Εθνική ασυνεννοησία

Το παράδοξο της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η συζήτηση έγινε χωρίς να υπάρχουν επίσημα και τελικά κείμενα, παρά μόνο οι προτάσεις των δύο πλευρών, και αυτές ανεπίσημα. Ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, μόνο ζήτησε τη συγκρότηση εθνικού μετώπου από την αντιπολίτευση, οι ηγέτες της οποίας επέλεξαν να σταθούν περισσότερο κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση.

Από τη συνεδρίαση ήταν σχεδόν αδύνατο να βγει κάποιο μήνυμα ευρύτερης συναίνεσης και αποδοχής της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε βέβαια το βήμα της Ολομέλειας, για να στείλει κάποια μηνύματα στους δανειστές και στην αντιπολίτευση, ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τόνισε δε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη σκληρή πρόταση των «Θεσμών», που του παρουσίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η βάση μιας συμφωνίας είναι η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων, αρκετά επώδυνη κι αυτή πάντως. Δεύτερον, άδραξε την ευκαιρία να προκαλέσει και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν συντάσσονται με τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης ή ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, «πάτησε πάνω» στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, που δείχνει χειρότερο από το περιβόητο «email Χαρδούβελη», αλλά παραμένει ερωτηματικό το τι θα πράξει αν και όταν έρθει συμφωνία στη Βουλή. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει κάποια σημεία, αλλά στις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε να δώσει ακόμη πιο σαφές στίγμα, δεδομένης της απουσίας επίσημων κειμένων.
Η ευρωπαϊκή πρόταση ζητά τρεις φορές περισσότερα φορολογικά μέτρα από ό,τι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να δεχθεί, παρά τον πολύ χαμηλότερο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ενδιαφέρον είχε η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι το «Ποτάμι» θα ψηφίσει τη συμφωνία «αρκεί να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη ρήξη και τη δραχμή». Μάλιστα, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, είχε, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώσει ότι το «Ποτάμι» θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση αν η τελευταία δεν είχε την υποστήριξη μερίδας των βουλευτών της στην ψήφιση της συμφωνίας.

Ο Ε. Βενιζέλος (η καλύτερη ομιλία πολιτικού αρχηγού σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές) σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα γλείψει εκεί που φτύνει τώρα» και ανέφερε ότι σε λίγο θα το αντιληφθούν οι υπουργοί ανάγλυφα. Μιλώντας για την τακτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «μπούκωσε» την ελληνική κοινωνία με απειλές όλο το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, αναρωτήθηκε για το πώς θα στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, συμπεραίνοντας πως υπάρχει ευθέως ζήτημα δεδηλωμένης πλειοψηφίας στη Βουλή