Στον «αέρα»  μένουν οι  νέοι ασφαλιστές

[starbox]

Στα όρια της παρανομίας κινείται το θέμα της εισόδου νέων ασφαλιστών στην αγορά καθώς η κατάργηση της ελαστικότητας  που παρείχε ο θεσμός του «δόκιμου ασφαλιστή» έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων.

Κατά τις πληροφορίες οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν προσλαμβάνουν συνεργάτες μερικής (2ωρης ή 3ωρης) απασχόλησης ως ασκούμενους αφήνοντας να καταρρεύσει η σχετική δυνατότητα. Στο πλαίσιο αυτό όποιος καινούργιος μπαίνει σε ασφαλιστικό γραφείο για να γίνει ασφαλιστής, να δοκιμαστεί και να προχωρήσει στην αγορά βρίσκεται στον «αέρα» μέχρι να περάσει κάποιος γόνιμος χρόνος οπότε και ο υποψήφιος θα έχει καταλήξει αν μπορεί να προχωρήσει οπότε και θα δώσει εξετάσεις για να πιστοποιηθεί και στην  συνέχει α  θα μπορέσει να κάνει έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας να αποκτήσει ασφάλιση και να εγγραφεί στο Επιμελητήριο.

Έτσι λοιπόν η κατάργηση του θεσμού του δόκιμου ασφαλιστή, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό που σαφώς αποτελεί σκόπελο στην δραστηριοποίηση και μάλιστα την νόμιμη δραστηριοποίηση νέων στελεχών στην αγορά.

Ο θεσμός του ασκούμενου ( ή αλλιώς πρακτική άσκηση )που ήλθε να αποτελέσει νέο καθεστώς αποδεικνύεται ότι δεν εφαρμόζεται στην πράξη και το όλο «οικοδόμημα» για την δημιουργία φυτωρίου ασφαλιστών μένει στον αέρα.

Είναι σαφές ότι η ασφαλιστική αγορά οφείλει συσπειρωμένη να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό και να συμβάλλει στην αποκατάσταση μια ισορροπίας που θα συμβάλλει στην πρόοδο των εργασιών όπου είναι και το ζητούμενο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν προτάσεις  και  θεσμικοί φορείς όπως ο ΠΣΣΑΣ, επιχειρούν να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο λόγω αδυναμίας της αγοράς να συνεργαστεί παραμένει εκκρεμές ένα τόσο σημαντικό θέμα. Να επισημανθεί ότι οι προτάσεις  που έχουν κατατεθεί  περιέχουν ουσιαστικές λύσεις για την ασφάλιση των ενδιαφερόμενων να γίνουν ασφαλιστές,  κατά την  δοκιμαστική περίοδο δραστηριοποίησης τους μέχρι να εισαχθούν δυναμικά στο ασφαλιστικό επάγγελμα.