ΧΑ

ΧΑ: Mε το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Η αγορά εισέρχεται στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές και σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές προβλέπεται υψηλή μεταβλητότητα την τρέχουσα εβδομάδα, η οποία συνδέεται με την αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις, για το τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η αγορά θα πρέπει να διατηρήσει τα χαμηλά των 750 μονάδων, καθώς αν τα διασπάσει καθοδικά, ανοίγει ο δρόμος για τα επίπεδα των 650 μονάδων.

Η διαφορά σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είναι ότι η αβεβαιότητα στην αγορά θα παραμείνει και μετά την επόμενη Κυριακή. Ερωτήματα για το αν θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, ποια πολιτική θα ακολουθήσει, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και πώς θα αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα μπορούν να απαντηθούν ούτε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, με συνέπεια η διατήρηση της ρευστότητας να είναι το ζητούμενο για τους επενδυτές.

Την τρέχουσα εβδομάδα όλες οι αγορές περιμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου για τις αποφάσεις της για τις αγορές ομολόγων, ενώ το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με άνοδο 1,41% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο πρώτες ισχυρές ανοδικές συνεδριάσεις της εβδομάδας οδήγησαν την αγορά έως τα επίπεδα των 840 μονάδων, με την ανοδική κίνηση να διακόπτεται από την αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να αποσύρει τη στήριξη στην ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο στο 1,20 και από την προσφυγή των συστημικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της ΤτΕ.
Η πτώση στο χρηματιστήριο δεν έχει τελειώσει, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως το σενάριο τρόμου για Grexit έχει πολύ μικρές πιθανότητες.

Παρά τις χαμηλές και πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις που διαπιστώνονται σε πολλές περιπτώσεις, η αγορά δείχνει να δίνει προτεραιότητα στο γενικότερο ρίσκο που περιβάλλει τη χώρα, αποδυναμώνοντας τα περαιτέρω πλεονεκτήματα των εταιρειών.

Στο 10,6 εκτιμά το συνολικό p/e για το 2015 των μετοχών που εκπροσωπούν τους κορυφαίους εισηγμένους ομίλους στο ΧΑ –εξαιρουμένων των τραπεζικών– ο οίκος Wood, ενώ για τους τίτλους των χρηματοπιστωτικών ομίλων το p/e υπολογίζεται στο 11. Οι αναλυτές αναμένουν διατήρηση αυτού του περιβάλλοντος μεταβλητότητας έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα, από την οποία πιθανόν να απαντηθούν πιο ξεκάθαρα τα ερωτήματα της αγοράς.

H NBG Securities αναμένει ότι οι εγχώριοι επενδυτές θα παραμείνουν πωλητές το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα, η υποαπόδοση των ελληνικών μετοχών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τοποθετήσεις ξένων «παθητικών» (passive) επενδυτών