To τελεσίγραφο της 14ης Ιουνίου

Ή επέρχεται συμφωνία άμεσα, και η Ελλάδα καταλήγει σε μια συμβιβαστική λύση με τους δανειστές, ή στα τέλη Ιουνίου θα υπάρξουν capital controls και στάση πληρωμών.

Το χάος που θα επικρατήσει στην Ελλάδα είναι αυτονόητο. Η 30ή Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία και πρέπει ώς το τέλος της άλλης εβδομάδας να υπάρξει συμφωνία. Μέχρι τις 14-15 Ιουνίου πρέπει να έχουμε συμφωνία.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πηγές χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με την Bank of America/Merrill Lynch, ένα θετικό σενάριο απαιτεί σχεδόν τα πάντα να γίνουν σωστά από τώρα και στο εξής:

· Η Ελλάδα να συμφωνήσει με τους πιστωτές σχετικά με τις απαιτήσεις για την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες.
· Η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει και να εγκρίνει τη συμφωνία.
· Αν η έγκριση απαιτεί υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει ή μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα, για να αποφευχθεί η πολιτική αβεβαιότητα που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση των κεφαλαίων.
· Ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τη συμφωνία.
· Η συμφωνία θα πρέπει να παράσχει επαρκή κεφάλαια στην Ελλάδα για να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, περίπου 10 δισ. ευρώ.
· Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα για ένα νέο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει πολιτικές χρηματοδότησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς το φθινόπωρο. Αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι νέες εκλογές θα πρέπει να γίνουν πριν από την έγκριση ενός νέου προγράμματος.

Οι δανειστές δίνουν διορία μέχρι τις 14 Ιουνίου στην ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας και παραπέμπουν στο φθινόπωρο το μείζον θέμα της διευθέτησης του χρέους. Αν η μεγάλη διαπραγμάτευση μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, η χρηματοδότηση θα είναι πάλι με το σταγονόμετρο, ενώ το διάστημα μετά το καλοκαίρι και η τελική διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας επιθυμούν να θέσουν στη διάθεση της Αθήνας ένα μέρος των 10,9 δισ. που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Κύκλοι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μέσα στον Ιούνιο. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.