«Αποπληθωρισμός ή πληθωρισμός; Η πολιτική του Ευρώ υπό το πρίσμα της ελληνικής κρίσης»

Εκδήλωση με τίτλο «Αποπληθωρισμός ή πληθωρισμός; Η πολιτική του Ευρώ υπό το πρίσμα της ελληνικής κρίσης» διοργάνωσε στις Βρυξέλλες, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε συνεργασία με το γερμανικό ίδρυμα Hanns-Seidel και το Wilfried Martens Centre for European Studies, το think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο γερμανός ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Markus Ferber και ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, καθηγητής Παντελής Σκλιάς.

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ταυτόχρονα εξέθρεψε την άνοδο εξτρεμιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Εάν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Ευρώπη διαιρέθηκε σε ανατολική και δυτική, σήμερα απειλείται να διαιρεθεί σε βόρεια και νότια, κάτι που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Βορράς και ο Νότος πρέπει να προχωρήσουν μαζί: οι νότιες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και οι βόρειες πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία 2,5 χρόνια (δημοσιονομική προσαρμογή, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας κ.ά.). Πλέον βρίσκεται σε κομβικό σημείο: είναι πολύ κοντά στο να αφήσει την κρίση πίσω της. Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να επιταχυνθεί η επάνοδος στην ανάπτυξη. Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας, καθώς και την πιστωτική στήριξη της ΕΚΤ.
Ο κύριος Markus Ferber, επισήμανε ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και ο αποπληθωρισμός (ειδικά όταν συμβαίνουν απότομα) αποτελούν δεινά τα οποία πρέπει εξίσου να αποφευχθούν. Στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει πληθωριστικά φαινόμενα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού. Όμως πλέον, λόγω της πτωτικής πορείας των οικονομιών των κρατών μελών της Ε.Ε., η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε πιστωτικής χαλάρωσης από την πλευρά της ΕΚΤ. Εκείνο που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο καθηγητής Παντελής Σκλιάς, υπογράμμισε ότι η κρίση στην περιφέρεια της Ε.Ε. κατέδειξε την ανάγκη χρησιμοποίησης νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων. Έχει έρθει πλέον η στιγμή να εξετάσουμε τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος που ακολουθήθηκε και να αναλύσουμε τι πήγε καλά και τι όχι έτσι ώστε να σχεδιάσουμε αποτελεσματικότερα το μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις, όσο αναγκαίες κι αν είναι, δεν μπορούν να εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση. Τα υψηλά επίπεδα φόρων, σε συνδυασμό με την όχι ανάλογη πτώση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής εξάντλησης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την αμφισβήτηση της κοινής γνώμης για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα περιθώρια περαιτέρω πολιτικών ελιγμών ολοένα στενεύουν.
Ο διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών του Hanns-Seidel, Christian Forstner, καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, θέτοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, ενώ τον συντονισμό έκανε ο Eoin Drea, ερευνητής του Wilfried Martens Centre for European Studies.