H επόμενη μέρα για την ασφαλιστική αγορά

Case study θα αποτελέσει για τις ασφαλιστικές εταιρείες η ερχόμενη Δευτέρα. Το ενδεχόμενο σταδιακής επαναλειτουργίας των τραπεζών και ουσιαστικά η επανεκκίνηση της οικονομίας, θα ανοίξουν ένα πρώτο, έστω μικρό, παράθυρο επικοινωνίας της ασφαλιστικής αγοράς με το ασφαλιζόμενο κοινό.
Μετά και τις τελευταίες –θετικές- εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση και το ενδεχόμενο συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας προετοιμάζεται για επαναλειτουργία.
Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική ανατροπή, τα στελέχη των εταιρειών θα κληθούν από τη Δευτέρα να αντιμετωπίσουν ένα πρωτόγνωρο κλίμα, έχοντας καταρχήν προς εκτέλεση χιλιάδες πράξεις ασφάλισης στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων που εκκρεμούν λόγω της τραπεζικής αργίας και, αντίστοιχα, προς είσπραξη τα σχετικά ποσά.
Μετά από 15 ημέρες σιγής ασυρμάτου στις συναλλαγές, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, η οποία πιέστηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω της απόφασης που έλαβαν να καλύψουν πλήρως στις υποχρεώσεις τους για αποζημιώσεις ανεξάρτητα από τη ροή των εισπράξεων.
Ωστόσο, όμως, το μεγάλο στοίχημα για την αγορά θα είναι η άμυνα την οποία θα κληθεί να παίξει στο ενδεχόμενο υποβολής μαζικών αιτήσεων για εξαγορές προγραμμάτων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του IW , τα επιτελεία των εταιρειών έχουν ήδη οργανωθεί ώστε να είναι σε θέση να αποκρούσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο περιορίζοντας στο ελάχιστο τις οποίες αρνητικές συνέπειες. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση απώλειες θα υπάρξουν, όμως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι απώλειες αυτές να μην λάβουν μεγάλες διαστάσεις.
Ένα ακόμη ζήτημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπα τα δίκτυα πωλήσεων αφορά στην αναθέρμανση των πωλήσεων, καθότι το κοινό τους θα είναι μουδιασμένο από το σοκ των capital controls και τα ρολά στις τράπεζες. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ως ευτύχημα για τον κλάδο το γεγονός ότι, η σταδιακή επαναφορά του τραπεζικού συστήματος εν μέσω θέρους ίσως εκτονώσει μέρος των πιέσεων κατά των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι καλοκαιρινές άδειες πιθανότατα να αφήσουν μια δίμηνη ανάσα στην αγορά, ώστε από Σεπτέμβριο και σε πιο «χαλαρό» κλίμα οι ασφαλισμένοι να επανεκτιμήσουν τις διαθέσεις τους προς το θετικότερο.