Atradius: Η επίδραση του εξασθενισμένου ευρώ στην αγορά του Ην. Βασιλείου

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους το ευρώ σταδιακά έχανε την αξία του, με αποκορύφωμα το τελευταίο τρίμηνο. Η υποτίμησή του επηρεάστηκε κυρίως από την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προκειμένου να ενδυναμώσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης , η ΕΚΤ πήρε παρατεταμένα επιθετικά μέτρα για την ώθηση της κατανάλωσης και του πληθωρισμού. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έπεσαν μόλις στο 0,05%, καθιστώντας έτσι τα ευρώ-ομόλογα λιγότερα δελεαστικά, ενθαρρύνοντας την τοπική κατανάλωση και στρέφοντας τους επενδυτές στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων εκτός Ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, οδηγηθήκαμε στην υποτίμηση του ευρώ. Επίσης, το μεγαλύτερο, του αναμενόμενου, πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, οδήγησε σε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και υποτίμηση του ευρώ.

Όπως αναφέρει η Atradius:
• Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσαν την ανατίμηση της λίρας. Η εν λόγω τάση, εντάθηκε φέτος λόγω της ισχνούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.
• Οι εξαγωγές της Βρετανίας μπορεί να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην Ευρωζώνη, επηρεάζοντας την οικονομική ανάπτυξη του Ην. Βασιλείου. Οι εισαγωγείς θα επωφεληθούν από τις φθηνότερες εισαγωγές και τα νοικοκυριά από την υψηλότερη αγοραστική δύναμη.
• Για να ισορροπήσει η οικονομία μεταξύ ανάπτυξης – εξαγωγών, η Βρετανία θα πρέπει να διαφοροποιήσει τους εξαγωγικούς προορισμούς της. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να κατευθύνονται κυρίως προς την Ευρωζώνη, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών προς αναδυόμενες αγορές ξεπερνά αυτόν της Ευρωζώνης.