XA: Αναμονή ως τη συμφωνία

Στη διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της συνεχίζει να παραμένει εγκλωβισμένο το ελληνικό χρηματιστήριο.

 

Η αγορά δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις 850 μονάδες, μάλιστα ο όγκος των συναλλαγών είναι ανεπαρκής για να τις ξεπεράσει. Με άνοδο 3,48% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά συνεχίζει να κινείται μεταξύ των 800 και 850 μονάδων από τις αρχές Μαΐου, με περιορισμένο γενικά τζίρο και με σημαντικές διακυμάνσεις, ανάλογα με τις ειδήσεις που υπάρχουν από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Το πολιτικό-οικονομικό σκηνικό είναι η ιδανική συνταγή για να διατηρεί το ελληνικό χρηματιστήριο την υψηλή μεταβλητότητα, με πρωταγωνιστές funds του εξωτερικού που επιδίδονται σε βραχυχρόνιες κινήσεις εναλλάσσοντας τη στρατηγική τους (από πωλητές σε αγοραστές ή το ανάποδο), ακόμη και ενδοσυνεδριακά, επικαλούμενοι κάποιο «νέο δεδομένο».

Η αγορά θα ακολουθήσει έντονα αυτό που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, είτε με ράλι ανακούφισης είτε επιστρέφοντας στα χαμηλά έτους σε ενδεχόμενη αποτυχία. Οι αναλυτές δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο θετικό σενάριο, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εκτός απροόπτου, η διαπραγμάτευση τελειώνει και επιτέλους θα μάθουμε τα αποτελέσματά της, αφού θα χρειαστεί να νομοθετηθούν μέτρα στη Βουλή. Στη σκέψη βέβαια των επενδυτών, πέρα από την επίτευξη μιας συμφωνίας, είναι και το τι θα ακολουθήσει μετά από αυτήν. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι εσωκομματικές τριβές, ποιοι υπουργοί θα είναι αυτοί που θα την εφαρμόσουν, πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό;

Τεχνικά, η αγορά δεν κατόρθωσε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 850 μονάδων και δείχνει να περιμένει ανακοίνωση συμφωνίας για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, με τη ζώνη των 900-920 μονάδων να αποτελεί το επόμενο επίπεδο αντίστασης, και υψηλότερα οι 940 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμη στήριξη υπάρχει στα επίπεδα των 810-820 μονάδων και χαμηλότερα, στις 790 μονάδες. Το χρηματιστήριο συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής, να πιστεύει σε λύση και να μη φοβάται ακόμη τη ρήξη. Θα πρέπει σύντομα όμως να υπάρχουν πραγματικές εξελίξεις για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει τις 850 μονάδες και να κινηθεί προς τις κρίσιμες 905 μονάδες, στις οποίες συναντά τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών, και στη συνέχεια στις 923 μονάδες, στις οποίες συναντά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, και τις 945 μονάδες, που είναι η κορυφή του 2015.

Η αγορά για την τρέχουσα εβδομάδα στρέφει την προσοχή της στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 στη Δρέσδη, στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τον ELA, αλλά και σε ένα πιθανό έκτακτο Eurogroup.