Περιορίζονται οι διαρροές από τις ακυρώσεις συμβολαίων

Ο θεαματικός περιορισμός των ακυρώσεων ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι η κρυφή δύναμη της ασφαλιστικής αγοράς στην προσπάθειά της να επιστρέψει σε θετικούς -έστω και οριακούς- ρυθμούς ανάπτυξης, κυριολεκτικά κόβοντας το «νήμα» για τη νέα χρονιά.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και αφορούσαν στο 10μηνο του 2014, είναι αποκαλυπτικά, τόσο σε ότι αφορά την παραγωγή, με τον κλάδο Ζωής να δίνει το ρυθμό ανόδου και τις Γενικές Ασφάλειες να ρίχνουν την αγορά, όσο και τους δείκτες ακυρώσεων, που μόνο αισιόδοξα μηνύματα αποπνέουν.

Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών οι επιστροφές συνεχίζουν να διαμορφώνονται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2015, με το δείκτη Οκτωβρίου να περιορίζεται κοντά στο 60 από 78 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις ασφαλίσεις Ζωής, με το δείκτη επιστροφών ασφαλίστρων να περιορίζεται τον Οκτώβριο στο 90 από το 100 που ήταν ένα χρόνο πριν.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το «ροκάνισμα» του αρνητικού ρυθμού εξέλιξης της παραγωγής έως το -0,3% στο 10μήνο δεν οφείλεται μόνο στην πολύ καλή εικόνα των πωλήσεων στις ασφαλίσεις Ζωής και στη θετική αποδοχή από το κοινό των προγραμμάτων Υγείας, αλλά και στο γεγονός ότι έχει περιοριστεί αισθητά η διαρροή εσόδων από τις ακυρώσεις, οι οποίες στην κορύφωση της κρίσης είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Με το δείκτη ακυρώσεων σε υψηλά επίπεδα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ήταν σαν να έκτιζαν το μέλλον τους στην άμμο» δηλώνεται χαρακτηριστικά.