Πιέσεις στην ΤτΕ για τις ΕΠΥ

Πιέσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να περιοριστεί η δράση των ΕΠΥ (Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών) ασκούν εκ νέου οι ασφαλιστικές εταιρείες, επιμένοντας στη θέση τους ότι ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι εν λόγω εταιρείες και ειδικότερα η επιμονή τους στην πολιτική του χαμηλού ασφαλίστρου προκαλεί ανισορροπίες στον κλάδο.

Πληροφορίες του IW αναφέρουν ότι, το θέμα των ΕΠΥ έθεσε και η διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κατά την πρόσφατη συνάντησή της με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Ι. Στουρνάρα, από τον οποίο ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στην αγορά ήδη δραστηριοποιούνται 10 εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών, κινούμενες στην πλειονότητά τους επιθετικά σε επίπεδο τιμών, ενώ όπως υπογραμμίζουν η αδειοδότηση ανάλογων γραφείων πρέπει να διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα και να έχει την προοπτική μετατροπής τους σε υποκαταστήματα ασφαλιστικών εταιρειών.

Στην πράξη, ωστόσο, οι ΕΠΥ δεν αλλάζουν νομικό καθεστώς, ακόμη κι αν γιγαντωθούν παραγωγικά, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αθέμιτα έναντι των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών και, μάλιστα, σε περίοδο ύφεσης, με την παραγωγή ασφαλίστρων να κινείται εντόνως πτωτικά στις ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης Οχημάτων.

Πάντως, κατά το παρελθόν, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επιχειρήσει παρέμβαση, επιδιώκοντας συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών όπου εδρεύουν οι ασφαλιστικές τις οποίες αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα οι ΕΠΥ, δίχως όμως να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.