδομές στην υγεία
  • Εξειδίκευση στα συνταξιοδοτικά προγράμματα

 

Δάφνη Παπαδοπούλου: Η Generali, έχοντας αφουγκραστεί τις σημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει, μέσω της αυτοματοποίησης, στην ελάφρυνση των διαδικασιών, ώστε να επιτυγχάνεται η απόλυτη ικανοποίηση του ασφαλισμένου με την ελάχιστη διαχειριστική εμπλοκή του εργοδότη.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μy Generali, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που λάνσαρε η Generali το 2015, μέσω της οποίας κάθε εργαζόμενος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του συμβολαίου του, στις καλύψεις και στις αποζημιώσεις του. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού του πελάτη να μπορεί να διαχειρίζεται μέσα από το Μy Generali όλα τα τρέχοντα θέματα του συμβολαίου. Επιπλέον, το νέο σύστημα GPS-Generali Privilege System, το οποίο αποτελεί μια αποκλειστικότητα της Generali, δίνει τη δυνατότητα απευθείας πληρωμής, ταυτόχρονα, σε περισσότερα του ενός δίκτυα παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επιπροσθέτως, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες του ηγετικού δικτύου GEB-Generali Employee Benefits Network, με έδρα τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, το GEB αποτελεί ένα δίκτυο του Ομίλου Generali, με πάνω από 45 χρόνια εμπειρίας, το οποίο ειδικεύεται στο να παρέχει καινοτόμες λύσεις ομαδικής ασφάλισης στους διεθνείς πελάτες της εταιρείας με το πιο συμφέρον κόστος.

Η Generali, σήμερα περισσότερο από ποτέ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών του after sales service της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος καταβολής της αποζημίωσης στην Generali είναι σημαντικά μικρότερος από τον μέσο όρο της αγοράς.

 

Δημήτρης Krumbholz: Η επιλογή της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, μίας από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, ως πρώτη επιλογή και σημείο αναφοράς από το υφιστάμενο και δυνητικό πελατολόγιο, το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, σχετίζεται με αυτή καθεαυτή τη φιλοσοφία της εταιρείας, να βρίσκεται δίπλα στον ασφαλισμένο και να διασφαλίζει:

  • Άμεση καταβολή αποζημίωσης και ανταπόκριση στις ανάγκες και στην ανασφάλεια των ημερών
  • Ισχυρό δίκτυο εξυπηρέτησης, σταθερότητα, σιγουριά
  • Πλήρες ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων (χωρίς ψιλά γράμματα)
  • Συνεχή διαθεσιμότητα και δημιουργία αξίας για τους πελάτες μας

 

Έτσι, τα στελέχη και το εξειδικευμένο προσωπικό της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, έχοντας σταθερό προσανατολισμό στον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του, δημιουργούν ένα περιβάλλον που ο πελάτης δεν έχει απλά ασφάλιση, έχει ό,τι καλύτερο και νιώθει ασφαλής.

 

Άννυ Τρύφων: Η ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ έχει πολύχρονη τεχνογνωσία και εμπειρία στις ομαδικές ασφαλίσεις ζωής, περίθαλψης αλλά και σύνταξης, τόσο ως προς τον σχεδιασμό του κατάλληλου προγράμματος όσο και ως προς την εξυπηρέτησή τους. Με σκοπό η ασφάλιση αυτή να αποτελέσει εργαλείο της κάθε επιχείρησης για την ενίσχυση της σχέσης της με τους εργαζομένους της. Επίσης, η μεγάλη αγοραστική μας δύναμη μας επιτρέπει να παρέχουμε στους πελάτες μας τις πλέον ανταγωνιστικές και συμφέρουσες προτάσεις και λύσεις σε συνεχή βάση. Έχουμε αναπτύξει μηχανογραφικά εργαλεία παρακολούθησης της πορείας των προγραμμάτων, ώστε να κρατάμε ανά πάσα στιγμή ενήμερους τους πελάτες μας για τα αποτελέσματα, για να μην υπάρχουν εκπλήξεις κατά την ανανέωσή τους.

Τέλος, είμαστε δίπλα τους, αρωγοί και διαπραγματευτές στη διαχείριση των αποζημιώσεων, αλλά και των δύσκολων θεμάτων που προκύπτουν. Μεγάλες υποθέσεις αυτών των πεδίων που σας περιέγραψα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και φέρουν τη σφραγίδα της εταιρείας μας.

Η συνεργασία με την ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ μπορεί να αποτελέσει το κλειδί του σωστού σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ομαδικής ασφάλισης, γιατί εξασφαλίζει στους πελάτες όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.