Υποχρεωτικό το e-call στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων

[starbox]

Βήματα για την προστασία του οδηγού και των επιβαινόντων στα οχήματα ιδιωτικής χρήσης γίνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την υποχρεωτική τοποθέτηση του e-call, του αυτόματου δηλαδή συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης που θα ειδοποιεί άμεσα και αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις και στην ασφαλιστική αγορά, δεδομένου ότι θα ενημερώνονται γρηγορότερα οι αρχές και θα φτάνουν όσο γίνεται πιο άμεσα διασώστες για την φροντίδα των τραυματιών. Μόνο το 2014 οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ έφτασαν τους 25.700 και όπως εκτιμά το θεσμικό όργανο της ΕΕ το εν λόγω σύστημα θα μειώσει κατά 10% τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Στόχος είναι να μειωθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης των αστυνομικών αρχών και των σωστικών συνεργείων. Το σύστημα θα τοποθετείται υποχρεωτικά σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών από τις 31 Μαρτίου 2018 βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού και τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του κανονισμού θα αξιολογηθεί αν οι συσκευές θα πρέπει να τοποθετηθούν και σε άλλα οχήματα, όπως λεωφορεία, πούλμαν ή φορτηγά.

Στην ουσία η συγκεκριμένη τεχνολογία πραγματοποιεί κλήση έκτακτης ανάγκης στον πανευρωπαϊκό αριθμό 112 και ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες διάσωσης να αποφασίσουν άμεσα για το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης που απαιτείται, καθώς και να φτάσουν πιο γρήγορα στο σημείο του ατυχήματος, να σώσουν ζωές και να μειώσουν τη σοβαρότητα των τραυματισμών.