Τελευταίος νικητής στα stress test η Ελλάδα

Τα δημοσιονομικά προβλήματα και η εμπλοκή των εταιρειών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, τα επιτόκια των προγραμμάτων Ζωής – Επενδύσεων, καθώς και τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δικτύων πώλησης, ήταν τρεις παράγοντες που επηρέασαν τις επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στα stress tests της EIOPA.

Η χώρα τερμάτισε τελευταία στη δοκιμασία, πολύ χαμηλότερα από το όριο των τεστ αντοχής, πληρώνοντας αμαρτίες παρελθόντων ετών, αλλά και τις συνέπειες της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Πάντως κύκλοι της ΤτΕ χαρακτηρίζουν ικανοποιητικές τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη δοκιμασία, δηλώνοντας ότι στη διάρκεια του 2014 έγιναν αρκετές προσαρμογές στις πολιτικές των εταιρειών, όπως για παράδειγμα, στα επιτόκια των ασφαλιστικών προϊόντων που, πλέον, διασφαλίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό το κεφαλαιακό προφίλ του κλάδου, αλλά και στους χρόνους απόδοσης των ασφαλίστρων από τα δίκτυα πωλήσεων.

Από την πλευρά της EIOPA τονίζεται ότι ο ασφαλιστικός τομέας είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλά κεφαλαιοποιημένος για τη Φερεγγυότητα ΙΙ, προσθέτοντας ότι το 14% των επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 3% του συνολικού ενεργητικού, έχουν κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας (SCR) του δείκτη κάτω του 100%. Εδώ κατατάσσεται η και η Ελλάδα, δίχως, βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι το σύνολο των εταιρειών αστόχησε στην προσπάθειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειονότητά τους οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν στη δοκιμασία, ωστόσο όμως μέρος αυτών δεν κάλυψε το όριο του 100% στις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίσθηκαν στο «διπλό χτύπημα» που προέβλεπε το σενάριο στρες το οποίο συνδυάζει μειώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων με χαμηλότερο επιτόκιο μηδενικού κινδύνου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάντως, και στο σενάριο μιας παρατεταμένης χαμηλής απόδοσης, το 24%των ασφαλιστικών εταιρειών δεν κάλυψε το όριο των SCR, ενώ ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εκπλήρωση των υποσχέσεών τους μετά την πάροδο 8 – 11χρόνων.

Πάντως η EIOPA εξέδωσε συστάσεις στις εθνικές εποπτικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία που προσδιορίζονται από τα τεστ αντοχής.
Από την πλευρά της η ΤτΕ, ανακοίνωσε χθες ότι «σκοπός της άσκησης ήταν η εκτίμηση της αντοχής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ακραία σενάρια μεταβολής των οικονομικών παραμέτρων και των ασφαλιστικών κινδύνων και η αναγνώριση των επιπτώσεων τους εν όψει της προετοιμασίας της ασφαλιστικής αγοράς για την εφαρμογή του επερχόμενου εποπτικού πλαισίου, Φερεγγυότητα ΙΙ”.

Πρόσθεσε δε ότι, από την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 12 ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτοντας το 72,28% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Βασικό Σενάριο (Core Stress) και το 93,10% των τεχνικών προβλέψεων στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (Low Yield).