Γκρεμίζουν τον κλάδο ζωής τα χαμηλά επιτόκια

Ηχηρές προειδοποιήσεις προς την ευρωπαϊκή ασφαλιστική κοινότητα εκπέμπουν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη βιωσιμότητα του κλάδου Ζωής από τα χαμηλά επιτόκια που πλέον δεν επιτρέπουν στις εταιρείες να προσφέρουν στο κοινό τους «παχυλές» εγγυήσεις μέσω των μακροπρόθεσμων επενδυτικών τους προϊόντων.

Πρόκειται για μια προειδοποίηση ιδιαιτέρως σημαντική, αν αναλογιστεί κάνεις ότι, στην Ευρώπη, η ασφαλιστική αγορά αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, έχοντας υπό τη διαχείρισή του κεφάλαια της τάξης των 4,4 τρισ. ευρώ. Μάλιστα, το ΔΝΤ δεν αποκλείει σε περίπτωση κρίσης οι επιπτώσεις να μην περιοριστούν στην ασφαλιστική αγορά, αλλά να επεκταθούν στο σύνολο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μάλιστα, δύο εκ των αναλυτών του ΔΝΤ, οι Αντρέα Μέχλερ και Ραϊούτ ντε Μποκ, υποστηρίζουν ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε αγορές όπως της Γερμανία και της Σουηδίας, λόγω του ψαλιδίσματος που έχει επέλθει στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, δημιουργεί είναι ασφυκτικό κλίμα, χειρότερο από αυτό που προβλέφθηκε στα τελευταία stress test για τους ασφαλιστικούς ομίλους, τα οποία δεν έφεραν εις πέρας μια στις τέσσερις εταιρείες.

Οι ίδιοι αναλυτές αμφισβητούν μάλιστα και τη ρεαλιστικότητα του νέου εποπτικού πλαισίου, τουSolvency II, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτήσεις του ίσως τελικά να μην επαρκούν για τον κλάδο ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα αρνητικό – ακραίο σενάριο χαμηλών επιτοκίων που θα έχει διάρκεια στο χρόνο.