Κινητές μονάδες ανίχνευσης της ΟΝΕΧ για λαθραία εμπορεύματα

 

Σε διάστημα μόλις ενός έτους από την παράδοση των τριών κινητών οχημάτων ανίχνευσης παράνομων φορτίων με ακτίνες Χ (ZBV) στο Λιμενικό Σώμα, οι κινητές μονάδες ανίχνευσης της ΟΝΕΧ σημειώνουν αλλεπάλληλες σημαντικές επιτυχίες, βοηθώντας στον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων και ναρκωτικών ουσιών, στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας στα μεγάλα λιμάνια της χώρας αλλά και την εξοικονόμηση σημαντικών εσόδων για τη χώρα.

Η συγκεκριμένη προμήθεια του Λιμενικού Σώματος, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης επένδυσης του δημοσίου σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας που απέδωσε καρπούς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα οικονομικά οφέλη απο τις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος με τη βοήθεια των ZBV είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την χώρα μας, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνον το λαθρεμπόριο τσιγάρων στέρησε απο τα Δημόσια Ταμεία έσοδα ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ κατά το 2014. Η αποτελεσματικότητα των ZBV, παράλληλα με την πάταξη της σύγχρονης μάστιγας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, συνέβαλε καθοριστικά και στην εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.

Στις επιτυχίες που κατέγραψαν οι κινητές μονάδες ανίχνευσης το προηγούμενο διάστημα, περιλαμβάνονται ο εντοπισμός μεγάλης ποσότητας ηρωϊνης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τον Μάιο, ενώ λίγες μέρες αργότερα εντοπίστηκαν 11.720 πακέτα λαθραίων τσιγάρων σε καρότσα φορτηγού. Παρόμοιες επιτυχίες κατέγραψε η κινητή μονάδα και στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς τον περασμένο Απρίλιο, ανίχνευσε σε έλεγχο 369 κιλά ηρωίνης κρυμμένα σε φορτηγό, μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική χώρα.