Χάνεται η ασφαλιστική ύλη

Με οικονομικότερα ασφάλιστρα 10% ανανεώνονται φέτος τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου Πυρός, όμως την ίδια στιγμή μειωμένα 30% καταγράφονται τα συμβάντα προς αποζημίωση, ενώ χαμηλότερη κατά 20% εμφανίζεται η αξία των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων.

Τα ανωτέρω δηλώνουν στο IW παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς με βαθιά γνώση του τομέα, συμπληρώνοντας ότι θεαματικές είναι οι μεταβολές που καταγράφονται και στους χρόνους πληρωμών. Όπως επισημαίνουν, στο retail έχουν κυριολεκτικά χαθεί από προσώπου γης οι επιταγές, καθότι, πλέον, όλες οι συναλλαγές γίνονται τοις μετρητοίς, ενώ στους corporate πελάτες οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν συμπιεστεί στους δύο μήνες από τους 8 με 10 ή και 12 μήνες που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση στην ελληνική οικονομία.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι, το αποτύπωμα της κρίσης στον κλάδο είναι κάτι από περισσότερο από εμφανές και προσθέτουν: «Είναι ξεκάθαρο ότι η ύφεση έχει επηρεάσει όλες τις παραμέτρους της σχετικής αγοράς, είτε αυτοί έχουν να κάνουν με την τιμολόγηση, είτε με τις αποζημιώσεις, είτε με τα προς ασφάλιση κεφάλαια, είτε, τέλος, με τις συναλλακτικές σχέσεις».

Το κρίσιμο κατά τους ίδιους είναι πως στους corporate πελάτες δύσκολα συναντάται κάποιος ο οποίος να θέτει σε δεύτερο πλάνο την ασφάλισή του. Διευκρινίζουν ειδικότερα, ότι ο αριθμός όσων δεν ανανεώνουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένος, ότι η αγορά έχει ισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό σε ότι αφορά το ασφαλιζόμενο κοινό και ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν πως μόλις η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί και η οικονομία πάρει μπροστά, ο κλάδος Πυρός θα αρχίσει να ξανακερδίζει όσους εκ των ασφαλισμένων έθεσαν, τα προηγούμενα έτη, εαυτούς εκτός ασφάλισης.