Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δε θα ανεχτούμε «βρώμικο» πόλεμο από τις τράπεζες στην παραγωγή ασφαλειών

[starbox]

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τις τράπεζες που εφαρμόζουν επιθετική τακτική και επιχειρούν να πάρουν βιαίως ασφαλιστικές εργασίες προχωρεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας επιζητώντας αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα διεκδικεί ενεργοποίηση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και εφαρμογή των αρχών δικαίου στην λειτουργία της αγοράς.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισημαίνοντας στο IW ότι το Επιμελητήριο έχει δεχθεί καταγγελίες που αφορούν επιθετικές πρακτικές από την πλευρά τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία κατευθύνουν τους πελάτες τους ή και τους παροτρύνουν να συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια καθ΄υπόδειξήν τους ή ακόμα και να μεταφέρουν ότι ασφαλιστικό συμβόλαιο έχουν σε συνεργαζόμενες με αυτές ασφαλιστικές εταιρείες ή γραφεία.

Η μεθόδευση αυτή πολλές φορές σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου γίνεται και στο πλαίσιο χορήγησης κάποιου δανείου ή ρύθμισης δανειακής σύμβασης. Επίσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου «και στα γκισέ γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης πελατών για ασφαλιστικές εργασίες ενώ ακόμα και με sms διαφημίζονται –από τράπεζες- ασφάλειες από 20 ευρώ το μήνα». Όλα αυτά και πολλά ακόμη που συνιστούν κόλπα που ελέγχονται για την νομιμότητά τους, συνεχίζει, «αποτελούν προσβολή και για τον θεσμό της ασφάλισης και για την ελευθερίου της βούλησης των πολιτών.

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και θα φθάσουμε πολύ μακριά προκειμένου να υπερασπιστούμε το δίκαιο των επαγγελματιών, της αγοράς, της δημοκρατίας και των συναλλαγών». Ακόμα ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει στο IW ότι «οι συστημικές τράπεζες υπάρχουν σήμερα και τροφοδοτούνται από τον ελληνικό λαό. Η συμπεριφορά τους δε μπορεί να είναι εις βάρος της διαμεσολάβησης και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η πολιτεία δε μπορεί να επιτρέψει τέτοιες συμπεριφορές και η εποπτική αρχή δεν νοείται να τις παραβλέπει και να μην ενεργοποιείται άμεσα».

Να επισημανθεί ότι η ανάπτυξη του Bancassurance είναι ένα δεδομένο ετών για την ελληνική αγορά. Η περιορισμένη μέχρι σήμερα διείσδυσή του δεν είχε προκαλέσει καμία ανησυχία στην αγορά. Ωστόσο η προσπάθεια κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων να το φέρουν στην πρώτη γραμμή οδήγησε στην εφαρμογή μεθόδων που όπως καταγγέλλει ο κ. Χατζηθεοδοσίου ξεπέρασαν τα όρια των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και το ομαλού ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν και οι καταγγελίες περί υφαρπαγής πελατών οι οποίες και αναμένεται ότι θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.