ΧΑ: Αναμέτρηση με τα χαμηλά αν δεν υπάρξει σύγκλιση

Συνεχίζεται η απόλυτη αβεβαιότητα όσον αφορά τον τρόπο που θα επιλεγεί για να ξαναρχίσει να λειτουργεί η Ελλάδα, στην οποία τα πάντα έχουν παγώσει.

Αυτό έχει γίνει εμφανές και στις τιμές των μετοχών, κυρίως των τραπεζικών, που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση, που τώρα έχει ξανά σαν βασικό συστατικό της και την κρίση ρευστότητας.
Το περιβάλλον στο οποίο κινείται η χρηματιστηριακή αγορά είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί ενώ η πιστωτική ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας γίνονται εντονότερες. Οι συζητήσεις με τους εταίρους ξεκίνησαν, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάποια σύγκλιση απόψεων, ενώ οι διαφωνίες είναι έντονες ακόμη και σε ζητήματα όπως το πού θα γίνουν οι συζητήσεις. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για πιθανότητα δημοψηφίσματος σε περίπτωση που ζητηθούν νέα μέτρα αύξησε την ανησυχία των επενδυτών. Μόνο η αποφασιστικότητα της κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με συγκεκριμένα μέτρα θα μπορούσε να αλλάξει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα.

Με μεγάλες απώλειες (9,42%) έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Η αγορά υποχώρησε, καθώς οι καθυστερήσεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας δημιούργησαν και πάλι κλίμα αβεβαιότητας, ενώ οι αναφορές περί δημοψηφίσματος αν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ενισχύουν την αβεβαιότητα στην αγορά. Παρά τους χαμηλούς τζίρους, η πίεση στις τραπεζικές μετοχές είναι ισχυρή, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 18%.

Στην πτώση του χρηματιστηρίου τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες συνεχίζουν να υποχωρούν με μεγαλύτερη ένταση, καταγράφοντας και νέα χαμηλά (όπως η Πειραιώς), αφού πλήττονται άμεσα από την πιστωτική ασφυξία. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, οι εκροές καταθέσεων που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα έχουν αυξημένο κόστος λόγω χρήσης του ELA, ενώ φαντάζει δύσκολη η υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης, που θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Χάνεται και άλλος πολύτιμος χρόνος, τον οποίο η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέσει, με ένα τραπεζικό σύστημα στα όριά του και με τους ξένους επενδυτές με το ένα πόδι στην έξοδο από οποιαδήποτε μορφή επένδυσης στη χώρα.

Σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διατηρούν ρευστότητα. Οι αποτιμήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνονται χαμηλές, αλλά θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για να εκτιμηθεί η πορεία της αγοράς.

Τεχνικά, η υποχώρηση της αγοράς κάτω από τα επίπεδα των 850 μονάδων άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη στήριξη των 760 μονάδων και χαμηλότερα στα επίπεδα των 710 μονάδων (χαμηλά έτους) αν δεν υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση της κυβέρνησης με τους δανειστές.