NN Investment Partners: Η επίτευξη θετικής απόδοσης είναι ο πιο διαδεδομένος στόχος για τα multi asset αμοιβαία κεφάλαια

Η επίτευξη θετικής απόδοσης είναι ο πιο δημοφιλής στόχος μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, ως προς τα multi asset αμοιβαία κεφάλαια. Αυτό αναφέρει έρευνα της NN IP, η οποία αναδεικνύει την προτίμηση για σταθερές, σταθμισμένου κινδύνου αποδόσεις με σχεδόν έναν στους τρεις (32%) να δηλώνει πως οι στρατηγικές με στόχο την επίτευξη θετικής απόδοσης, όπως ο δείκτης αναφοράς “Cash plus X%” είναι ο καταλληλότερος για τις στρατηγικές των multi asset.

Το ένα πέμπτο (22%) αναφέρεται σε ένα δείκτη αναφοράς με βάση το μέσο όρο της απόδοσης ομότιμων κεφαλαίων και το 14% προτιμούν μια προκαθορισμένη απόδοση-στόχο, όπως το 10% ετησίως. Ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνουν ότι οποιοσδήποτε δείκτης αναφοράς είναι άνευ σημασίας.

Σχεδόν οι μισοί (43%) δηλώνουν ότι προτίθενται να επενδύσουν σε long/short multi asset αμοιβαία κεφάλαια χωρίς δείκτη αναφοράς ή στόχο “cash –plus” το τρέχον έτος.

Οι επενδυτές ήταν εξίσου διχασμένοι σχετικά με τη προτιμώμενη δομή προμηθειών, το 38% αναφέρεται σε μια σταθερή προμήθεια με μια επιπρόσθετη αμοιβή επί της απόδοσης, το 37% σε μια αμοιβή που βασίζεται σε ένα σταθερό ποσοστό επί του συνόλου των υπό διαχείριση κεφαλαίων, το 16% προ-τιμούν μια δομή όπου υφίσταται μόνο αμοιβή επί της απόδοσης.

Σχεδόν δύο στους πέντε (38%) θεσμικοί επενδυτές λένε ότι προτιμούν τα multi asset αμοιβαία κεφάλαια, επειδή παρέχουν καλύτερη προσαρμογή στη σχέση κινδύνου/απόδοσης ενός του υποτονικού οικονομικού περιβάλλοντος. Επτά από τους 10 (71%) πιστεύουν ότι οι στρατηγικές multi asset προσαρμοσμένες ως προς τον κίνδυνο είναι πλέον ένα απαραίτητο συμπλήρωμα σε χαρτοφυλάκια σταθερoύ εισοδήματος στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων.

Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy, Multi Asset at NN Investment Partners (NN IP), αναφέρει: “ O έλεγχος του κινδύνου έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικός για τους επενδυτές μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θέλουν αξιοπρεπείς αποδόσεις, αλλά επιθυμούν να περιορίσουν το ενδεχόμενο κεφαλαιακών απωλειών .Κατανέμουμε τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά μας, δημιουργώντας τη σωστή ισορροπία μεταξύ ασφαλέστερων κατηγοριών ενεργητικών, τα οποία προσφέρουν περιορισμένη άνοδο, αλλά προστασία από την κάθοδο και ενεργητικά υψηλότερου κινδύνου που θα μπορούσαν να προσφέρουν ισχυρή ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο, ανταποκρινόμαστε γρήγορα στις ευκαιρίες, δημιουργώντας παράλληλα ένα επίπεδο αξιοπιστίας έναντι απρόβλεπτων σοκ, πραγματοποιώντας τις επιθυμίες των πελατών για αποδόσεις προσαρμοσμένες ως προς τον κίνδυνο “.
Στην ερώτηση σχετικά με το αποδεκτό εύρος μεταβλητότητας παγκοσμίως για τα multi asset αμοιβαία κεφάλαια, το 45% των θεσμικών επενδυτών πιστεύει πως δεν θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο πάνω από 10%, το 34% πιστεύει πως δεν θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο πάνω από 5%, και το 10% πιστεύ-ει πως δεν θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο πάνω από 4%.